Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Vișeu de Sus

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Viseu De Sus


Obiective turistice în Vișeu de Sus

Manastirii Moisei

Manastire de calugari, din comuna Moisei, judetul Maramures, 13 km sud - est de Viseul de Sus, 10 km V de Borsa, pe Dn Sighet - Borsa - Prislop - Vatra Dornei (171 km).

Mica biserica de lemn dateaza din sec. al- 14 -lea si este asezata la poalele muntelui Pietrosu Rodnei.

Atribuita de traditie lui Moise Coman, manastirea Moisei este ridicata in amintirea fiului sau, monahul Grigore in 1672.

Manastirea mentioanta intr-un document din 1637 ca rezidenta a Episcopului Dumitru Pop.

Biserica actuala de lemn este cladita de Mitropolitul Ardealului, Sfantul Ierarh Sava Brancovici si sfintita in 1672, cand se pun temeliile vietii manastiresti ca metoc al manastirii Putna.

Sfintirea se face in prezenta delegatilor din Moldova, aducatori de carti si daruri, dovada a legaturilor cu manastirile bucovinene din 1682, egumenul Timotei Brasoveanu demonstrand totodata si relatii bune pe care le avea cu Brasovul.

Arhitectura nu e de tip maramuresan, biserica este de proportii reduse, turnul este scurt, clopotnita pozitionata deasupra pronaosului.

Picturile murale sunt vechi, dupa 1650, finisate partial la sfintirea din 1672, cu fragmente aratand parietal si pe bolti, colorit viu.

Decoratiile sunt bogate, iconostasul are motive baroce
Manastirea Moisei a fost un centru de pictura infiintat de Episcopul Dumitru Pop la inceputul sec. Xvii, cu icoane executate in stil postbizantin traditional si arta renascentista.

Biserica noua din zid, construita intre 1910 si 1911, stil neoclasic are pictura numai pe iconostas, portalul are coloane pe fatada vestica.

Manastirea are o colectie de icoane vechi in stil bizantin: icoana Sfantului Nicolae daruita la 1755, Adormirea Maicii Domnului.

Cartile vechi confirma existenta legaturilor cu Tara Romaneasca si Moldova, cu Brasovul. Manastirea are atelier de pictat icoane.

Cascada Cailor

Situata in Muntii Rodnei, Cascada Cailor este cunoscuta ca fiind una dintre cele mai frumoase atractii turistice din tara noastra, gasindu-se cu precadere pe versantul Nordic al Muntilor Rodnei in imediata apropiere a statiunii turistice Borsa. In consecinta, daca alegem sa vizitam bine cunoscuta statiune turistica Borsa, nu avem cum sa ratam aceasta frumoasa cascada. Acesta este si motivul pentru care, anula, zona ce include statiunea dar si Cascada Cailor este invadata de o multume de turisti din tara noastra dar si de peste hotare.
Atractia propriu-zisa o reprezinta faptul ca apele rezultate din topirea zapezii, dar si din ploile de peste an, sunt stranse intr-un circ glaciar, urmand ca de acolo sa se pravaleasca pe versantul foarte abrupt al Rezervatiei Piatra Rea, formand astfel aceasta cascada de o frumusete covarsitoare. Cascada este formata din mai multe trepte de cadere libera, aflate la aproximativ 40m una de cealalta, primele doua, ca urmatoarele sa-si micsoreze distanta, succedandu-se la doar 20m.
Legenda Cascadei Cailor
Ca orice loc cu atractie turistica iesita din comun, si Cascada Cailor dispune de propria ei legenda. Se spune ca Muntele Piatra Rea a reprezentat din totdeauna locul preferat al celor ce locuiesc in zona sa isi tina hergheliile de cai incepand cu primavara pana in toamna, motivul fiind cat se poate de simplu : pasunile sunt de o frumusete si o bogatie greu de intalnit, astfel, caii puteau paste in voie fara a fi deranjati. Insa, cum nicio poveste nu este frumoasa pana la capat, se spune ca hergheliile de cai obisnuiau sa fie atacate de catre urs, acesta fiind infometat si cautand hrana in carnea cailor. Locul fiind deschis, sansele de izbanda ale ursului erau, de cele mai multe ori mici spre nule. Insa, ursul, animal destept, asa cum este cunoscut, gasea solutii pentru a remedia situatia si incoltea bietele animale deasupra prapastiei de langa ceea ce in zilele noastre se numeste chiar Cascada Cailor. Astfel, prinse intr-un loc stramt, bietele animale nu mai aveau nicio sansa si cadeau prada infometatului urs. Alternativa era ca animalele sa se arunce in hau, ceea ce nu ar fi insemnat un sfarsit fericit nici pentru ele. Legenda spune, ca in acest fel, ursul se alegea cu vreo 15 cai.
De atunci, localnicii au redenumit aceasta cascada ca fiind a cailor, tocmai datorita acestei legende. Odata cu aceasta cascada, intreaga zona a fost redenumita, muntele din imediata apropiere primind numele de Muntele Cailor, circul glaciar de care spuneam mai devreme primind si el numele de Podul Cailor. Insa, ca intreg peisajul sa fie botezat in acelasi stil si sa primeasca numele aferent, mentionam ca si paraul ce se pravaleste in vale a primit numele deizvorul Cailor.
Accesul catre Cascada Cailor
Desi nu ne-am fi inchipuit, accesul se face cu foarte mare usurinta, fie ca alegem drumul pe jos de la Borsa, mergand pe o poteca, fie ca alegem varianta mai comoda, utilizand telescaunul, din statiunea Borsa.

