Localitatea Sarata Monteoru

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Sarata Monteoru

Aflata la o altitudine de 86 m, Statiunea Sarata Monteoru beneficiaza de un climat  bland, fiind recomandata persoanelor care sufera datorita stresului cotidian.

Principalul factor terapeutic in constituie izvoarele minerale clorurosodice, magneziene, sulfuroase, iodurate si namolul sapropelic, benefice in principal in cazul afectiunilor reumatismale, ginecologice si digesive.

Obiective turistice în Sarata Monteoru

Vulcanii Noroiosi

Rezervatie naturala de tip geologic pe cca. 30 ha.,Vulcanii noroiosi sunt localizati in Subcarpatii de Curbura , in localitatea Berca, jud. Buzau, fiind formati datorita eruptiilor de gaze din pamint, care antreneza spre suprafata namol si apa.


Cunoscuti in zona sub denumirea de pacle, vulcanii noroiosi au aceiasi structura ca si vulcanii adevarati, in interiorul lor producandu-se procese similare. Altfel spus avem de-a face cu niste vulcani in miniatura la care conurile nu depasesc 5- 6m inaltime, iar adancimea de la care este aruncata spre suprafata lava este mult mai mica. In final acelasi rezultat , adica o suprafata in mare parte arida dar in celasi timp spectaculoasa.


Pornim din orasul Buzau pe drumul national DN 10 pe care parcurgem circa 17 km., pana in localitatea Satuc, unde facem dreapta spre Berca. Dupa ce am traversat raul Buzau, drumul se ramifica din nou. De aceasta data facem stanga, si din nou dreapta dupa numai cateva sute de metri urmand indicatorul spre Chiliile (lasand la stanga drumul spre Manastirea Ratesti). Parcurgem circa 10 Km pana la urmatoarea intersectie, unde facem iar dreapta , si de unde mai avem de mers comform indicatorului 5,5 km pina la Vulcanii noroiosi. Un ultim indicator il intalnim la numai 2km., de vulcani. Aici daca facem stanga trecand peste un pod ajungem la Paclele Mari, iar daca megem inainte si parcam masina la magazinul mixt de la sonde, dupa care urcam dealul dam de Paclele Mici.


Oricum nu va sfatuim sa renuntati la Paclele Mici luandu-va dupa nume. Drumul a fost in ultim timp refacut, existand portiuni mici de drum petruit, iar in rest asfaltat. Deasemenea traseul este bine marcat . Din drumul national DN 10 pana la Vulcanii Noroiosi am parcurs cca. 15 km. Odata ajunsi ne bucuram de peisaj ca niste copii, alergand de la un crater la altul, alunecand pe suroaiele de namol ce se scurg din acestea. Urcam pe cate un crater, ascultam borboloseala din adancuri, coboram prin vai create de scurgerile nesfarsite de apa si namol. Umbra noastra se furiseaza, parca mai clara ca de obicei, pe suprafata gri brazdata de crapaturi nesfarsite de apa si namol.

Focul Viu

Focul Viu este situat pe valea Slanicului pe un deal in apropiere de satul Terca (comuna Lopatari). Este un fenomen natural datorat emisiilor de gaze naturale din pamant care dau nastere catorva flacari ce ard in permanenta.

Conacul Monteoru - Capela familiei Monteoru in Parcul Dendrologic

Construit la 1888, este amplasat in parcul dendrologic si gazduieste tabara scolara a localitatii. Monteoru a mai construit o capela, un cazinou si un parc in stilul gradinilor englezesti pentru vizitatorii de seama.

