Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Vama Veche

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Vama Veche

La Vama Veche se afla un important punct de trecere al frontierei spre Bulgaria, Turcia, Grecia şi alte destinatii din Orient sau Asia.

O localitate mică, situată la câţiva km sud de 2 Mai a devenit în ultimele  sezoane de vară  un loc foarte căutat datorită atmosferei de nonconformism şi a preţurilor reduse la cazare şi masă.

Spaţiile de cazare sunt constituite dintr-o mulţime de vile de conforturi diferite construite în ultimii ani, transformând localitatea Vama Veche intr-un loc deosebit pentru a va petrece vacanţa.

Obiective turistice în Vama Veche

Cetatea Histria

Histria a fost intemeiata de colonisti greci din Milet in jurul anului 657 ien ( dupa istoricul Eusebiu din Cezareea ) sau 630 ien ( dupa Skymnos ), ca port la Marea Neagra si distrusa prin secolul al Vii-lea e.n de invaziile avaro - slave.

Pe plan politic, Histria a jucat un rol important prin participarea la revolta oraselor pontice impotriva regelui macedonean Lisimah, la razboiul impotriva Bizantului si la conflictul care l-a opus pe Mithridates al Vi-lea Eupator romanilor.

In jurul anului 260 ien , Histria s-a aliat cu cetatea Callatis pentru a smulge orasului Byzantion controlul asupra portului Tomis.

Muzeul Arheologic Callatis

Muzeul de Arheologie Callatis – Mangalia

Primele cercetari de arheologie la Mangalia au fost intreprinse de catre C. Butculescu, urmat de inginerul topometru Pamfil Polonic, care a lucrat sub indrumarea lui Grigore Tocilescu.

La toate lucrarile pentru fundatii de constructii la Mangalia se descopereau urme ale trecutului foarte indepartat al orasului.

Cel care a sesizat pentru prima oara distrugerile aduse patrimoniului istoric al localitatii a fost insusi ``parintele arheologiei romanesti``, Vasile Parvan. Marele istoric roman a demarat primele cercetari arheologice in Dobrogea ( histria, Ulmetum, Tomis si Callatis ) in anii 1915-1920 si a aplicat primele masuri practice de ordin muzeologic la Mangalia. Acesta este momentul nasterii nucleului primului muzeu istoric al orasului.

Expozitia permanenta consta in obiecte de epoca greaca, romana, romano-bizantina, dar si produse ale civilizatiei geto-dacilor din localitatea vecina Mangaliei, Albesti.

Muzeul de Arheologie Callatis verniseaza periodic expozitii temporare, in cadrul carora sunt expuse rezultatele muncii cercetatorilor si meuzeografilor mangalieni.

De asemenea, cu prilejul diferitelor evenimente importante din istoria locala, nationala si europeana, sala principala a muzeului este locul de desfasurare a unor manifestari cultural-stiintifice la care participa elevi si cadre didactice, oameni de stiinta si cultura din Mangalia, Constanta si din alte localitati, oficialitati locale si publicul larg.

Pestera Limanu

Aflata nu departe de batranul Callatis si la cativa kilometrii de Vama Veche, intr-un loc unde s-au intalnit de mii de ani drumurile pescarilor cu ale corabierilor, contrabandistilor si negutatorilor, Pestera Limanu a capatat un nimb de legenda.

A fost refugiu in timpul unor atacuri, ascunzatoare pentru hoti, casa pentru pribegi, loc secret de practicare a unor ritualuri religioase, inca din neolitic, trecand prin antichitatea dacica, greceasca, daco-romana, epoca medievala. Faima de ``pestera cu comori`` s-a raspandit cu usurinta.

In afara de valoarea istorica, Pestera Limanu prezinta si o deosebita importanta speologica. Ea este o pestera freatica dezvoltata in calcare stratificate orizontal. Stratele orizontale au fost fragmentate de un sistem regulat de fisuri verticale. Cand placa de calcar sarmatian s-a scufundat sub nivelul freatic, apele au patruns in lungul planelor rectilinii de discontinuitate din roca si au dizolvat, lasand in urma o retea labirintica cu distributie rectangulara formata din galerii cu sectiuni dreptunghiulare surprinzator de regulate.

Unii cercetatori considera ca cel putin o parte din galerii au fost in intregime sapate de om, in multe locuri fiind evidenta daltuirea peretilor. Vazuta in plan, reteaua de galerii seamana mai degraba cu harta strazilor unui oras neglijent sistematizat. Folclorul local a transmis faptul ca galeriile Pesterii Limanu s-ar intinde prin beciurile si fantanile din Limanu pana in Bulgaria sau chiar Turcia!

Pestera Limanu este complet lipsita de podoaba stalactitelor si stalagmitelor, care dau farmec altor pesteri. Acest fapt se explica prin absenta infiltratiilor de apa de la suprafata.
Pestera este interesanta din punct de vedere biospeologic.
Exista o fauna de nevertebrate bogata a carei principala sursa de hrana o constituie acumularile de guano de la coloniile de lilieci care se adapostesc in pestera mai ales iarna. In afara de lilieci, in pestera pot fi intalnite intamplator si alte vertebrate: serpi, broaste testoase, vulpi, dihori.

Biserica din Vama Veche

Biserica din Vama Veche a fost construită în anul 2.000 şi este unul dintre cele mai importante obiective turistice din staţiune.
Povestea bisericiii, pe care turiştii o vizitează astăzi, datează însă de la sfârşitul anilor 1996-1997. Până să funcţioneze în această clădire, biserica funcţiona într-o clădire mai veche, vechea şcoală a localităţii, amplsată chiar în vecinătatea noului lăcaş de cult.
În prezent, preotul paroh este Valentin Bărbuceanu. Biserica este vizitată anul de două mii de turişti, cu precădere vara.
Doritorii pot vizita lăcaşul de cult în fiecare duminică între orele 9.30 şi 13.30, atunci când se organizează şi slujba Liturghiei.

Dabo Doner

Doner, kebab, saorma… toate sunt la fel? Ei bine, nu. Un doner celebru în Germania a fost adaptat la Sibiu pentru piața autohtonă. În 3 ani a cucerit România și expansiunea continuă. La Dabo Doner chiar dacă o să fiți surprinși putem folosi termenul de ”fast-food sănătos”. Produsele nu conțin conservanți sau aditivi iar totul este preparat pe loc, în fața clienților și poate, din cauza aceasta, uneori timpul de așteptare este mai lung. Dar merită, credeți-ne pe cuvânt! Chifla este mereu proaspătă și pufoasă pentru că atunci o scoate din cuptor. Totul se face pe loc! Un alt secret al gustului senzațional sunt condimentele pe care le importăm din Nuremberg. Doar vorbim de doner-ul premiat de 3 ori în Germania ca fiind, ”Cel mai bun doner”, iar asta într-o piață extrem de exigentă.

Poarta spre fericire

O ușă cu toc, la intrarea pe plajă, asemănătoare unui portal menit a vă conduce pe un altfel de tăram.

Activități de agrement în Vama Veche

Inchiriere biciclete

Inchiriem biciclete pentru orice doritor de relaxare prin miscare.

Tarif: 20 ron/zi.

    Date de contact:
  • Nume: Mihaela Radulescu
  • Telefon: 0722 889 087
  • Email: radulescu@bibi.ro

Poze imprejurimi Vama Veche

Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche Vama Veche

Vezi toate unitatile de cazare din Vama Veche