Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Surdești

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre SurdestiSurdesti este un sat din judetul Maramures, Transilvania, Romania. Apartine administrativ de
comuna Sisesti.
Biserica de lemn din Surdesti, greco-catolica, cu hramul `Sfintii
Arhangheli`, sec. al XVIII-lea, cu 54 m inaltimea turnului si 72 m inaltime
totala, una din cele mai inalte constructii de lemn din lume.


In anul 1948
biserica a fost data de autoritatile comuniste in folosinta Bisericii Ortodoxe
Romane, iar in 1990 a reintrat in posesia Bisericii Romane Unite cu Roma
(Greco-Catolice).


Biserica este monument istoric si a fost trecuta in anul 1999
pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Obiective turistice în Surdești

Biserica de lemn din Surdesti


Biserica de lemn din Surdesti, dedicata Sfintilor Arhangheli a fost construita in 1766 de mesterul tatarman Ion Macarie. Biserica se distinge prin dimensiunile impresionante ale turnului ridicat peste intrare. Inaltimea totala este aproximata la 54 m, ceea ce o aseaza printre cele mai inalte constructii sacrale de lemn din Europa si din lume. Biserica este inclusa din anul 1999 in lista patrimoniului cultural mondial UNESCO si se afla si pe noua lista a monumentelor istorice sub codul LMI: MM-II-m-A-04769.01.


In partea de sus a satului, intr-un cimitir, exista o mica biserica de lemn mai veche, adusa in anii 1930 dintr-un sat vecin.


Biserica a fost ridicata in anul 1766 de mesterul constructor Ion Macarie pentru comunitatea greco-catolica din localitate. Pictura interioara a bisericii dateaza din 1783. Altarul a fost pictat de catre zugravul Stefan, naosul de catre zugravul Stan, iar pronaosul probabil de catre un ucenic al acestuia din urma.


Acoperisul are doua randuri de stresini care inconjoara biserica. Barnele constructiei sunt de stejar, turnul avand o inaltime de 54 m, fiind inconjurat de alte patru astfel de turnuri de dimensiuni reduse. Este una dintre cele mai inalte biserici de lemn din lume. Nota particulara a ansamblului este data de pridvor, cu doua randuri de arcade suprapuse, cu deschideri diferite, identice ca forma si decoratii.


 

Biserica de lemn

Biserica de lemn din Surdești ( de rit greco- catolic ), cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil a fost construita intre 1721-1724 din barne de gorun, pe un soclu de piatra de catre mesterul Ion Macarie.

Turnul - clopotnita bisericii, inalt de 54 m a fost pana la finalizarea bisericii de la Mãnãstirea Sãpânța - Peri, cea mai inalta constructie din lemn din România și cea mai inalta biserica de lemn din lume.

Biserica de lemn din Surdești este inscrisa in Lista Patrimoniului Mondial Unesco ( world Heritage List ) la pozitia 904.

Poze imprejurimi Surdești

Surdești Surdești Surdești Surdești Surdești Surdești Surdești Surdești Surdești Surdești Surdești Surdești Surdești Surdești Surdești Surdești

Vezi toate unitatile de cazare din Surdești