Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Voroneț

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Voronet

Cea mai vestita ctitorie a lui Stefan cel Mare, cel mai cunoscut
monument de arta religioasa medievala a Bucovinei, se afla la cativa
kilometri de orasul Gura Humorului, sub obcini impadurite grele de
racoare si de pace.

Ridicat
in 1488, lacasul a fost destinat de catre voievod sfatuitorului sau de
incredere, Daniil Sihastrul, a carui piatra de mormant se pastreaza
aici, in vreme ce cunoscutu-i adapost sapat in stanca se afla la Putna.

De
dimensiuni relativ reduse, biserica are un plan tronconic.
Arhitectural, ea este caracteristica stilului moldovenesc al vremii:
turla pe naos suspendata pe boltiri cu arcuri diagonale. Altarul si
naosul conserva pictura interioara de la construirea bisericii.

Pe zidul vestic, Judecata de apoi incanta si cutremura. Pronaosul bisericii a
fost pictat in 1550 prin grija mitropolitului Teofan. Cu decoratia
exterioara de la Voronet se incheie marea epoca a picturii murale care
il are ca sustinator pe domnitorul Petru Rares. 

Manastirea Voronet



Cea mai vestita ctitorie a lui Stefan cel Mare, cel mai cunoscut monument de arta religioasa medievala a Bucovinei, se afla la cativa kilometri de orasul Gura Humorului, sub obcini impadurite grele de racoare si de pace.

Ridicat in 1488, lacasul a fost destinat de catre voievod sfatuitorului sau de incredere, Daniil Sihastrul, a carui piatra de mormant se pastreaza aici, in vreme ce cunoscutu-i adapost sapat in stanca se afla la Putna.

De dimensiuni relativ reduse, biserica are un plan tronconic. Arhitectural, ea este caracteristica stilului moldovenesc al vremii: turla pe naos suspendata pe boltiri cu arcuri diagonale. Altarul si naosul conserva pictura interioara de la construirea bisericii.

Pe zidul vestic, Judecata de apoi incanta si cutremura. Pronaosul bisericii a fost pictat in 1550 prin grija mitropolitului Teofan. Cu decoratia exterioara de la Voronet se incheie marea epoca a picturii murale care il are ca sustinator pe domnitorul Petru Rares.

 Manastirea Voronetului a fost inca de la intemeiere un monument memorial si votiv. Aceasta explica pe de o parte caracteristicile noi ctitorii a Sfantului Stefan cel Mare care, spre deosebire de celelalte manastiri ale domnului, nu avea camera mormintelor. Explica de asemenea, atentia de care s-a bucurat in continuare. Intr-adevar in secolul XVI - mai precis la 1547 - Mitropolitul Grigorie Rosa sfetnic a lui Petru Voda Rares si var cu domnul,construieste pridvorul inchis de la vest, pentru care adopta o solutie nemaiintalnita pana la el, in cadrl careia arhitectura este vizibil subordonata decorului pictat: peretele de vest al pridvorului este un perete plin nestrapuns de nici o deschidere. Acest plin amplu, impreuna cu suprafetele laterale ale masivilor contraforti de colti constituie un imens ecran unitar, pe care se desfasoara in culorile ei stralucitoare drama binecunoscutei Judecati de Apoi de la Voronet, singura compozitie de acest fel care se desfasoara continu, fara nici un fel de intrerupere sau trunchiere.

Latimea contrafortului va fi folosita pe fatadele laterale pentru desfasurarea unor teme carora ctitorul picturii se pare ca dorit sa le dea o impotanta deosebita: pe contrafortul de sud Viata Sfantului Nicolae, viata Sfantului Ioan cel Nou si supradimensionat Sfantul Gheorghe omorind balaurul, iar pe cel de nord, compozitia continua verticala a vamilor vazduhului, teme eshatlogica aparuta in mediile calugaresti. Pe restul peretilor exteriori, ordonanta iconografica isi urmeza firul traditional: Arborele lui Ieseu, in regisru vertical de filosofi alaturat - pe fatada de sud, Cinurile pe abside, Acatistul Maicii Domnului, Viata Sfantului Antonie cel Mare, Facerea - pe fatada nord.

