Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Bârsana

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Barsana

Asezata pe malul drept al raului Iza la 12 km. de Vadu Izei, este o localitate veche cu urme arheologice din perioada epocii bronzului; prima atestare documentara la 1391 consemneaza prezenta unei manastiri si a bisericii de lemn cu hramul Sf. Nicolae.

Manastirea de la Barsana a fost parasita iar bisericuta stramutata la 1720 in locul actual. Pictura este realizata in anul 1806 de Hodor Teodor in stil baroc. Culorile dominante sunt alb, albastru, rosu, existind si cateva icoane pe sticla si lemn in stil maramuresan.
Pe amplasamentul vechii manastiri, in 1992 a inceput construirea unei biserici de lemn in stil maramuresan care va apartine manastirii de maici ortodoxe infiintate aici.

In 1991 locuitorii din Birsana au construit si o biserica in stil maramuresan pentru cultul greco-catolic.

Prin frumusetea portilor maramuresene, a oamenilor harnici, a peisajului, a folclorului local, se impune in peisajul maramuresan.

Obiective turistice în Bârsana

Muzeul scolar

Muzeul sculptorului Ion Barsan

Muzeul sculptorului Teodor Barsan - artizan, printre multe altele, al troitelor de la Bucuresti (televiziune) si Timisoara.


Sursa: www.hoinari.ro

Biserica de Lemn

Biserica "Intrarea Maicii Domnului în Biserica" din Barsana este situata in partea central nordica a satului pe o movila din cimitirul cu vechi morminte napadite de iarba si cu pomi fructiferi. 

Toader Hodor din Viseul de Mijloc, autorul picturii bisericii din Barsana este in acelasi timp precursorul si cel mai important reprezentant al stilului de factura baroca care atinge deja rococoul in pictura religioasa pe lemn din Maramures.


Prima atestare documentara a satului dateaza din 22 septembrie 1326 cand regele Ungariei Carol Robert de Anjou da satul lui Stan Barsan.

Manastirea Barsana

Aproape de malul Izei, la iesirea din Barsana spre Stramtura este asezata Manastirea Barsana. Reprezinta un complex monahal remarcabil prin faptul ca aici este concentrata arta cioplitului in lemn din Tara Maramuresului.

Poze imprejurimi Bârsana

Bârsana Bârsana Bârsana Bârsana Bârsana Bârsana Bârsana Bârsana Bârsana Bârsana Bârsana Bârsana Bârsana Bârsana Bârsana Bârsana Bârsana Bârsana Bârsana Bârsana Bârsana Bârsana Bârsana Bârsana Bârsana Bârsana Bârsana Bârsana Bârsana Bârsana Bârsana Bârsana Bârsana Bârsana Bârsana Bârsana Bârsana Bârsana Bârsana Bârsana

Vezi toate unitatile de cazare din Bârsana