Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Alexandru cel Bun

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Alexandru cel Bun

Comuna Alexandru cel Bun este asezata in partea de N-V a Romaniei, pe cursul mijlociu al raului Bistrita, la intersectia paralelei de 46°56’15” latitudine nordica cu meridianul de 26°16’39” longitudine estica.

Vecini:
- N cu comuna Garcina,
- S cu comuna Piatra Soimului,
- V cu comuna Pangarati si
- E cu municipiul Piatra Neamt.

In cadrul judetului Neamt, comuna se situeaza in partea central-vestica, avand o forma alungita pe directia N-S.

Limitele administrative au o lungime totala de 45km, majoritatea fiind limite conventionale si numai o mica parte din ele urmand paraurile Secu si Bisericani.

Comuna Alexandru cel Bun are in componenta sa 7 sate: Bistrita, Agarcia, Scaricica, Bisericani, Vaduri, Vadurele si Viisoara – satul de resedinta.

Satele sunt asezari vechi si foarte vechi situate in lungul vaii Bistrita fie pe terasele inferioare si mijlocii ale acestui rau, fie in zona de varsare unor afluenti.

Nucleele satelor Bistrita si Vaduri dateaza potrivit documentelor din timpul domniilor lui Alexandru cel Bun si stefan cel Mare, iar satul Agarcia este reprezentat ca si Bistrita pe harta lui Dimitrie Cantemir.

Extinderea acestor sate s-a produs dupa secularizarea averilor manastiresti din 1864 si a reformei din 1921.

Dintre cele 7 localitati, satul Bistrita in anul 2002 si-a aniversat 600 ani de la prima atestare documentara, an ce coincide cu ctitorirea Manastirii Bistrita de catre domnul Moldovei Alexandru cel Bun.

Vatra satului Viisoara are o forma deosebita fata de celelalte sate, fiind mai nou aparut intre 1879-1881. Ocupa partea centrala a comunei, in apropierea raului Bistrita, pe DN15 Piatra Neamt – Bicaz, avand o forma regulata si o retea stradala regulata. Dupa 1990 satul se extinde, o zona noua numita Gloduri venind sa completeze cu locuinte noi, moderne vechea vatra.

Bistrita este cel mai vechi sat din comuna, cu nucleul aparut in apropierea Manastirii Bistrita, cu extinderi pe valea paraului Valea Mare, de o parte si alta a DN15 spre Piatra Neamt si Viisoara. Fosta zona libera dintre Bistrita si Piatra Neamt a fost dupa 1990 in totalitate ocupata de vile si spatii comerciale, intrarea in municipiul resedinta de judet fiind foarte greu sesizabila.

Vaduri este situat la mica distanta spre vest de Viisoara, peste albia raului Bistrita, intre calea ferata Piatra Neamt – Bicaz si albia raului cu lacul de acumulare. Locuintele sunt amplasate in lungul DN15, pe strazile secundare cu extinderi recente spre lac si rau, mai ales in zona numita Colacu.

Vadurele este sat despartit de Vaduri dupa impartirea administrativ-teritoriala din 1968 si este situat intre calea ferata Piatra Neamt – Bicaz si versantul nordic al muntilor Tarcaului, cu un tentacul adanc pe valea paraului Secu. Dupa numarul de locuitori este al doilea ca marime si este dezvoltat pe vechea vatra a satului Vaduri, extinsa consistent dupa 1990 pe paraul Secu cu locuinte de tip turistic.

Agarcia are o vatra de sat de peste 15ha, asezata pe partea dreapta a Bistritei, cu o forma alungita si cu un tentacul pe valea paraului cu acelasi nume. Locuintele urmaresc valea acestui parau si traseul drumului comunal ce face legatura cu Piatra Neamt pe malul drept al raului si al lacului de acumulare.

Scaricica, un sat mic, cu o suprafata a vetrei de aproximativ 11ha. Are o desfasurare spectaculoasa pe un versant abrupt al muntilor Stanisoarei, pe DJ Viisoara – Bisericani. Desi conditiile fizico-geografice sunt neprielnice, satul este in curs de extindere datorita pozitiei extrem de favorabile cu vederea intregului bazin al vaii Bistrita intre Tarcau si Piatra Neamt.

Bisericani este o asezare a carei evolutie a fost initial legata de Manastirea Bisericani si ulterior de dezvoltarea Sanatoriului TBC. De fapt, in afara asezarii monahale si a spitalului propriu-zis pentru aproximativ 450 pacienti, dotat cu toate utilitatile, exista o colonie cu locuinte de serviciu pentru personalul angajat al spitalului.

Sursa: www.primariaalexandrucelbun.ro
Obiective turistice în Alexandru cel Bun

Manastirea Bistrita

Manastirea Bisericani

Aqua Park Blue Eden

Centru de agrement cu piscine interioare , topogane cu apa , saune, piscina mica pt copii, 2 piscine cu apa sarata etc. Este situata la 5 minute de pensiune.

Poze imprejurimi Alexandru cel Bun

Alexandru cel Bun Alexandru cel Bun

Vezi toate unitatile de cazare din Alexandru cel Bun