Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Gura Humorului

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Gura Humorului

Gura Humorului este un frumos oras de munte din judetul Suceava, situat la poalele Obcinelor bucovinene, scaldat de apa limpede si domoala a raului Moldova.

Peisajul montan, aerul proaspat si foarte curat, dealurile care inconjoara asezarea imbratisand-o parca, valea raului Moldova, lunca Moldovei, potecile care te cheama la drumetie, partia de schi de pe dealul Varvata, gospodariile taranesti autentice, saniile cu zurgalai, toate acestea si nu numai sunt invitatii pentru vacante tihnite.

Manastirea Humor

Arhitectura monumentului sacru de la Humor prezinta un interes aparte.

Manastirea nu are turle, dar apare pentru prima data in constructia bisericilor din Moldova pridvorul deschis si o incapere noua la etaj numita tainita, care se suprapune camerei mormintelor. Din pridvor, se patrunde in pronaos, iar, mai departe, in camera mormintelor si naos.

Spre rasarit, manastirea se termina prin absida de forma circulara a altarului, despartit de naos printr-o foarte veche catapeteasma, exceptionala sculptura in lemn.

Manastirea Humor este o cadopera a artei vechi moldovenesti prin armonia proportiilor si prin pictura murala interioara si exetrioara. Ea dateaza din 1535 si a fost realizata, din initiativa domnitorului Petru Rares, de catre un mare artist al timpului: Toma de la Suceava.

Dominanta coloristica este rosu caramiziu.

Turnul-clopotnita a fost construit in 1641 de catre domnitorul Vasile Lupu.

Frumoasa manastire din marginea orasului Gura Humorului are o poveste lunga si complicata. Ca si Moldovita si Probota, inceputurile ei urca in veac pana in vremea domniei lui Alexandru cel Bun. In acea vreme orasul invecinat nu exista inca, iar manastirea se ascundea intre codrii unei vai de rau. Ruinele ei se mai pot vedea si astazi pe drumul care duce din oras la manastire,mai aproape de oras decat actuala biserica.Aceasta prima manastire a fost inalatata de catre marele vornic Oana, inca de la iceputul sec. XV; manastirea se ruinase si se pustiise catre inceputul sec.XVI, probabil nu fara legatura cu sirul de razboaie purtate de Sfantul Stefan cel Mare.In vremea lui Petru Rares, Humorul este cuprins in campania de restaurari initiata de domn lucrare savarsita de un mare boier, logofatul Toader Bubuioc.Pisania ne infatiseaza inaltarea manastirii ca datorita exclusiv lui Jupan Teodor Bubuioc si sotiei sale Anastasia, dar cu ajutorul si bunavointa domnului Petru voievod (Rares).

Mai mult decat atat, tabloul votiv il infatisaza pe acesta din urma,in picioare,dupa cum se cuvenea, condus de Fecioara Maria, oferind biserica lui Hristos, in timp ce ctitorul real este infatisat doar in camera mormintelor, in genunchi, oferind la randul sau biserica Mantuitorului. Mormantul insusi al ctitorului se afla in camera mormintelor, incapere pec   care n-o aflam de obicei decat la manastirile ctitorii domnesti si folosite numai de familiile domnitoare.Biserica desi se conformeaza planului obisnuit in vremea lui Petru Rares nu are turla, particularitate caracteristica pentru bisericile paracliselor bisericesti, sau servind drept lacasuri de cult unor comunitati - orase sau sate - in timp ce manastirile domnesti si bisericile domnesti au totdeauna o turla pe naos.Obiective turistice în Gura Humorului

Muzeul obiceiurilor populare

Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina este o institutie singulara în reteaua culturala româneasca, fiind singurul muzeu care a reusit sa transpuna cu mijloace muzeotehnice obisnuite acel segment de spiritualitate definitorie pentru orice etnie, popor, natiune: traditia populara.
Tematica muzeului a fost gândita ca o calatorie virtuala în universul spiritual al satului bucovinean de la sfârsitul secolului al XIX-lea. Vizitatorului Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina i se dezvaluie taine nebanuite ale calendarului popular bucovinean începând cu practicile de la Sfântul Andrei, continuând cu cele specifice Craciunului, Anului Nou, Bobotezei, începuturilor de an agrar, pastoral, apicol si pomicol, sarbatorii pascale, sarbatorii solstitiale a Sânzienelor si încheind cu practici specifice sarbatorilor de toamna, Sfânta Parascheva (Vinerea Mare) si Sfântul Dumitru.

