Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Săcărâmb

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Sacaramb

Sacaramb este o localitate in judetul Hunedoara, Transilvania, Romania. Accesul se face pe drumul Deva - Soimus - Certeju de Sus (DJ 761 ), Certeju de Sus – Sacaramb – Geoagiu (DJ 705 - drum nemodernizat).
Sacaramb face parte din Patrulaterul aurifer al Muntilor Apuseni. Sacarambul a fost un oras minier unic in lume, pe teritoriul caruia au fost descoperite peste 100 de tipuri de minerale, doua dintre ele fiind unice in lume, altele 5 fiind identificate doar in Africa de Sud. Prima galerie miniera si-a facut loc prin peretii muntelui in anul 1746, iar pana astazi s-a atins pragul sutelor de galerii. Timp de 128 de ani (1748-1876), timp in care complexul minier a fost considerat cel mai rentabil din Europa, s-au obtinut peste 40 de tone de aur din acest zacamant.

Numele acestei localitati a facut repede inconjorul Pamantului starnind un interes deosebit in randul oamenilor de stiinta, atat prin complexitatea structural-genetica a zacamantuluidar mai ales prin raritatile mineralogice gasite aici. De acest zacamant se leaga descoperirea şi descrierea pentru prima data in lume a mineralelor: krenerit, muthmannit, sacarambit(nagyagit), telurit, petzit, silvanit. Dar Sacarambul a imbogatit nu numai mineralogia cu minerale noi, ci şi chimia cu un element necunoscut pana atunci - telurul - demonstrand in acelasi timp ca aurul intra in reactie chimica cu alte elemente. Interesul starnit de zacamantul Sacaramb este ilustrat de faptul ca el a constituit terenul de studiu a numerosi cercetatori de la universitaatile si institutiile geologice din Viena, Budapesta, si de la academiile miniera din Freiberg, Bibram, Loeben şi Graz.

in imprejurimile Sacarambului, la poalele Cetrasului, au fost descoperite, in 1860, un vas continand monede de aur si un lant de bronz. Monedele sunt republicane romane, cunoscute a fi intrebuintate in relatiile de schimb de catre daci inainte de cucerirea romana.

Intre anii 1802-1814, Sacarambul a constituit un centru al iluminismului romanesc reprezentat de Scoala Ardeleana, prin protopopul greco-catolic de Sacaramb, Vasile Colosi, care, alaturi de Petru Maior, a avut contributia majora in redactarea primului lexicon cvadrilingv al limbii romane, cunoscut si sub numele de Lexiconul de la Buda.

Biserica traznita, aşa cum o numesc localnicii, a fost o biserica greco-catolica zidita in 1800 şi distrusa de catre un traznet 170 de ani mai tarziu. Ruinele ei vegheaza inca orasul de pe creasta pe care a fost aşezata. Cea mai veche biserica este insa Biserica Romano-Catolica, zidita in 1777, a carei mobilier dateaza de mai bine de 100 de ani.

Sursa: wikipedia.orgVezi toate unitatile de cazare din Săcărâmb