Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Runcu

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Runcu de Gorj

Runcu este o comuna in Judetul Gorj, la 14 km de Tragu Jiu.

Asezat in decor pitoresc, sub arcada carunta a Muntilor Valcan, acolo
unde raul Sohodol iese din incorsetarea cheilor, iar raul jales isi are
izvorul, satul Runcu, resedinta a comunei cu acelasi nume se inscrie ca o straveche asezare
romaneasca intre satele din nordul judetului Gorj.

Decorul satului Runcu este
infrumusetat de morile, pivele si gaterele, instalatii tehnice
taranesti, actionate de apa Jalesului si legate de o anumita etapa
istorica din evolutia asezarii. Aceste instalatii au jucat, mai ales in
feudalism, un rol economic de seama pentru satisfacerea nevoilor de
hrana, imbracaminte, constructii, etc.

Frumusetea
locurilor si statornicirea de relatii intre oameni sunt legate de
pasunatul vitelor si mai ales al oilor. Muntele si oile i-au unit pe cei
din Transilvania cu satele din depresiunea subcarpatica. Pe aceleasi
poteci de munte, azi modernizate, pe aceleasi urme strabune pornesc in
excursie si drumetie amatori din toata tara.

Sursa: www.judetulgorj.info

Obiective turistice în Runcu

Cheile Sohodolului

Rezervația naturală întinsă pe o suprafață de 350 hectare[3] a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000[4] și reprezintă o zonă de chei săpate în calcare cretacice de apele râului Jaleș (Sohodol), cu forme diversificate de relief (doline, canioane, lapiezuri, avene, peșteri, abrupruri stâncoase), cu floră și faună specifică Meridionalilor.
Aria naturală protejată atrage anual mii de turiști din țară și din străinătate.Nările, Fusteica, Inelul, Peștera Popii, Peștera Gârla Vacii sunt niște repere impresionante ale acestei zone, dintre care cea mai vizitată este Peștera Popii datorită picturilor cu siluete antropomorfe de culoare neagră.Pe cheile Sohodolului se practică alpinismul pe cele 120 de trasee special amenajate.
Pe timpul verii temperatura este mai mică cu 10 grade Celsius, datorită umbrei stâncilor și apei râului Sohodol.Aici se găsesc peste 300 de specii de plante specifice acestor locuri, inclusiv castani seculari plantați înainte de anul 1859.
În această zonă au avut loc filmările la celebrul film românesc `Mărgelatul`, interpretat de Florin Piersic.
Cei care vor să trăiască o experiență inedită în inima naturii au mai multe posibilități de cazare în zona Cheile Sohodolului. Aceștia pot apela la numeroasele pensiuni din comuna Runcu sau pot solicita din timp să își amplaseze corturi.

Casa Memoriala Constantin Brancusi

Brâncuși a eliberat sculptura de preponderența imitației mecanice a naturii, a refuzat reprezentarea figurativă a realității, a preconizat exprimarea esenței lucrurilor, a vitalității formei, a creat unitatea dintre sensibil și spiritual. În opera sa el a oglindit felul de a gândi lumea al țăranului român. Prin obârșia sa țărănească și-a aflat rădăcinile adânci ale operei sale în tradițiile, miturile și funcția magică a artei populare românești. Brâncuși a relevat lumii occidentale dimensiunea sacră a realității.
Figură centrală în mișcarea artistică modernă, Brâncuși este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. Sculpturile sale se remarcă prin eleganța formei și utilizarea sensibilă a materialelor, combinând simplitatea artei populare românești cu rafinamentul avangardei pariziene. Verticalitatea, orizontalitatea, greutatea, densitatea cât și importanța acordată luminii și spațiului sunt trăsăturile caracteristice ale creației lui Brâncuși. Opera sa a influențat profund conceptul modern de formă în sculptură, pictură și desen.
Născut la 19 februarie 1876, la Hobița, Gorj, Constantin era al șaselea copil al lui Radu Nicolae Brâncuși (1833-1885) și Maria Brâncuși (1851-1919). Prima clasă primară a făcut-o la Peștișani, apoi a continuat școala la Brădiceni. Copilăria sa a fost marcată de dese plecări de acasă și de ani lungi de ucenicie în ateliere de boiangerie, prăvălii și birturi.
În opera sa, el a oglindit felul de a gândi lumea al ţăranului român, rădăcinile adânci ale operei sale surprinzând tradiţiile, miturile şi funcţia magică a artei populare româneşti, sculptorul român relevând lumii occidentale dimensiunea sacră a realităţii.
Muzeul Naţional de Artă Modernă din Paris (Centre Pompidou) are un număr important de lucrări ale lui Brâncuşi, lăsate prin testament moştenire României, dar acceptate cu bucurie de Franţa, împreună cu tot ce se afla în atelierul său, după refuzul guvernului comunist al României anilor 1950 de a accepta lucrările lui Brâncuşi după moartea sculptorului. Printre lucrările sale celebre amintim „Coloana Infinitului“, „Poarta Sărutului“ sau ciclurile „Pasăre Măiastră“, „Muza adormită“ şi „Domnişoara Pogany“.

Poze imprejurimi Runcu

Runcu Runcu

Vezi toate unitatile de cazare din Runcu