Doua elemente se disting in aceasta ordonanta - mai intai elementul antiotoman, reprezentat de teme Sfantuli luptator Gheorghe, de aceea a Vietii Sfantului Ioan cel Nou, care, martirizat de tatari la Cetatea Alba fusese adus la Suceava de Alexandru cel Bun devenise un fel de erou national a luptei impotriva necredinciosilor, si binecunoscutul ansamblu al Acatistului Maicii Domnului. Cel de-al doilea element de "limbaj artistic" este acel al trditiei calugaresti si pustnicesti, mostenire a lui Daniil Sihastru si legata in imaginatia contemporanilor de primul, aceasta parte a clerului aparand, in vremea Sfantului Stefan si a urmasilor lui directi, drept princpalii agitatori la rezistenta impotriva dominatiei straine.

Acest element este reprezentat de temele vietii Sfantului Nicolae, de aceea a vietii Sfantului Antonie, unul dintre intemeietorii calugariei orientale, si de aceea a vamilor vazduhului, de fapt glorificarea vietii pure, a sihastrilor Interiorul urmeaza aceeasi ordonanta traditionala. Fara indoiala, cercetarea erudita a distins mai multe straturi de pictura: cel original, pastra in naos, dar cu portretul votiv poate refacut in vremea lui Sf. Stafan cel Mare, apoi pronaosul pictat, in 1550, cu spijinul mitropolitului Grigore Rosca. In general, ordonanta traditionala nu prezinta deosebite particularitati. Doar in pridvor, ordonanta sinaxarului, impartita in serii continue de mici scene, are mai mult decat oriunde caracter de benzi desenate.

La Voronet, ca si in alte parti, pictura are, insa, in afara calitatii de expresie a unei ideologii si pe aceea de marturie a unei nesecate curiozitati si a unei vii observatii a realitatii inconjuratoare de catre artist: costume, arme, ustensile, chiar arhitecturi si peisaje, reproduc realitatea, viata pe care pictorii au cunoscut-o si pe care au redat-o cu un pitoresc si cu o verva neintrecute.

Intre paticularitatile acestor reprezentari sunt si unele deosebit de semnificative. Au fost inca de mult semnalate in acest sens expesiile caricaturale ale di

Obiective turistice în Voroneț

Manastirea Voronet

Manastirea Voronet este situata in satul cu acelasi nume, la 36 km de Suceava si la numai 4 km de centrul orasului Gura Humorului.

Ea constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Stefan cel Mare.

Biserica a fost ridicata in anul 1488 in numai patru luni si jumatate ceea ce constituie un record pentru acea vreme.

Manastirea Humor

Mãnãstirea Humor este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu moldovenesc. În pãdurile nesfârșite de la poalele Obcinei Mari, Oanã, vornicul de la Suceava, întemeia loc de rugãciune pe valea râului Humor dupã 1400, la vremea domniei lui Alexandru cel Bun. Mãnãstirea Humor s-a bucurat de veniturile pe care le avea moștenite încã de la ctitor și de la fiii sãi, fiind confirmate și de Ștefan cel Mare printr-un hrisov datat 25 aprilie 1475 (cinci sate, un munte, o slatinã și o prisacã). Se mai vãd ruinele zidurilor primei ctitorii în vecinãtatea actualei biserici a Mãnãstirii Humor construitã în 1530 “cu cheltuiala și osteneala” logofãtului Teodor Bubuiog și a soției sale Anastasia, dupã cum menționeazã pisania așezatã la intrare.
Pictura interioarã, cel puțin parțial realizatã de “toma, zugrav de Suceava” (1535) pãstreazã schema iconograficã accentuând mișcarea și umanismul expresiilor (cina cea de tainã - adsida altarului, Ospeția lui Avram - conca de sud, Tabloul votiv, Maica Domnului - cupola pronaosului). Sunt remarcabile icoanele de facturã bizantinã (sec. Xvi), portretele ctitorilor (firidele gropniței) și pietrele de mormânt.

