Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Giulești

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Giulești

Giulești (în maghiară: Máragyulafalva, în germană: Ludwigsdorf) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, ă din satele Berbești, Ferești, Giulești (reședința) și Mănăstirea.
Obiective turistice în Giulești

Casa memoriala Dr.Ilie Lazar

Marele om politic Ilie Lazar ,a participat la actul Marii Uniri cu votul sau prin credintional imperuna cu morosenii din satele invecinate inbarcati in 40 de carute .

Troița Rednicenilor

Troița Rednicenilor din hotarul satului Berbești, datată în sec. Al xviii-lea și care, prin elementele ce o compun și prin tratarea lor sculpturală, se înscrie în stilul gotic.Familia Rednic, având descendență nobiliară, cu rezidența în Giulești de Maramures, pe Valea Marei, a dat Maramureșului numeroși preoți și dregători ai comitatului.

Biserica de lemn din Ferești

Biserica de lemn din Ferești, comuna Giulești, județul Maramureș datează din anul 1700.Lăcașul are hramul „Sfântul Nicolae” și figurează pe lista monumentelor istorice.Biserica, având hramul Sfântul Nicolae, este construită din bârne de stejar în 1690 .Pictura a fost restaurată în prima jumătate a secolului al XIX-lea de un meșter necunoscut. Este în culori vii: roșu aprins, albastru, plus destul de mult alb, deosebit de armonios combinate potrivindu-se cu lumina slabă a interiorului, pentru a sublinia intensitatea acestuia.

Biserica de lemn din Mănăstirea

Biserica veche de lemn, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din satul Mănăstirea, comuna Giulești, se află pe locul fostului lăcaș monahal care ființase acolo pe la 1560, fiind desființat însă prin 1782, în timpul împăratului Iosif al II-lea. Arhaica bisericuță posedă un clopot datat 1679, ascuns în turla de lemn, acționat fiind cu două frânghii ce dau în pronaos, și un monument funerar din piatră datat 1712. Frescele pe lemn sunt atribuite lui Gheorghe, zugrav din Desești și datate 1783. Un singur perete, cel de la intrare, a fost pictat și la exterior, asta amintind de tradițiile monahale moldave. Icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni, care existase aici, a fost mutată la Mănăstirea Bixad din Țara Oașului. Înaintea restaurării dulgheriei și tâmplăriei (frescele pe lemn nu au fost deocamdată restaurate, fiind destul de afectate de secolele trecute prin afumare, praf și igrasie), probabil prin anul 2000, niște străini de satul Mănăstirea fotografiaseră și filmaseră peste zi sfintele odoare, frescele, praporii, icoanele sculptate și cele pictate pe sticlă, ușile împărătești lucrate-n aramă, iar în noaptea următoare 22 de icoane, sfinte odoare și ușile din aramă înflorată ale altarului au fost furate de niște necunoscuți. Poliția alertată imediat ar fi descoperit repede o parte din autori (rromi) și din cele furate, dar mai bine de jumătate dintre acestea fuseseră deja ilegal trecute peste granițele țării. În biserică, singura din sat, și în prezent (spre deosebire de marea majoritate a bisericilor maramureșene din lemn, monument istoric) doi preoți oficiază slujbe duminica și la sărbători, în două etape, una pentru enoriașii greco-catolici și apoi alta, pentru cei ortodocși.

Biserica greco-catolică

Biserica de piatră din Giulești a fost construită în perioada 1884-1888 de credincioși sub îndrumarea inginerului Morandini. Cea mai mare biserica de zid a zonei a fost amplasată pe o colină. Lângă ea se mai văd ruinele biserici vechi datată la sfârșitului secolului XIV.

Poze imprejurimi Giulești

Giulești Giulești Giulești Giulești Giulești Giulești

Vezi toate unitatile de cazare din Giulești