Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Praid

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Depre Praid

Localitatea   Praid este o statiune balneara situata la altitudinea de 5oo-525m, in judetul Harghita, incadrat de localitati cu vechi renume turistic, precum Sovata si Corund, dar “binecuvântat” cu o mina de sare.

Praidul si-a creat un bine-meritat renume propriu, îmbina în mod spectaculos farmecul rustic al satului secuiesc, dezvoltand structuri turistice de tip rural, balnear si de agrement.
 
La Praid se gasesc  izvoare hipertermale (49 grade) sarate si un munte de sare cu lapiezuri si izvoare sarate.

Statiunea Praid dispune de un climat specific de adapost cu veri racoroase si ierni reci.
 


Praid (în maghiară: Parajd) este o comună în județul Harghita, Transilvania, România, ă din satele Becaș, Bucin, Ocna de Jos, Ocna de Sus, Praid (reședința) și Șașvereș.

Salina Praid

Salina Praid -  principala atractie din localitate si din regiune.

Rezultatele obtinute în salina Praid ne arata ca tratamentul subteran speleo- si climatoterapeutic este o metoda simpla si eficienta, care contribuie la ameliorarea starii bolnavilor suferinzi de boli ale cailor respiratorii, mentine si reface echilibrul sufletesc si tonusul sistemului nervos vegetativ.

Efectul terapeutic al pesterilor si excavatiilor subterane a fost cunoscut de secole.
 
Camerele de tratament si anexele sunt iluminate electric, cu aeraj continuu. Aici sunt amenajate terenuri de joaca, scaune si sezlonguri, mese de biliard, de ping-pong, porti de handbal, o capela ecumenica si un bar, toate acestea pentru a face mai suportabia si mai variata, cele minim 4 ore obligatorii pentru tratament în subteran.


Baile Sarate Praid

În cadrul localităţii Praid există  un ştrand amenajat, cu apă
sărată. Tot aici lângă ştrand sunt amenajate băi sărate fierbinţi (în
vane) apă sărată fiind încălzită în cazane, deosebit de eficient în
tratarea reumatismului.

Apă
sărată şi iodurată are un efect calmant, relaxant fizic şi psihic.
Băile sărate acţionează asupra întregului organism şi ca atare are
urmatoarele efecte: calmant, relaxant fizic si psihic,
antiinflamatorie, vasodilatator, şterilizator de piele şi mucoase,
cicatrizant. Durata băii este de la 10 minute pe zi, până la 30 minute,
în funcţie de capacitatea individuală. Temperatura apei sărate este de
36 grade. Un tratament la vană constă din 10-14 băi calde fără
intrerupere.

Băile sărate din Praid funcţionează în perioada 1 iunie-15 octombrie.

Obiective turistice în Praid

Expozitia etnografica

Casa memoriala Áprily Lajos

Baile mezotermale

Canionul de Sare

Traseul tematic poate fi vizionat și pe harta de mai jos. Cele 7 puncte de interes al traseului:
.
Sóhát-sószoros-térkép
Prima stație este Ocna Iosif, care se află pe teritoriul minei vechi și este parțial prăbușită. Aici au fost primele exploatări de sare în 1762. Ocna are o adâncime de 80 m și formă de clopot. În timpurile vechi sarea a fost ridicată la suprafață în piele de bivol, cu ajutorul crivacului, o structură trasă de patru perechi de cai.
De la ocnă, trecând printr-o pădure de conifere ajungem la punctul doi, unde izvoarele sărate, permanente și temporare întind apa formând astfel un ”câmp sărat”. Datorită evaporării și precipitării de sare se formează diferite cristale sau cruste de sare în preajma bălților.
La punctul trei se poate vedea: izvorul sărat cu cel mai mare debit de apă din Canion, conopidele de sare și lapiezurile interacțiunea precipitațiilor cu sarea ieșită la suprafață.
De aici poteca urcă până la marginea, apoi coboară pe fundul dolinei de sare, o pâlnie naturală ce oferă poate cea mai spectaculoasă priveliște, punctul cel mai înalt al sâmburelui de sare. După revenirea la punctul 3 poteca continuă pe marginea pârâului.
Lapiezurile se pot admira în mărimi impresionante. Localnicii folosesc aceste stânci pe post de puncte de prognoză meteorologică, pentru că stâncile albe devin cenușii când curenții de aer umed se aproprie.
Înainte de sosirea la punctul 6 se trece pârâul pe bolovani. Apoi se ajunge la baia tradițională cu nămol terapeutic sărat, care a fost reînnoit cu ajutorul comunității locale. Se poate citi pe peretele vestiarului rețeta tradițională de îmbăiere cu nămol. Localnicii folosesc nămolul de origine minerală de secole pentru remediu împotriva bolilor de piele, reumatice și ginecologice.
În drum spre ultimul obiectiv traseul traversează iar pârâul pe un poduleț. Ajungând la punctul șapte, vizitatorul poate să admire o creastă de sare ce închide un șir de doline