Mănăstirea Ciolanu

Manastirea Ciolanu este localizata la aproximativ 25 de kilometri de Monteoru, pe drumul local direct prin Vernesti, si la aproximativ 45 de kilometri daca se ocoleste pe soseaua principala prin Buzau.
Ca reper pe harti se poate lua localitatea Magura, manastirea fiind plasata in imediata vecinatate (peste drum) a Taberei de Sculptura de la Magura.
Aceasta manastire este singura dintre asezarile monahale aflate in judetului Buzau atestata documentar inca din secolul al Xvi-lea. Are doua biserici, situate la o distanta de 100 de metri intre ele. Aici exista si un muzeu unde pot fi admirate icoane, unele pictate de Gheorghe Tattarescu prin anul 1886, obiecte de cult si vesminte religioase.
Dupa traditie, manastirea ar fi fost ctitorita de Doamna Neaga la anul 1590, desi alte izvoare indica drept ctitori, la anul 1568, pe boierii Dumitru Ciolanu din Transilvania, Radu si Dragomir Sorescu din Vernesti.
Cladirea bisericii din vale dateaza din 1828, fiind cladita de episcopul Chesarie al Buzaului. Biserica din deal este mai veche si mult mai interesanta. Intrarea sobra, impozanta, casutele care formeaza incinta manastirii, biserica mare si cimitirul in miniatura si linistea formeaza un tot unitar.
Numele acesta de Ciolanu vine, cel mai probabil, de la oasele unor sihastri care au fost descoperite in aceasta poiana. Se pare ca aici si-au gasit refugiul cativa calugari scapati din Bizantul care fusese ocupat de turci, in secolul al Xv-lea.
Biserica veche, cu hramul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, a fost ridicata de Doamna Neaga, sotia lui Mihnea Turcitul, in anul 1589. Era in timpul unei invazii, si Doamna Neaga, impreuna cu cei 5 copii ai sai, s-a refugiat in vatra de sihastrie ce functiona aici.
Unul dintre copii a murit si, dupa toate probabilitatile, ale lui sunt oscioarele ce-au fost gasite, dupa multa vreme, ingropate in dreapta bisericii. Initial, biserica era fara turle si fara pronaos. Timpul s-a scurs peste rugile si truda monahilor din dealul Ciolanului.
In secolul al Xvii-lea, dupa obiceiul epocii, manastirea a fost inchinata, vremelnicul beneficiar al actiunii fiind lavra Rusicon, din Grecia. Evident, pustiirea si-a facut simtita prezenta, la scurt timp dupa aceea, stiut fiind ca proasta administrare a grecilor a surpat multe dintre ctitoriile romanilor
Culmea, un strain avea sa redea manastirii Ciolanu stralucirea spirituala pierduta.  sfantul Vasile de la Poiana Marului, `de neam din Malo-rusia`, a adus aici, in anul 1763, un numar de 12 monahi moldoveni si munteni. De ce tocmai 12? Pentru ca marele staret, reorganizatorul vietii calugaresti de la noi - impreuna cu paisie de la Neamt - considera ca numarul 12 este ideal pentru a inchega o obste monahala puternica, unita.
Anul 1766 este pastrat in arhivele manastirii ca reperul cronologic ultim al Evului Mediu, atunci cand manastirea beneficiaza de un tardiv hrisov domnesc. Dupa aceasta, Ciolanu dispare aproape un secol din scriptele istoriei scrise, obstea presupunandu-se a fi risipita.
Anul 1825 este important pentru Ciolanu, caci Episcopul Chesarie al Buzaului incepe ridicarea marii biserici, cu hramul sfintii Apostoli Petru si Pavel. De atunci, din prima jumatate a secolului al Xix-lea si pana la Decretul 200 din anul 1959, obstea de aici a numarat intre 80 si 100 de vietuitori.
Printre acestia, renumiti pentru talantii lor au fost: Varlaam Protosinghelul, marele compozitor de muzica psaltica, mort in anul 1849 si ingropat in cimitirul manastirii; Gherontie Schimonahul, mutat la Domnul in anul 1952, cel ce a cules nenumarate manuscrise cu texte patristice, a tradus texte filocalice - inaintea parintelui Staniloae - printre care `introducerile` Sfantului vasile de la Poiana Marului; apoi parintele Dometie Manolache, buzoian de loc, cel care prin ravna lui a reinviat manastirea Ramet din Ardeal.
Parintele Dometie - un posibil sfant contemporan - a venit cu cateva maici de la Ramet la manastirea Ratesti - aproape de Ciolanu - unde functiona o scoala de maici, pentru deprinderea corecta, profunda, a vietuirii monahale.
Aceasta enumerare succinta trebuie sa-l includa si pe arhim. Neofit Smarandoiu, cel care a pastorit manastirea timp de aproape 30 de ani (1967-1997) si care a construit multe corpuri de chilii, a organizat muzeul etc.
La Manastirea Ciolanu sunt adapostite si multe dintre icoanele realizate de Tattarescu, nepot al lui Nicolae Teodorescu Pitarul, cel ce a zugravit biserica mare si care a condus scoala de pictura de la Buzau, pe la jumatatea secolului Xix.
Apoi, singura icoana bizantina a manastirii, pictata la Athos, ce il infatiseaza pe sfantul Gheorghe, sau o copie - din 1925 - a icoanei Maicii Domnului cu Pruncul de la Dalhauti.
Tot aici gasim un semn de pretuire din partea patriarhului de Constantinopole, Ioachim al Iv-lea, datat in anul 1909; acest Patriarh a fost cel care, la anul 1885, a temeinicit autocefalia Bisericii Ortodoxe din vechiul Regat.
Din Grecia, in jurul anului 1830, au fost aduse la Ciolanu moastele mai multor sfinti, care se afla intr-o racla, in biserica mare. Astfel, manastirea se bucura de ocrotirea Sfintilor Gheorghe, Mercurie, Pantelimon, Haralambie, Trifon, Eftimie, Ignatie, Acachie, Neofit si Parascheva.
Aici isi petrecea timpul si marele patrolog I. G. Coman. Pe timpul verii isi petrecea vremea studiind cu ucenicii sai. Dar pe atunci lavra buzoiana era populata cu aproape 100 de calugari.
Chiar langa manastire, pe terenurile acesteia, a functionat, in ultimele decenii ale secolului Xx, tabara de sculptura de la Magura.

