Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Vidra

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Vidra

Vidra (în maghiară: Alsóvidra) este o comună în județul Alba, Transilvania, România, ă din satele Băi, Bobărești, Bogdănești, Bordeștii Poieni, Culdești, Dealu Goiești, Dos, Dosu Luncii, Dosu Văsești, Drăgoiești-Luncă, Ficărești, Gligorești, Goiești, Haiducești, Hărăști, Hoancă, Jeflești, Lunca, Lunca Bisericii, Lunca de Jos, Lunca Goiești, Lunca Vesești, Modolești, Nemeși, Oidești, Pitărcești, Pleșcuța, Poieni, Ponorel, Puiulețești, Runc, Segaj, Urdeș, Valea Morii, Văsești, Vâlcăneasa, Vâlcești, Vârtănești și Vidra (reședința). Este situată în partea nord-vestică a județului, pe valea Arieșului Mic și are în componență 39 de sate.Sursa:https://ro.wikipedia.org/wiki/Comuna_Vidra,_Alba

Obiective turistice în Vidra

Muzeul Avram Iancu

Muzeul casa memoriala Avram Iancu se afla in jud Alba, comuna Avram Iancu, str. Incesti si exista ca atare din anul 1924.

Muzeul este adapostit in casa construita in jurul anului 1800 de catre parintii lui Avram Iancu.

Este o casa tipic moteasca, din 1801, cu acoperis tuguiat si terminat cu patru arcade semicirculare.

Casa memoriala cuprinde obiecte comemorative: fotografii, documente de familie, obiecte personale ale lui Avram Iancu, conducatorul Revolutiei de la 1848 - 1849 din Transilvania: tunul, sabiile si fluierul lui Iancu, arme, drapele.

In expozitia de istorie se pastreaza certificatele scolare ale lui Avram Iancu, protocolul craiesc in care se afla inregistrat Avram Iancu, testamentul lui, documente referitoare la pregatirea si desfasurarea Revolutiei de la 1848 - 1849 din Transilvania.

Expozitia etnografica cuprinde: port motesc, vase specifice zonei, unelte cu care se confectionau ciubere, tulnice, carute.

Cascada Miresei

Este o splendida cadere de apa situata in comuna Avram Iancu, in partea stanga a soselei, pe directia de mers dinspre Campeni, la aproximativ 400 de metri.

Dealul cu melci

Rezervatie paleontologica cu o suprafata de 4, 30 ha, situata pe stanga vaii Ariesului, in Tara Motilor, la 15 km vest de Campeni si la 10 km nord de comuna Vidra.

Datorita valorii sale stiintifice aceasta zona restransa din Muntii Apuseni, ce reprezinta vechi sedimente ale Cretacicului superior, formate intr-o mare cu fundul stancos, a fost declarata rezervatie naturala.

Cascada Pisoaia

Cascada Pişoaia, cunoscută şi sub numele de Cascada Miresii, este rezervaţie peisagistică şi se întinde pe o suprafaţă destul de mare, respectiv de 2,5 hectare.
Rezervaţia peisagistică Cascada Pişoaia se află pe un prag stâncos de calcare cristaline de vârstă paleozoică, încadrată într-o pădure de fag şi arbori izolaţi de răşinoase. Căderea de apă se realizează de la aproximativ 18 m înălţime, cu un front de despletire a firului apei de 25 metri pe abruptul stâncos pe care se scurge. Formaţiunile calcaroase de tip travertinic depuse dea lungul timpului măresc spectaculozitatea zona.

Biserica de piatra din Ciungi

În această biserică, cu ziduri masive, ridicată în anul 1791, a fost botezat în 1824 Avram Iancu.
Elementul care individualizează clădirea în cadrul bisericilor de zid din Munții Apuseni este absida altarului de plan semicircular.

Biserica de lemn din Goiesti

Este un lăcaș de cult înălțat în secolul al xviii-lea (1712), construit după un plan simplu, cu naos și pronaosul dreptunghiular și o absidă poligonală, decroșată, cu cinci laturi.
Pictura din interior, realizată la 1791, an consemnat pe bolta naosului, a fost atribuită lui Simion Silaghi, din Abrud, asemenea icoanelor împărătești ale iconostasului realizate la 1790. Candelabrul din lemn este datat tot din 1791.

Cheile Văii Morilor

Cheile Văii Morilor este o rezervație naturală complexă situată în Munții Apuseni. Ea se compune dintr-un deflileu lat de 25 -50 m și înalt de 100 - 150 m săpat în roci metamorfice (cristalin și marmură). Alături de acesta în cadrul ariei protejate se întâlnesc și izbucuri, o peșteră (Cila) precum și avenele Hoanca Sturului și Poieni. Tot acest peisaj se suprapune unei păduri seculare de conifere. Suprafața totală a rezervației Cheile Văii Morilor este de 30 ha.

Activități de agrement în Vidra

Plimbare cu sania trasa de cai

Frumusetea satului poate fi vazuta intr-o plimbare cu sania trasa de cai.
Pornind de la pensiunea Dealul cu Melci, Cascada Pisoaia, rezervatia naturala Dealul cu melci pana la Casa Memoriala Avram Iancu.

    Date de contact:
  • Nume: Pogan Claudia
  • Telefon: 0751 147 222
  • Email: claudia74pop@yahoo.com

Poze imprejurimi Vidra

Vidra Vidra Vidra Vidra

Vezi toate unitatile de cazare din Vidra