Cetatea Rapsone

Ruinele Cetatii Rapsone este situata în valea Târnavei Mici si Creanga Mare pe vârful unui grup de stânci. Originea cetatii este necunoscuta dar în urma cercetarilor arheologice din 1974 se considera ca ar fi fost construit ca fortareata secuiasca în secolul XI-XII.
Pentru a ne deplasa la ruinele cetatii de pe drumul national Praid Gheorgheni la kilometrul 5 lasam masina la odihna si ne îndreptam spre stânga pe drum de câmp, la cca. 2 km de mers pe jos vom ajunge la Varkapu, la poalele cetatii Rapsone, situata la altitudinea de 905 m de la nivelul marii.
De aici izvoresc trei pâraie: Szilas, Rakottyas si Iuhodul.

Muntele de sare

Muntele de sare Praid (monument al naturii) - sau în maghiară Sóhát - este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a 3-a iucn (rezervație naturală de tip geologic), situată în județul Harghita pe teritoriul administrativ al comunei Praid.

Salina Praid

Salina Praid este o mină de sare gemă din România, situată în județul Harghita. Salina se află în bazinul muntilor Gurghiului, cuprinsă în Dealul Sării, formând triunghiul Praid - Ocna de Jos - Ocna de Sus.
În Salina Praid se efectuează un tratament subteran speleo- și climatoterapeutic, ca metodă simplă și eficientă de ameliorare a stării bolnavilor suferinzi de boli ale căilor respiratorii, de menținere și refacere a echilibrului sufletesc și tonusului sistemului nervos vegetativ.

Wellness Center Praid

In luna iulie 2015 s-a deschis Wellness-ul de la Praid, cu apa sarata termala exploatata din adancimea de 1000 de metri, 33 garde, cu un bazin cu apa dulce unde se poate inota 29 de grade, jacuzzi, bazin pentru copii, bai cu aburi, saune, sala de fitness, masaj. Apa sarata terapeutica este recomandat pentru reumatismale cronice degenerative, reumatismale abartriculare, afecțiuni posttraumatice ale aparatului locomotor, afecțiuni neurologice cronice periferice, afecțiuni ginecologice cronice respectiv afecțiuni respiratorii.

Lacul Ursu - Sovata

Sovata (10 km): statiune balneoclimaterica de renume mondial inca din vechiul regim, Sovata continua sa atraga mii de turisti anual, punctul forte reprezentandu-l celebrul lac natural salin: Lacul Ursu. Statiunea dispune de partie de schi dotata cu telescaun (functionarea depinde de conditiile meteo).

Activități de agrement în Praid

Calarie

Va oferim calarie pe ponei.
Recomandam mai ales pentru copii.
Se pot plimba la Muntele de sare sau unde doresc turistii.
Tarife servicii oferite:
- calarie ponei - 10 lei/15 minute
Excursia la muntele de sare dureaza aproximativ 2 ore.
Va asteptam cu drag!

    Date de contact:
  • Nume: Molnar Iosif
  • Telefon: 0744 163 021

Poze imprejurimi Praid

Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid

Vezi toate unitatile de cazare din Praid