Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Straja

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Straja

Statiunea Straja este cautata de turisti atat iarna pentru sporturile zapezii cat si vara pentru drumetii sau odihna.

Situata in judetul Hunedoara, in apropiere de Petrosani, la o altitudine de 1445 m, este locul ideal pentru o vacanta la schii.

Aici,  in  fiecare an are loc Cupa Veteranilor, o competitie de schi ce merita vazuta daca doresti sa mai inveti cateva trucuri de la cei care fac asta de cava vreme.

In Straja exista 5 partii de schii dotate cu instalatii de transport, nocturna si tunuri de zapada artificiala.

Obiective turistice în Straja

Schitul Straja

Crucea:
Crucea a fost ridicata in anul 1996 si pe 30 octombrie a fost sfintita de staretul de la Lainici. Slujba s-a tinut pe o vreme mohorata, ceata si burnita invaluiau culmea. Participantii isi amintesc ca atunci cand a inceput slujba, cerul s-a luminat brusc si asa a ramas pe tot parcursul ceremonialului. Odata ce slujba s-a incheiat, soarele a fost acoperit de nori si negura a invaluit din nou creasta.
Crucea, 18 metri bratul vertical si 9 metri cel orizontal, a fost dedicata ostasilor cazuti in Primul Razboi Mondial, precum si turistilor care si-au pierdut viata in masivul Straja.
Schitul:
In 1999, de Sfintii Constantin si Elena, este sfintit locul viitorului schit, iar in acelasi an, in ziua eclipsei din august, este sfintit clopotul.
Decizia de a ridica un asezamant monahal apartine omului de afaceri Emil Parau, la sugestia Episcopiei Aradului. Parau era convins ca existenta unui schit in proximitatea Crucii Eroilor va da o aura benefica zonei.
Pozitia schitului a fost special aleasa pentru ca asezamantul sa fie vizibil de jos, din Lupeni.
Dupa amplasarea lui, un oier batran a afirmat: ``Pe locul asta a murit Constantinescu``, decedatul fiind un alt oier.
Constructia este terminata rapid, iar pe 23 octombrie 1999 biserica este sfintita.
Tunelul:
Din anul 2007, intrarea in schitul Straja se face printr-un tunel lung de 50 de metri, pe peretii caruia este pictat in intregime, Calendarul Bisericesc.
Tunelul este impartit in doua, jumatate Vechiul Testament, cealalta jumatate, Noul Testament. Candela este mutata zilnic in dreptul sfantului praznuit in calendar. Pictura tunelului a fost realizata de Petru Danut din Somosches, sat din apropierea Aradului.

Crucea Eroilor

Pe langa atractia turistica de care se bucura, masivul Straja este renumit si pentru incarcatura istorica si religioasa a locului. De altfel, denumirea de Straja are semnificatie istorica. In acest loc, in Primul Razboi Mondial, au murit peste 800 de soldati, o parte din ei fiind inmormantati in cimitirul eroilor din Lupeni. La Cabana Montana in anul 1996 s-a aprins intr-o seara lumina intr-o incapere, becul s-a ars, iar flama facuta de filament a imprimat pe sticla becului o cruce. Becul a fost spart de unul dintre turisti, insa la ceva timp al doilea incident de acest fel a avut loc, o alta cruce aparand pe un alt bec - acest bec poate fi vazut la schitul Straja.
Cel de-al doilea bec a fost dus la Staretul Manastirii Lainici, care a spus ca in acele locuri sunt oameni care au murit in primul razboi mondial si nu sunt ingropati crestineste.
Asa s-a hotãrât ridicarea unei cruci, in memoria eroilor neamului.

Ursul Baloo

Îndrăgitul Baloo din Staţiunea Straja, este cel mai mare exemplar de urs brun crescut de către om.
Baloo este mascota Staţiunii Straja, are toate condiţiile cerute de Uniunea Europeană, ba chiar îi sunt acoperite nevoile peste normele în vigoare.
Asa ca nu ezitati sa-l vizitati daca ajungeti la noi.

Activități de agrement în Straja

Descopera Straja vara

Prin programul Descopera Straja vara oferim turistilor nostri Gratuit urmatoarele servicii:
- ghid montan pentru trasee turistice
- orientare turistica
- lectii de supravietuire
- campare
- foc de tabara
- alpinism
- tiroliana
Singura conditie pentru a beneficia de aceste servicii gratuit este sa va cazati la una din unitatile de mai jos:
Alpin, Atlas, Casa Bradul, Daiana, Edelweiss, Fratii Jderi, La Hudacu, Mara, Mdm, La Mosu, Montana, Negrele, Orizont, Pegas, Platoul Soarelui, Tahoe, Teo, Tiffani, Turist, Vacanta, Victoria.