Daca alegem a doua varianta, si anume cea cu telescaunul, vom avea placuta surpriza sa constatam ca din locul de unde ne lasa telescaunul vom parcurge aproximativ 15 minute pe jos. Bine de stiut este ca telescaunul nu va pleca daca grupul de persoane nu va depasi 10-15 persoane, asa ca, de indicat este ca aceasta excursie sa fie parcursa cu grupul de prieteni, pentru a nu avea supriza sa trebuiasca sa asteptam mai mult decat necesar ca numarul de persoane minim admise sa se completeze.

De asemenea, tot bine de stiut este ca ultima cursa a telescaunului se va face la orele 17 :00, astfel, daca nu reusiti sa ajungeti pana la acea ora la capatul de sus al telescaunului, nu veti mai avea cu ce sa coborati muntele. Singura varianta va fi sa coborati pe jos, dar, in conditii slabe de iluminare acest fapt nu este tocmai indicat.

Valea Izei

Valea Izei este una dintre axele principale folosite de turistii dornici sa viziteze Maramureșul istoric. Râul Iza izvoreste pe versantul nord-vestic al Munților Rodnei, la aproximativ 1200 m altitudine si are un bazin de peste 1300 kmp.

In drumul sau spre Tisa strabate Depresiunea Maramureșului pe directie sud-est - nord-vest avand si un sector de defileu (surduc).

Pe Valea Izei pe langa peisajele pitoresti puteti admira salba de localitati de pe firul vai, fiecare cu un specific maramureșean autentic, cu porti sculptate, biserici de lemn si nelipsitul port popular.

Manastirea Barsana

Manastirea Barsana este un dar si o binecuvantare a lui Dumnezeu nu numai pentru drept-credinciosul popor maramuresean cu biserici stravechi si sfinti ierarhi care au pastrat unitatea poporului si a credintei sale apostolice; ci este un dar si o binecuvantare a lui Dumnezeu pentru intreg neamul romanesc si pentru Biserica Ortodoxa martira prin marturia data pentru Hristos de-a lungul veacurilor in zbuciumata sa istorie.

În folclor se spune ca mãnãstirea a fost mai întâi construitã în Valea Slatinii, pe malul stâng al Izei si strãmutatã ulterior pe malul drept, în locul numit mai târziu Podurile Mãnãstirii. Mãnãstirea Bârsana a fost construitã la mijlocul secolului al xvi-lea, de cãtre familia lui Dragos Voievod, pe una din proprietãtile acestora.

Vechea mãnãstire, cu hramul Sfântul Nicolae, era unul dintre cele mai importante edificii de culturã din Maramures, dat fiind cã multã vreme a fost rezidenta episcopilor ortodocsi. Ultimul episcop ortodox care a locuit la vechea mãnãstire este de altfel ultimul episcop ortodox din regiune, dupã ce greco-catolicismul s-a instaurat în zonã, odatã cu ocuparea Maramuresului de cãtre Imperiul Habsburgic. Mãnãstirea va rãmâne de rit ortodox pânã în anul 1791, în ciuda presiunilor fãcute asupra lãcaselor de cult ortodoxe. În anul 1791, patrimoniul mãnãstirii este confiscat de Imperiul Habsburgic iar mãnãstirea trece in proprietatea Episcopiei Rutene a Muncaciului, ultimii cãlugãri refugiindu-se la Mãnãstirea Neamt.
Documente datând din secolul al xviii-lea mentioneazã cãlugãri precum: Pahomie, preot în anul 1745, Grigoras, preot în anul 1757, Atanasie, preot în anul 1769, 1776-1777, Varvara (de origine greacã) si Partenie, în anul 1776 si Lerotei cu alti trei cãlugãri în 1777. Numãrul cãlugãrilor se reduce însã tot mai mult, astfel cã în anul 1787 nu sunt mentionati decât doi locuitori.
Vechea Mãnãstire Bârsana a fost cea ma importantã scoalã de preoti din zonã si lãcas de culturã pentru regiune. Aici se puteau gãsi cãrti de cult în limba românã, aduse din Moldova si Tara Româneascã. Mãnãstirea avea propriul sãu atelier unde erau pictate icoanele.

