Localitatea Arbore

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Arbore

Arbore este o localitate în judeţul Suceava, România.

In 1504 donaţia conducătorului de oşti Luca Arbore a ajutat la ridicarea manastirii,  pe vremea lui Stefan cel Mare, fapt ce a dus si la denumirea de Manastirea Arbore.

Obiective turistice în Arbore

Manastirea Arbore

Manastirea, ca si satul in care se gaseste aceasta, poarta numele ctitorului sau Luca Arbore.Aceasta a fost portarul Sucevei incepand din 1486 si cel care a tinut piept polonilor intr-un asediu de trei saptamani asupra Cetatii Sucevei in 1497.
Constructia monumentului a inceput in 1502 iar pictura care a dus la incadrarea bisericii Arbore in randul monumentelor din patrimoniul cultural UNESCO, a fost realizata din porunca urmaselor boierului Arbore in 1541.
Pictura a fost realizata de catre mesterul  moldovean Dragos Coman din Iasi. Acesta nu era un cleric ci un reprezentant al picturii laice care a dat fresecelor de la Arbore un plus de spontaneitate si de transparenta a culorilor, aidoma unei acuarele.
Desi serios afectata in timpul secolelor XVII-XVIII, cand cladirea a ramas fara acoperis, cea mai mare parte a picturii interioare este inca destul de suficient de clara, vizitatorul putand admira transpunerea ctitorului si a familiei sale.
Pictura exterioară cuprinde scene populate de numeroase personaje în continuă mişcare.
Decorul faţadei de apus sta mărturie pentru geniul pictorului: în marea cavitate, unde se fac de obicei pomeni şi parastase, întregul perete este pictat cu un ansamblu de miniaturi, considerat cel mai bine realizat din toată pictura epocii Ştefan cel Mare - Petru Rareş.Vezi toate unitatile de cazare din Arbore