Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Reghin

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Reghin

Reghin, mai demult Reghinul Sasesc, (in germana Sachsisch-Regen, Deutsch-Regen, in maghiara Szaszregen, ) este un municipiu si al doilea oras ca marime din judetul Mures, Transilvania, Romania. Are o populatie de 36.126 locuitori

Municipiul este situat pe raul Mures, la confluenta acestuia cu raul Gurghiu, la 46°46'33" latitudine nordica si 22°42'30" longitudine estica. Altitudinea la care este situat orasul este de 395 m, punctul geografic cel mai de jos fiind raul Mures - 350 m iar cel mai inalt Padurea Rotunda - 455 m.

Tinutul etnografic din jurul Reghinului poarta denumirea de Reener Landchen (tarisoara Reghinului sau Micul tinut al Reghinului).

Vechea denumire a Reghinului este aceea de Reghinul Sasesc traducere romaneasca a denumirii germane Sachsisch Regen respectiv a celei unguresti Szaszregen. intr-o diploma emisa in anul 1228 de regele Andrei al II-lea al Ungariei, localitatea este mentionata cu denumirea de Regun.

in anul 1555, pe un pilastru al zidului de incinta a orasului Reghin, fusese daltuit urmatorul text, in limba germana: Kein Heil kommt vom Krieg, den Frieden erbitten wir alle (De la razboi nu vine nimic bun, ne rugam cu totii pentru pace)

In anul 1924 a avut loc incorporarea Reghinului Unguresc (Reghin-sat, Magyarregen, Ungarisch-Regen) la oras, care crestea astfel cu 995 hectare in partea de nord.

Municipiul Reghin are o suprafata de 7.282 ha, din care: 785 ha curti si cladiri; 62,5 ha strazi, 41,61 ha parcuri si zone verzi; 1.334 intravilan; 4.345 ha suprafete agricole si 624 ha fond forestier.

Reghinul este traversat de calea ferata Targu Mures-Deda, precum si de drumurile E15 Targu Mures-Toplita, E15/A Reghin-Bistrita, DN16 Reghin-Cluj-Napoca si de drumurile judetene modernizate Reghin-Lapusna si Reghin-Sovata.

Municipiul se afla amplasat la intersectia a doua axe de intensa si veche circulatie, una pe Valea Muresului (Targu Mures-Reghin-Deda-Toplita) si alta pe Valea Gurghiului spre campia Transilvaniei (Lapusna-Gurghiu-Reghin-Craiesti)

Municipiul se afla la urmatoarele distante fata de:
- Targu Mures - 32 km
- Cluj-Napoca - 102 km
-  Bistrita - 63 km
- Toplita - 70 km
- Sovata - 40 km
- Lapusna - 42 km
- Batos - 14 km

Sursa: www.wikipedia.org

Obiective turistice în Reghin

Colectia Oologica Kalaber Ladislau

Muzeul de stiintele naturii

Muzeul Etnografic

Cladirea care adaposteste muzeul este monument si a fost construita in 1892. O vreme a fost folosita ca locuinta si scoala profesionala. Muzeul a fost infiintat de Anton Badea, in dorinta conservarii si valorificarii monumentelor de arhitectura, instalatiilor tehnice si obiectelor de arta populara. A fost restaurata in perioada 1989 - 1990. in 1970, Muzeul Etnografic Reghin devine muzeu judetean, precizandu-se aria lui de cercetare, arie ce depaseste limitele judetului Mures si cuprinde zone etnografice distincte (604 asezari rurale in judetul Mures si aproximativ 300 de localitati din judetele limitrofe). Sunt expuse obiecte legate de mestesuguri, port popular si obiceiuri specifice Vaii Superioare a Muresului, Vaii Gurghiului si unei parti a Campiei Transilvaniei. Muzeul detine peste 5.800 de obiecte, 13.000 de fotografii si diapozitive, 80 de filme etnografice. Reprezentative sunt ceramica, icoanele pe sticla. Se evidentiaza instalatiile tehnice (presa de ulei, moara de apa, teasc pentru struguri).

Padurea Rotunda

Biserica de lemn

Biserica Evanghelica

Biserica Evanghelica cu turnul inalt de peste 47 m. este cunoscuta de localnici ca Biserica Saseasca. De veacuri, domina colina din centrul orasului. Constructia acestei biserici incepe in anul 1330, asa cum reiese din inscriptia sculptata in
piatra, existenta si astazi. Documentele confirma patru perioade de constructii, in care se observa folosirea mai multor stiluriB, de la goticul timpuriu la cel de tranzitie (1400, 1630, 1778). Monumentul este important din punct de vedere istoric si artistic - existenta unei vechi ferestre gotice, prin inscriptia in piatra, care contine informatii privind cladirea bisericii, prin bogatia de arcade in partea navei laterale din sud, prin firida pentru sacramente aflatoare in cer.Sursa: www.hoinari.ro

Poze imprejurimi Reghin

Reghin Reghin Reghin Reghin Reghin Reghin Reghin Reghin Reghin Reghin Reghin Reghin Reghin Reghin Reghin Reghin Reghin Reghin

Vezi toate unitatile de cazare din Reghin