Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Vârtop

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Vartop

Iarna, localitatea Vartop este asaltata de turisti din judetele învecinate si din toată tara, care vin aici pentru practicarea sporturilor de iarna, relaxare si pentru peisajele calde ale Apusenilor.

Obiective turistice în Vârtop

Groapa ruginoasa Varop

Imensa ravena sapata pana in creasta culmii.

Diametru de aproximativ 600 de metri si o adancime de peste 100 de metri. Accesibila tot timpul anului ( si iarna daca zapada nu este foarte mare ).

In aval de la Groapa Ruginoasa, Valea seaca a sapat un canion care este greu de strabatut, eroziunea lucreaza si in prezent, marind dimensiunile gropii ( acum 80 de ani - pe hartile vechi - locul era marcat cu o ravena foarte mica ).

- marcaj banda galbena ( banda rosie ) plecand din Dn75 de langa parau
- marcaj cruce rosie care duce la Vartop ( afine )

- urcare 10-15 minute de urcus brusc - ca pe scari - si apoi se continua cu un urcus mai domol pana langa groapa.
- atentie la marginile gropii - nu sunt consolidate prea bine

Ghetarul Scarisoara

Bisericuta este cea mai frumoasa sala vizitabila a Ghetarului Scarisoara - prezinta numeroase formatiuni de gheata chiar si pe perioada verii.


Pretul unui bilet este cuprins intre 30 si 70 ron.

Cascada Varciorog

Cascada Varciorogul este situata in Arieseni, in apropierea satului Vamvucesti, la poalele Varfului Piatra Graitoare.


Pentru a ajunge la Cascada Varciorog plecand din centrul statiunii turistice Arieseni, urmati Dn75 inspre Vartop 2.5 km, pana la un panou ce va indica sa urmati drumul forestier Varciorog. Pe acest drum, urmand marcajul punct galben mai aveti de mers circa 2,5 km.

Cascada Varciorog este o rezervatie peisagistica, padurea de molizi de brazi ce o inconjoara si cascada dau un farmec aparte acestui loc.

Traseul pana la cascada este relativ usor fara urcusuri si coborasuri semnificative. Puteti ajunge la cascada chiar si iarna, daca zapada nu este foarte mare. Deobicei este o carare batatorita prin zapada, pana la cascada. Iarna aceasta este in buna parte inghetata.

Perioada propice pentru vizitarea ei este primavara cand debitul raului Varciorog este mare ca urmare a topirii zapezii, iar poienitele de pe langa drumul forestier sunt impodobite cu ghiocei, clopotei si in special branduse.

Perioada de vara si la inceputul toamnei, Cascada Varciorog este cel mai vizitata de turisti. Tot in aceasta perioada in apropierea cascadei veti gasi afine, zmieura si mure.

Daca ati ajuns pana la Cascada Varciorog si vreti sa mai vedeti ceva interesant, urcati pe poteca din spatele cascadei pana sus la Piatra Graitoare. Veti urca prin padure pe cararile motilor care vin cu animalele la mutaturile din apropierea crestelor. Veti trece pe langa un mic sat de mutaturi si mai apoi dupa un urcus un pic mai greu veti ajunge pana sus pe creasta.

Cascada Patrahaitesti

Este cunoscuta atat sub numele de Cascada Patrahaitesti cat si Cascada Bucinis.

Situata la poalele Varfului Curcubata Mica, pe valea Bucinis, in apropierea satului Patrahaitesti, Arieseni.

Pentru a ajunge la cascada se merge pana in satul Patrahaitesti, iar de acolo se urmeaza marcajul pana la cascada (2 km).

Are 14 metri inaltime, in 2 trepte, drumul spre ea este accesibil si iarna cand zapada este mica.

Se poate vizita in satul Patrahaitesti muzeul si se pot achizitiona obiecte de artizanat din lemn.

Activități de agrement în Vârtop

Drumetii

Zona este una din cele mai bogate in trasee turistice.

De la foarte usoare ``Groapa Ruginoasa`` pina la mai lungi dar mai spectaculoase ca : ``Cetatile Ponorului`` sau ``Cheile Galbenei``.

Ski

Pe cel doua partii de schi ( una este in lucru, se va schia si pe ea cit de curind ) se pot folosi pe linga schiuri, placi si saniute( pe o pirtie laterala, spacial amenajata ).

  Date de contact:
 • Nume: Gori Macovei
 • Telefon: 0752 121 340, 0722 690 372
 • Email: hanulcunoroc@yahoo.com
Paintball

Oraganizam partide de paintball cu echipamente de protectie in padure.

  Date de contact:
 • Nume: Birta Alin
 • Telefon: 0757 597 430,0741793051
 • Email: birtaalinvasile@yahoo.com
 • Web: www.hotelcristalin.ro

Plimbari cu atv-urile

Organizam plimbari cu atv-urile la diferite obiective turistice din zona.

  Date de contact:
 • Nume: Birta Alin
 • Telefon: 0757 597 430, 0741 793 051
 • Email: birtaalinvasile@yahoo.com
 • Web: www.hotelcristalin.ro
Tur cu telescaunul

Vara asta functioneaza telescaunul de pe Partia Piatra Graitoare din Satul de vacanta Vartop. Tot aici puteti cobora pe drumul de pe partie cu Mountaincarturi si Yetirollere.

  Date de contact:
 • Nume: Varga Adrian
 • Telefon: 0722 647 901
 • Email: cazare@vartop-arieseni.ro

Poze imprejurimi Vârtop

Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop Vârtop

Vezi toate unitatile de cazare din Vârtop