Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Tismana

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Tismana

Localitatea este cunoscută deoarece, la nord, pe Valea râului Tismana se află Mănăstirea Tismana, la Tismana se execută covoarele Tismana şi Oltenia simboluri ale artei tradiţionale meşteşugăreşti, iar vânatul există din abundenţă pentru că teritoriul oraşului cuprinde o parte din Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei şi se învecinează la nord cu Parcul Naţional Retezat.

Obiective turistice în Tismana

Manastirea Tismana

Mănăstirea Tismana este cel mai vechi așezământ monahal din Țara Românească, având un rol primordial în menținerea credinței ortodoxe de-a lungul a peste 600 de ani.
Reprezintă un monument de reculegere și închinăciune, de cinstire a credinței noastre strămoșești, un edificiu de prea frumoasă artă străveche. Ea a fost și un post de apărare al țării în vremuri de război, de găzduire a multor personalități pătrunse de un înalt patriotism.

Schiturile Manastirii

De la mănăstirea Tismana, pe cărări de munte, se ajunge la cele trei sihăstrii: Cioclovina de Jos, Cioclovina de Sus si Valea Frumoasa.
Documentele menţionează o serie de schituri şi mănăstiri închinate Tismanei. Dintre acestea o parte se datorau călugărilor Tismanei, care, în căutare de locuri pustii, îşi făceau chilii izolate
În schiturile „cioclovinelor”, erau îngrijiţi bolnavii de ciumă, aduşi din sate în aceste locuri pustii, pentru a evita contagiul, de către aşa numiţii „ciocli”. În această piatră a durerii, s-au ridicat cele trei schituri.

Pestera Gura Plaiului

Se afla la nordul satului Topeşti. Altitudine 650 m. Este săpată de apă în calcare jurasic-cretacice. Lungă de 150 m, peştera începe cu un mic aven de 7 m, având forma unei crăpături. Se coboară pe un trunchi de copac sau pe o sfoară într-o sală mică dupa care urmeaza o sala mare lungă de 70 m şi înaltă de 4 m. Concreţiuni foarte bogate şi frumoase. De la mijlocul sălii un pasaj în pantă conduce într-o altă sală paralelă cu prima, la fel de mare şi de concreţionată. La sol, mici bazinaşe cu apă în care trăiesc nirfagi. Este o pestera calda si umeda.Vezi toate unitatile de cazare din Tismana