Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Săliște

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Saliste

Orasul Saliste este situat in sudul Transilvaniei, in interiorul arcului montan format de muntii Fagaras si Cibin. Clima este blanda, aerul curat cu o concentratie mare de ozon.

Saliste numita Capitala Spirituala a marginenilor,  este un viu monument al taranimii, al destoiniciei culturale si al staruintei neintrerupte a poporului nostru pe plaiurile ardelene.

Este "Satul fetelor frumoase si a taranilor cu biblioteci" (poetul P. Panaitescu).

Vizitati Salistea Sibiului "salon al Ardealului" cum o numea smerit Octavian Goga, asigurandu-i un renume aparte in salba asezarilor patriei noastre.

"Nimic nu intrece insa Salistea, in vederea muntilor hotarului supt culmea impadurita a Netedului, plimbarile multe si dulci si tinta racoritoare a izvorului de apa buna, ea resfira in toate partile ulite si ulicioare intortocheate, cu livezi adanci si mari case gospodaresti" (Nicolae Iorga )

Complexul Muzeal salistean compus din: Muzeul valorilor culturale salistene, Muzeul Parohial, Muzeul etnografic ofera vizitatorilor tot ce au infaptuit inaintasii nostri de-a lungul vremilor.
  
Locuitorii acestei zone pastreaza unele indeletniciri ca : oieritul, confectionarea de palarii, serpare, hamuri pentru cai, apoi ateliere de tamplarie, de tesut covoare, croitorie precum si un comert civilizat.

Obiceiuri si traditii populare:


Vizitând Săliştea veţi putea petrece clipe de neuitat într-un ţinut unic.

Intalnirea Junilor

Traditional in Saliste este intalnirea cetelor de tineri din toata Marginimea, de la Gura Raului pana la Jina si pana jos la campie.

Conlindatorii din aproape 22 de localitati din jur se intalnesc a treia zi de Craciun, la ora 12:00, in  Piata  Junilor.

Cetele junilor vin sa-si prezinte portul de sarbatori, jocul si fac urari multimii adunate aici.

 

Maial Saliste
Schitul Foltea

Situat la 3 km pe drumul spre Crint, este o bisericuta ridicata la 1923 in memoria ostasilor romani cazuti in primul razboi mondial.

Fantana Foltei este situata in vecinatatea schitului.

Obiective turistice în Săliște

Schitul Foltea

Schitul Foltea este situat la 5 km vest de satul Saliste si se ajunge la el urcand prin padure, pe un drum carosabil. Ultima atestare documentara a schitului Foltea, inainte de a fi distrus de generalul Bucow, este 1740. La Fantana Foitii, denumire sub care mai este cunoscut schitul, a poposit in 1744 calugarul Visarion Sarai, `Apostolul Ortodoxiei`, dupa cum consemneaza placa de marmura a bisericii. Biserica schitului Foltea a fost ridicata intre anii 1922 si 1923 si este inchinata memoriei eroilor din Primul Razboi Mondial. Din anul 2002 a devenit schit de maici.

Biserica “Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Grui

Construită în anul 1742, actuala biserică a fost iniţial mănăstire, fapt consemnat în pisania din 1820. Edificiul a fost pictat parţial, în două etape: între anii 1787-1790 de către meşteri necunoscuţi şi în 1820 de zugravul loan Popa din Sălişte. Sfântul ce dă hramul bisericii este sculptat în lemn masiv de stejar şi amplasat la intrare.

Complexul Agroturistic de la Sălişte

Fosta vilă a lui Nicu a fost de curând recondiţionată şi transformată într-un complex agroturistic cu diverse facilităţi pentru vizitatori: cazare, teren de sport cu nocturnă, loc de campare, livadă cu diverşi pomi fructiferi (de aici îi şi provine numele întregii zone - Marmeladă), un iaz de pescuit şi o piscină în aer liber, deschisă tuturor celor dornici de distracţie.
Sursa: sibiu-turism.ro

Parcul de sculptura monumentala pe lemn din Poiana Soarelui

Poiana Soarelui este un loc minunat, insa foarte putin cunonscut de catre turisti. Acest obiectiv turistic face parte dintr-o zona etnografica unica in Romania, Marginimea Sibiului, aici fiind expuse unele dintre cele mai inedite opere de arta contemporana apartinand artistilor de pe intreg teritoriul tarii care au participat an de an la editiile Taberei Nationale de Sculptura in Lemn. Aceasta manifestare culturala isi are originea in anul 1981, cand a avut loc prima editie a acestui minunat concurs, organizat in urma colaborarii institutiilor culturale din Sibiu cu primaria din localitatea Saliste.

Sursa: turismland.ro

Biserica Mare

Biserica ortodoxa ,, inaltarea domnului ”
Saliste, str. Scolii . Nr. 1280
Construita intre 1761-1785, cu hramul Inaltarea Domnului si Sf. Oprea (Biserica Mare). Are planul compus din absida, naos cu „hore” laterale, pronaos, turn in vest. Fatadele laterale sunt decorate cu casete oarbe, frize de caramizi zimtate si ocnite. Pictura murala exterioara apare in sud, in interiorul ocnitelor, iar in nord si in casete. In interior, vechea pictura din anii 1784-1791 se mai pastreaza in cupola pronaosului. La realizarea decorului pictural au contribuit mesterii zugravi Ioan Popa si Florin Munteanu din Saliste si Ioan din Aciliu. Biserica a fost restaurata in anii 1974-1976.

Muzeul Culturii Săliştene

Sălişte a fost mereu considerată o „Capitală spirituală a Mărginimii”, iar această titulatură nu este una deloc întâmplătoare. Numărul mare de academicieni şi oameni de ştiinţă care s-au născut la Sălişte au dus renumele localităţii iar astăzi, două săli ale muzeului le sunt dedicate. Aici pot fi admirate cărţi, documente, lucrări de artă, tablouri şi diverse lucrări de ştiinţă prin care s-au remarcat aceştia de-a lungul timpului.
Muzeul mai cuprinde şi elemente de port popular, tradiţionalele costume de Sălişte cunoscute în întreaga ţară şi alte exponate ce redau viaţa săliştenilor, preocupările şi tradiţiile lor de altădată.

Poze imprejurimi Săliște

Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște Săliște

Vezi toate unitatile de cazare din Săliște