  Date de contact:
 • Nume: Romosanu Viorica
 • Telefon: 0724.887.293
 • Email: office@platoulsoarelui.ro

Excursii si circuite

Excursii in judetul Hunedoara si in imprejurimi:
1. Petrosani / Straja – Cheile Jietului – Lacul Vidra – Transalpina – Statiunea Ranca – Pestera muierii - ansamblul Brancusi Tg-jiu - Defileul Jiului – Manastirea Lainici;
2. Petrosani / Straja - Pestera Bolii - Cheile Banitei - Baraj Gura Apelor - Parcul National Retezat - Poiana Pelegii - Lacul Bucura;
3. Petrosani / Straja - Sarmizegetusa Regia(capitala Daciei) şi celelalte cinci cetăţi dacice(costesti Cetatuia Costesti Blidaru, Capalna, Banita, Luncani-piatra Rosie), care compun un complex de fortificatii istoric inclus în patrimoniul Unesco - Sarmizegetusa Ulpia Traiana (capitala Daciei romane);
4. Manastirea Prislop - Biserica Densus - Castelul Huniazilor - Cetatea deva - Rezervatia zimbri Hateg;
5. Baraj Valea de Pesti - Lacul Campul lui Neag -parcul de aventura Retezat - Cheile butii - Cascada Lazarul.

  Date de contact:
 • Nume: George
 • Telefon: 0721 264 789
 • Email: winrogo@yahoo.com

Transport persoane

Ofer servicii de transport in / din Straja cu microbuze 4×4, 8+1 locuri, Nissan Terrano 6+1 locuri, Mercedes Sprinter 19+1 locuri.
Preluare din: gara Petrosani, gara Lupeni, autogara Normandia-viitorul, telegondola Lupeni, localitatea dvs la comanda.
Asigur transport in / din: Transalpina, Ranca, Parang, Pasul Valcan, Campu lui Neag, Cheile Butii, Parcul National Retezat sau spre/dinspre orice alte locatii la comanda.
Tarifele sunt in functie de locul de imbarcare, nr de persoane; se ofera factura pentru decontarea cheltuielilor de transport.
Organizez excursii sau tabere la cerere (transport, cazare, masa, entertainment)
Asigur parcare pazita(la curte) pt masinile personale, 7lei/zi.

  Date de contact:
 • Nume: George
 • Telefon: 0721 264 789
 • Email: winrogo@yahoo.com

Schi

Pârtia Platoul Soarelui este locul ideal atât pentru copii, cât și pentru adulți.
Este singura pârtie de începători din stațiune.
La baza pârtiei găsiti centru de închirieri echipamente sportive, școală de schi, cazare, restaurant (tip autoservire), cafe-bar, dar și toalete publice.
Program funcționare: în toate zilele săptămânii pârtia este deschisă. Teleschiurile aferente funcționează cu minim 7 persoane pe timp de zi și 10 persoane pe timp de seară (pe nocturnă).
Alăturat pârtiei de schi se găsește și singura pârtie de sănuițe amennajată și dotată cu instalație de transport (snowtubing)

  Date de contact:
 • Nume: Mihaela Dobre
 • Telefon: 0724887293
 • Email: office@platoulsoarelui.ro
 • Web: https://www.facebook.com/soarelui.ro

Parcul de aventura Tabara Resiga

Parcul de aventura `Tabara Resiga` este situat la 100 metri de Platoul Soarelui, intr-o padure de brazi si fagi. Parcul se intinde pe o suprafata de 1000 m si cuprinde ateliere plasate la diferite înălțimi cuprinse intre 1-7 metri. Dificultatea lor plecând de la ușor spre mediu si greu. Se adreseaza tuturor vârstelor de la 4 ani pana la 100 ani.
In parcul nostru de aventura se găsește si o tiroliana lunga de 160 m.
Prețurile pornesc de la
- 5 lei Tiroliana
- 10 Parcul de aventura /copii
- 15 Parcul de aventura /adulti
Informații si rezervări:
Andrei Resiga
Contact: 0722565726
Email:

  Date de contact:
 • Nume: Resiga Andrei
 • Telefon: 0722565726
 • Email: contact@tabararesiga.ro
 • Web: www.tabararesiga.ro

Poze imprejurimi Straja

Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja Straja

Vezi toate unitatile de cazare din Straja