Pârtia Şoimul

Pârtia Şoimul a fost amenajată în apropierea Mânăstirii Voroneţ şi are o capacitate optimă de găzduire a 873 de schiori pe zi. Lungimea pârtiei este de 1.478 metri, diferenţa de nivel între punctele de plecare, aflat la altitudinea de 762 metri şi cel de sosire, situate la altitudinea 477 metri, fiind de 285 metri, panta fiind în medie de 19,7%. Noua pârtie este dotată cu instalaţie de nocturnă, cu cinci tunuri de zăpadă şi cu o maşină de bătut zăpada.
Lungimea traseului instalaţiei de telescaun este 1.332 m, viteza fiind de 2,3 m/s, iar durata unei urcări - de 9 minute şi 36 de secunde. Telescaunul este dotat cu 97 de cabine de câte patru locuri, putând transporta 1.200 de persoane pe oră. Telescaunul posedă sisteme electronice de eliberare a biletelor, drumul de acces a fost modernizat, iar la baza pârtiei a fost amenajată o parcare cu 344 locuri.
Pârtia Şoimul a fost realizată în cadrul unui proiect de reabilitare şi modernizare a infrastructurii turistice din zona Ariniş, demarată în 2004 şi care mai cuprinde construirea a trei terenuri de sport, a unei piscine acoperite şi a uneia în aer liber, a unui bazin de înot pentru copii, a reţelelor de utilităţi şi amenajarea unui punct de informare turistică.

Escalada Park

Distractie la inaltime in Gura Humorului, în Parc Arinis, ai acum cel mai modern parc de aventuri din România! Parcul ofera distractie si emotii la inaltime in aer liber.
Escalada Park - Distractie la inaltime intr-un peisaj idilic: Parcul de Aventuri din Gura Humorului este exact… locul potrivit pentru aventurierii tineri si adultii tineri in suflet. Parcul ofera distractie si emotii la inaltime in aer liber. Abilitatea corporala, concentrarea si autodepasirea sunt cerute si dezvoltate.
Fie ca sunteti cu familia, firma sau clasa dvs. Cele cinci trasee (cu obstacole si provocari) sunt practicabile si fara abilitati speciale sau cunostinte anterioare si sunt disponibile pentru toata lumea incepand cu 8 ani si cu inaltime minima de 120 cm.
Angajatii parcului va vor instrui cu privire la tehnicile de siguranta, apoi se impune principiul propriei sigurante. Complexul este mereu ingrijit de o persoana specializata.
Siguranta pe primul plan
Personalul nostru este instruit si va va asista pe tot parcursul sederii in parcul de aventuri.

Foisor de Observare Soimul

Accesul la foisor se face cu telescaunul sau pe trasee turistice amenajate. Foisorul ofera o imagine panoramica asupra Orasului Gura Humorului.

Strand Arinis

Complexul include 2 bazine de inot in aer liber, unul pentru adulti si unul pentru copii. Apa in bazine este incalzita!

Traseu turistic Piatra Pinului si Soimul

Doua trasee accesibile chiar si persoanelor cu mai puțin antrenament în mersul pe munte, familiilor cu copii, având durata de parcurs de circa o oră la urcare şi 45 minute la coborâre.
Traseu turistic Piatra Pinului – recomandat ca traseu de urcare în circuit. Lungimea totală a traseului este de 1.910m. Lățime traseu: 1,46m. Spectaculozitatea acestui traseu constă în faptul că el se desfășoară în apropierea Pietrei Pinului, zonă în care, pe marginea traseului se întâlnesc bolovani uriași, cu forme deosebite. Suprafaţa traseului este de 2.802mp.
Traseu turistic Şoimului – recomandat ca traseu de coborâre în circuit. Lungimea totală a traseului este de 1.882m. Lățime traseu: 1,47m. Spectaculozitatea acestui traseu constă în faptul că traversează câteva zone umede. Suprafaţa traseului este de 2.769,00mp.
In punctul de cota maximă al celor două trasee se afla un foișor de observare dotat cu toaletă publică şi loc de joacă pentru copii Construcția, cu regimul de înălțime subsol + parter + 6 etaje, are o suprafață construită de 101,40 mp, din varful careia se poate observa intraga zona din jurul statiunii.

Activități de agrement în Gura Humorului

Complexul de agrement Arinis

Complexul de agrement Arinis este dotat cu:

- piscina acoperita,
- strand cu 2 bazine de inot( adulti/copii ),
- sala de sport,
- patinoar,
- terenuri de sport in aer liber,
- parc dendrologic.

    Date de contact:
  • Nume: Aurelia
  • Telefon: 0754 849 802
  • Email: martuneaccatalin@yahoo.com

Poze imprejurimi Gura Humorului

Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului Gura Humorului

Vezi toate unitatile de cazare din Gura Humorului