Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Șaru Dornei

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Șaru Dornei

Șaru Dornei este o comună în județul Suceava, Moldova, România, ă din satele Gura Haitii, Neagra Șarului (reședința), Plaiu Șarului, Sărișor, Sărișoru Mare, Șaru Bucovinei și Șaru Dornei.


Sursa: wikipedia.org

Obiective turistice în Șaru Dornei

Parcul National Cãlimani (PNC)

Parcul Național Cãlimani (pnc) este cea mai nordicã arie protejatã de acest tip din România. In 2003 a apãrut hotãrârea de guvern prin care parcul a fost delimitat. Parcul se individualizeazã prin faptul cã este pe substrat vulcanic.

Este în cel mai mare masiv vulcanic din România. Are o calderã vulcanicã, cea mai mare din Europa, cu diametrul de 10 km.
Ea s-a format prin prãbușirea unei zone, ca urmare a evacuãrii lavei din interior. S-a creat o depresiune sub crustã și, ulterior, aceasta crustã s-a prãbușit. Parcul este întins pe o suprafatã de 24. 000 de hectare.

Cuprinde, în general, partea superioarã a masivului Cãlimani, cu principalele creste și principalele vârfuri din Cãlimani. Se întinde pe suprafața a 4 județe: Suceava, Mureș, Harghita și Bistrița Nãsãud.

Poteca tematicã 12 Apostoli

Poteca tematica 12 Apostoli a fost selectata printre cele mai frumoase 7 astfel de poteci din Romania. De-a lungul celor 11 km ale traseului tematic 12 Apostoli, pe turisti ii asteapta o excursie fascinanta prin paduri de molid si pasuni subalpine, catre una din cele mai frumoase destinatii din Parcul National Calimani.

Rezervatia 12 Apostoli adaposteste mai multe figuri zoomorfe si antropomorfe,``sculptate`` de intemperii in decursul vremurilor, constituite din fragmente de lava cimentata. Fiecare stanca are o forma care seamana cu un om sau un animal. Sculpturile misterioase din timpuri stravechi poarta chiar si nume: ``mosul``, ``gusterul``, ``mucenicul``, ``maresalul``, ``ramses``, ``godzila``, ``dragonii``, ``cezar``, ``nefertiti``, iar legenda spusa de localnici explica aparitia acestora in urma pietrificarii de catre Dumnezeu a unor oameni necredinciosi.

Cei 12 Apostoli, isi au originea in actiunea milenara de erodare a vantului si ploilor asupra rocilor vulcanice, neexcluzandu-se totusi nici varianta interventiei unor creatori stravechi de simboluri.

De sarbatoarea celor 12 Apostoli ( 29 iunie ) localnicii urca din zonele invecinate pentru a sarbatori „ Mosii din Calimani`` cu originea in stravechiul cult dacic al soarelui, bradului si focului avand ca tema principala cultul mosilor si stramosilor.

Tinovul

Este situat in depresiunea Dornelor,la sud de Vatra Dornei,pe Valea Neagra Sarului,avand o intindere de 36 hectare cu un arboret din pin silvestru iar vegetatia ierboasa este foarte diversificata (rogoz,bumbacarita,rachitele,ruginarea,roua cerului etc.)Vezi toate unitatile de cazare din Șaru Dornei