Partia de ski Șoimul

Pârtia se află la 4 km de Gura Humorului , în vecinătatea satului Voroneț.
Pîrtia Șoimul are următoarele detalii=
lungimea partiei – 1.478 m
diferenta de nivel – 285 m
un echipament telescaun pe o lungime de 1.332 m
un sistem electronic de bileterie
5 tunuri de zăpadă amplasate pe pârtie
1 maşină de bătut zăpada
drum de acces către pârtie modernizat
parcare amenajată la baza pârtiei – 344 locuri
instalatie nocturna
Telescaunul
lunginea instalatiei – 1.332 m
altitudinea la baza – 477 m
altitudinea la varf – 762 m
durata unei urcari – 9’36”
numar cabine – 97 (a cate 4 locuri)
viteza de deplasare – 2,3 m/s
capacitatea de transport – 1200 pers/h
locuri parcare – 400

Muzeul Obiceiurilor Populare

Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina (Gura Humorului) este o instituție singulară în rețeaua culturală românească, fiind singurul muzeu care a reușit să transpună cu mijloace muzeotehnice obișnuite acel segment de spiritualitate definitorie pentru orice etnie, popor, națiune: tradiția populară.
Tematica muzeului a fost gândită ca o călătorie virtuală în universul spiritual al satului bucovinean de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Vizitatorului muzeului i se dezvăluie taine nebănuite ale calendarului popular bucovinean începând cu practicile de la Sfântul Andrei, continuând cu cele specifice Crăciunului, Anului Nou, Bobotezei, începuturilor de an agrar, pastoral, apicol si pomicol, sărbătorii pascale, sărbătorii solstițiale a Sânzienelor si încheind cu practici specifice sărbătorilor de toamnă, Sfânta Parascheva (Vinerea Mare) și Sfântul Dumitru.
În cadrul muzeului funcționează si Galeria de Arta Georges Cotos, grație unei donații generoase de două sute de tablouri făcută de pictorul francez de origine româna, născut în anul 1915, în Straja Bucovinei. Elogiat de critica de specialitate, bine cotat pe piața de artă europeana și nu numai, Georges Cotos a expus în mari capitale ale lumii uimind, de fiecare dată, prin forța expresiei plastice și prin explozia de culoare a lucrărilor sale nonfigurative.
Pagină · Muzeu de artă
Piața Republicii, Nr. 2, Gura Humorului, Romania
0730 650 743
primariagh.ro/institutii-de-cultura/muzeul

Activități de agrement în Voroneț

Plimbare cu telescaunul pe partia Soimul

La intoarcerea de la manastirea Voroneț, inainte de a trece apa Moldovei, se deschide în dreapta ta un drum ce duce la pârtia de schi „Șoimul”. E modernã pârtia, cu telescaun ce urca 1462 metri pe o culme ce oferã o panoramã amplã a ținutului Humorului. De acolo se poate coborî pe schiuri sau cu snowboard-ul. Partia dispune de noctrna si tunuri de zapada si este la mica distanta de puntea suspendatã ce dã în Parcul Ariniș.

In timpul iernii functioneaza si patinoarul natural.

    Date de contact:
  • Telefon: 0230 230 555
  • Email: primariagh@gmail.com
  • Web: www.primariagh.ro

Complex Agrement Arinis

Principala atractie a parcului este piscina acoperitã, în suprafațã totalã de 571 m2 din care 44m2 sunt rezervați copiilor.
Piscina e modernã: apa e încãlzitã, filtratã, aerul continuu ventilat.
Pe timpul verii functioneaza si cele douã piscine în aer liber, una destinatã adulților (483 mp) și una destinatã copiilor (393 mp).

Primãvara, vara și toamna sunt deschise trei terenuri de tenis.

Pentru iubitorii sportului în echipã pe tot parcursul anului sunt functionale un teren de handbal, unul de volei și unul de baschet.

Aleile înguste și liniștite ale parcului sunt ideale pentru amatorii de trekking, nordik walking sau ciclism. Ș

i pentru cei ce iubesc vanatoarea în Ariniș va oferim ocazia de a vâna in peisaje de neuitat.

    Date de contact:
  • Telefon: 0230 230 555
  • Email: primariagh@gmail.com
  • Web: www.primariagh.ro
Agrement & Spa

Agrement si Spa Popasul Domnesc Voronet un centru deschis recent cu piscina, jacuzzi profesional sauna, sala fitness, biliard, jocuri pentru copii, masaj terapeutic

    Date de contact:
  • Nume: Mitittelu Minu
  • Telefon: 0745527118
  • Email: popasuldomnesc@gmail,com
  • Web: popasuldomnesc.ro

Poze imprejurimi Voroneț

Voroneț Voroneț Voroneț Voroneț Voroneț Voroneț Voroneț Voroneț Voroneț Voroneț Voroneț Voroneț Voroneț Voroneț Voroneț Voroneț

Vezi toate unitatile de cazare din Voroneț