Descrierea localității și informații utile turiștilor.
Localitatea Păulești este situata in apropiera orasului Ploiești la circa 6 km pe soseaua ce leaga localitatile Tintea-Baicoi si Slanic. Se afla intre cota de 320 cea mai inalta si 202 cea mai joasa sub nivelul marii.
In partea de Est este marginita de apa Teleajenului, pe urma de paduri, dealuri cultivate cu vii, livezi de pruni si alti pomi fructiferi in majoritatea ciresi.
In epocile trecute, in stuctura pamantului, apa Prahovei a fost unita cu apa Teleajenului, motiv pentru care sesul este acoperit cu pietrisuri.
Comuna Paulesti este compusa din trei sate, si anume: satul Paulesti de resedinta; satul Gageni alipit la 1885 care apartinea comunei Tintea, si satul Cocosesti din anul 1933 care apartinea comunei Blejoi.
Localitatea nu e atat de veche, primele asezari fiind facute prin anul 1950 cand si-au constriut case doi frati,si anume, Diaconul Paulescu stabilindu-se aici, iar celalat frate locuind in Bucuresti.
Sursa: www.paulestiprahova.ro
Cascada din Horn sau Cascada Mioarele este una din cele mai frumoase căderi de apă din munții Vrancei. Aceasta are o înalțime de aprox. 25m și se află într-un decor pitoresc, care îi conferă o frumusețe aparte.
https:///watch?v=ui2gNvhsO6c&t=14s
Lacul Negru aflat în bazinul Nărujei, la 1250 metri altitudine se întinde pe o suprafață de peste un hectar și are adâncimea maximă de 7,5 metri. Este un ecosistem de o originalitate rară, în care organizarea și evoluția vieții s-au desfășurat în condiții cu totul speciale.
Caracterul unicat este oferit de habitatul specific turbăriei active. Ca elemente floristice se remarcă roua cerului(o plantă carnivoră) și plămâna o plantă cu proprietăți terapeutice similare cu ale antibioticelor. Ca specii faunistice întâlnim salamandra și tritonul de munte acesta din urmă împiedică apariția oricărei specii de pești în apele lacului.
Accesul către lac se face prin DJ 205D Focșani-Nistorești-Herăstrău, iar apoi pe drumul forestier din lungul Văii Nărujei aproximativ 16 km. Traseul turistic este marcat cu cruce albastră, și este ușor de identificat, fiind refăcut în urmă cu trei ani.
Casa Babei Vrâncioaia este reprezentativă pentru județ și e adăpostită de localitatea Bârsești.
Muzeul a fost construit de săteni în memoria bătrânei Vrâncioaia, care a rămas în conștiința populară datorită mai mult ca o legendă.
Se spune că l-a găzduit pe voievodul Ștefan cel Mare fără a ști inițial că el e domnitorul Moldovei. După ce și-a dat seama cine e, a plecat să-și adune cei șapte băieți din depărtările Vrancei. Ulterior, ea s-a întors cu feciorii și cu o întreagă oaste pentru luptă adunată de aceștia. Apoi, după ce i-au biruit pe turci, numele celor șapte feciori au rămas ca nume a șapte sate, în cinstea lor (Bârsești, Bodești, Păulești, Negrilești, Spulber, Nistorești, Spinești).
Chiar dacă acestea par a fi o combinație între istorie și mit, casa poartă în sine o valoare ce merită apreciată.
Prin urmare, e un loc ce merită vizitat, mai ales că aici se află și o panoramă deosebită!