Mocãnița de pe Valea Vaserului

Una dintre cele mai importante valori culturale şi tehnice ale țării, Mocănița de la Vişeu de Sus este ultima cale ferată forestieră cu abur din lume. Construită ca şi soluție tehnică mai favorabilă pentru transportul materialului lemnos decât cel pe apă, calea ferată forestieră funcționează şi astăzi, atât pentru rolul inițial, cât şi pentru transportul turiştilor.
Din anul 2000 calea ferată forestieră este sprijinită şi din străinatate prin asociatia Hilfefür die Wassertalbahn. Cu ajutorul elveţienilor s-au repus în funcţiune locomotive care fuseseră retrase din funcţiune, s-au procurat noi vagoane de personae şi s-au restaurant depoul şi cladirea istorică a gării. În jurul gării din Vişeu de Sus există o infrastructură importantă care poate fi folosită pentru dezvoltarea turismului.
Din anul 2005 circulă pentru vizitatori vagoane de persoane conform unui program şi tractate de locomotive cu abur, iar din 2007 Valea Vaserului face parte din Parcul Natural Munţii Maramureşului fiind sub protecţie europeană.
CFF Vişeu de Sus este singura din Europa care încă mai este folosită pentru transportul lemnului. Astăzi circulă din mai până în octombrie, în mod regulat, trenuri cu abur pentru turişti şi iubitori de căi ferate.
Programul de funcţionare şi tarifele le puteţi găsi pe: /en/home/ .

Carpatia Express

Localizarea: Gara Cff Vișeu de Sus
Anul fabricației: 1978
Origine: Cele douã vagoane de dormit au fost concepute inițial pentru cãile ferate cehoslovace Csd. Au fost fabricate de Veb-waggonbauwerk Bautzen din fosta Rdg. Rdg era cel mai important furnizor de vagoane de dormit tip Wlba pentru toate țãrile din blocul estic, România cumpãrase mai multe exemplare. Printre altele, unul a fost adus și pe ruta Segeth - Dej. Adicã pe ruta pe care se aflã și Vișeu de Sus.

Înainte de casare, vagoanele aparțineau Zssk, societãții cehoslovace de cãi ferate. Au fost renovate cu mare atenție și prudențã, astfel încât sã ofere oaspeților confort, fãrã a pierde însã din șarm.

Gara caii ferate forestiere

Gara caii ferate forestiere cuprinde un extraordinar muzeu in aer liber,diverse modele de locomotive si celebra mocanita in detaliu.

Activități de agrement în Vișeu de Sus

Mocanita Viseu de Sus

Ultima cale feratã forestierã activã din Carpați.

Ocazie excelentã pentru cei care doresc sã cunoascã Valea Vaserului în “hainele” ei de iarnã: o locomotivã cu abur vã va purta domol de la Vișeu spre Paltin (km 21, 6) prin minunatul peisaj ce se dezvãluie ochiului.

Trenul va fi încãlzit, iar țuica, mica gustare și cafeaua le-am inclus în preț pentru ca dumneavoastrã sã aveți o cãlãtorie cât mai plãcutã.

Plecarea: ora 10:00 din gara CFR Vișeu de Sus

Traseul: Vișeu de Sus – Novãț/Paltin
Preț: adulți: 69 ron/pers; studenți: 54 ron/pers; copii 6-16 ani: 49 ron/pers.
Inclus în preț: Cãlãtoria cu Mocãnița, la întâmpinare o țuicã, o cafea, o plãcintã, însoțitor de tren pe parcursul întregii cãlãtorii; Luni 26 decembrie program surprizã.

Rezervãri: in limita locurilor disponibile.

Alte servicii: Bar (alte bãuturi pe lângã cele incluse în pachet)
Sosirea: aproximativ la ora 15:00 în Vișeu de Sus

  Date de contact:
 • Telefon: 0744 686 716
 • Email: info@cffviseu.com;
 • Web: www.cffviseu.ro

Atv Vaser Travel

Una din posibilitatile de agrement la Viseu de Sus este sa te plimbi cu Atv-ul.

  Date de contact:
 • Nume: Receptie
 • Telefon: 0745 392 920
Centru de echitatie

Centrul de echitatie Alex ofera:
- ore de echitatie,
- plimbari cu cai pe trasee montane,
- plimbari cu trasura pe trasee montane.

  Date de contact:
 • Nume: SC GESTIONE CALORE SRL
 • Telefon: 0751 025 777, 0757 625 084
 • Email: office@gestionecalore.ro

Poze imprejurimi Vișeu de Sus

Vișeu de Sus Vișeu de Sus Vișeu de Sus Vișeu de Sus

Vezi toate unitatile de cazare din Vișeu de Sus