Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Șura Mica

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Sura Mica


Obiective turistice în Șura Mica

Biserica Evanghelică din Șura Mică

Biserica evanghelică luterană din Șura Mică, județul Sibiu, a fost construită treptat în secolele XIII-xviii. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: SB-II-a-B-12567, cu următoarele obiective:
cod LMI SB-II-m-B-12567.01 - Biserica evanghelică fortificată, sf. Sec. XIII- sec. Xviii, 1506 (cor și turn);
cod LMI SB-II-m-B-12567.02 - Incintă fortificată (fragment), sec. XVI.
Biserica evanghelică luterană a fost construită în secolul al XIII-lea ca bazilică romanică cu navă centrală, cor rectangular cu absidă semicirculară și nave laterale fără absidiole. La sfârșitul secolului al XV-lea și începutul secolului al XVI-lea, biserica, care purta hramul Sfintei Maria, a fost transformată în stil gotic și a fost fortificată. În anul 1506, absida semicirculară a fost demolată, corul a fost închis poligonal și sprijinit cu contraforți și boltit în rețea. Cu același prilej a fost ridicat un arc triumfal gotic din piatră profilată și a fost boltită nava centrală. Intrarea de pe partea de nord a fost întărită cu un turn cu patru etaje iar în vest a fost ridicat un turn adosat fațadei. Conform registrului parohiei evanghelice din anul 1506 se păstrează un înscris în care se spune: `Johanes Welther (Scholten) anul 106, ein Dominikaner Monch und Baumeister (un călugar dominican și constructor) ecclesia aedificatur`.
În biserică se mai păstrează nealterate următoarele bunuri: un grup statuar din lemn datat în anul 1715, un altar în stil baroc, două chei de boltă sculptate și un baldachin în stil baroc din anul 1777 aflat în amvon.
S-au făcut lucrări de reparații și numeroase restaurări în anii 1676, 1715, 1761, 1781, 1856 și 1913. În anul 1959 s-a consolidat turnul clopotniță cu o structură din beton cu două centuri. După încă patru ani, în 1963 s-a consolidat corul cu centuri de beton construite deasupra și dedesuptul ferestrelor. Tot în 1963 s-a refăcut acoperișul bisericii.
În prezent, din vechea bazilică se mai păstrează doar fragmente din fațada de vest, parte din portalul nordic, peretele de sud, precum și stâlpii dintre nave, iar din fortificația ce înconjura odinioară biserica se mai păstrează numai câteva tronsoane la sud și vest de biserică.

Poze imprejurimi Șura Mica

Șura Mica Șura Mica Șura Mica Șura Mica Șura Mica Șura Mica Șura Mica Șura Mica Șura Mica Șura Mica

Vezi toate unitatile de cazare din Șura Mica