Biserica din piatra Naeni

Biserica `Dintr-o Piatra` (GPS: 45.11678 N; 26.50243E) este construita in totalitate din calcar alb, cu picturi facute din mozaic, o tehnica pe care am vazut-o aplicata si la impodobirea Arhiepiscopiei Buzau. Nu departe de biserica se afla Necropola Tracica, aceasta pare la prima vedere o groapa daca nu ar fi un indicator.
Langa biserica se afla cariera de calcar, care ofera un peisaj lunar care este depasit, dupa parerea turistilor, doar de cel de la Vulcanii Noroiosi.

Activități de agrement în Sarata Monteoru

Strandul cu apa sarata

Bazinul de aproximativ 2500 mp in aer liber ofera prilejul de a va racorii in zilele toride de vara.

Privelistea mirifica ce va inconjoara va desfata privirea cu verdele crud si proaspat al padurii incadrata ce cerul senin.

Poze imprejurimi Sarata Monteoru

Sarata Monteoru Sarata Monteoru Sarata Monteoru Sarata Monteoru Sarata Monteoru Sarata Monteoru Sarata Monteoru Sarata Monteoru Sarata Monteoru Sarata Monteoru Sarata Monteoru Sarata Monteoru Sarata Monteoru Sarata Monteoru Sarata Monteoru Sarata Monteoru Sarata Monteoru Sarata Monteoru Sarata Monteoru Sarata Monteoru Sarata Monteoru Sarata Monteoru Sarata Monteoru Sarata Monteoru Sarata Monteoru Sarata Monteoru Sarata Monteoru Sarata Monteoru Sarata Monteoru Sarata Monteoru Sarata Monteoru Sarata Monteoru Sarata Monteoru Sarata Monteoru Sarata Monteoru Sarata Monteoru Sarata Monteoru Sarata Monteoru Sarata Monteoru Sarata Monteoru Sarata Monteoru Sarata Monteoru

Vezi toate unitatile de cazare din Sarata Monteoru