Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Talea

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Talea

Talea este o localitate în județul Prahova, Muntenia, România.

Comuna Talea este situatã în partea de nord-vest a județului Prahova . Hotarele sale dãinuiesc de peste 300 ani , adicã de la sfârșitul secolului XVI , începutul secolului XVII ( 1690 – 1700 ) , hotare care și astãzi împrejmuiesc cele 2485 hectare cât mãsoarã suprafața întregii comune . De jur împrejurul sãu se întind pãduri de foioase și rãșinoase . Comuna este formatã din satele Talea și Plaiu , așezãri aflate la circa 800 m altitudine .

Numele comunei Talea își are originea în acela de italian sau talian , acest lucru putând fi explicat prin faptul cã în apropierea comunei ar fi existat o carierã de piatrã la care lucrau muncitori italieni ( talieni ) . Aceștia își fãceau aprovizionarea cu alimente din sat , iar locuitorii spuneau : ” vin talienii ” , acest lucru fãcând ca satul sã ia denumirea de Talea .

Zona se constituie într-un veritabil muzeu al naturii , curgerea timpului neafectând-o , ci dimpotrivã , împlinindu-i și desãvârșindu-i ciclurile biologice .

Comuna are aproximativ 1200 de locuitori care se îndeletnicesc în principal cu creșterea animalelor , cultura pomilor și exploatarea pãdurilor .

În jurul anului 1892 se construiește prima școalã , aceasta fiind fãcutã din piatrã și având o singurã clasã . 14 ani mai târziu i se adaugã încã o salã de clasã din lemn . În anul 1930 se construiește parterul iar în 1965 școala capãtã forma actualã .

În 1870 se construiește o micã bisericã din lemn pe locul unde astãzi este monumentul eroilor , biserica având hramul Maica Domnului

Între anii 1875 – 1878 constructorii din comunã ridicã actuala bisericã cu hramul Sfântul Nicolae . Prima picturã a bisericii a fost executatã de zugravul Hagi Avram Panã din Târgoviște .

Monumentul eroilor , amintește locuitorilor comunei de cei ce și-au pierdut viața pe frontul celor douã rãzboaie mondiale . În data de 9 mai a fiecãrui an locuitorii comunei aduc acestora un omagiu .

Sursa: www.wikipedia.org

Activități de agrement în Talea

Rent a Bike

Biciclete (pentru adulti si copii) de inchiriat in zona Breaza/Comarnic.
- Pentru adulti:
luni - joi 30 ron/zi, 20 ron/4 ore, 10 ron/ora;
vineri - duminica 40 ron/zi, 70 ron/2 zile de weekend.
- Pentru copii:
luni-joi 25 ron/zi, 15 ron/4ore, 10 ron/ora;
vineri - duminica 30 ron/zi, 50 ron/2 zile de weekend.
*casca de protectie este inclusa in pret
** bicicletele se ridica si se inapoiaza in sat Plaiu, com. Talea (1km de la iesirea din Breaza spre Talea sau 4. 8km de la intersectie dj206 cu dj101r)

    Date de contact:
  • Nume: Cristian Constantinescu
  • Telefon: 0730 448 888
  • Email: cristianconstantinescu1@gmail.com

Poze imprejurimi Talea

Talea Talea Talea Talea Talea Talea Talea Talea Talea Talea Talea Talea Talea Talea Talea Talea

Vezi toate unitatile de cazare din Talea