Localitatea Oradea

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Oradea

Oradea, mai demult Oradea Mare, (în maghiară Nagyvárad, în germană Großwardein) este reședința și cel mai mare municipiu al județului Bihor, situat în vestul României, pe râul Crișul Repede, în imediata apropiere a graniței cu Ungaria. Totodată Oradea este și cel mai important oraș din regiunea istorică Crișana. La recensământul din 2002 municipiul avea 206.614 de locuitori.

Zona metropolitană, care include și 11 comune învecinate, avea în anul 2002 populația de 249.746 locuitori, dintre care 68.2% români, 28.7% maghiari ș.a.
În perioada interbelică 20,6% din populația orașului era alcătuită din
evrei, fiind consemnate de asemenea comunități de germani, slovaci,
ucraineni etc.


Stațiunile balneare Băile Felix și Băile 1 Mai
se află la o distanță de 8 km, respectiv 4 km de oraș. Pe lângă apele
termale recunoscute pe plan internațional pentru efectele terapeutice,
în această zonă se găsește o formațiune carstică spectaculoasă, mai
exact, un aven cu o adâncime de 86 de metri, denumit în zonă "Craterul
de la Betfia", precum și Pârâul Peța, cu o vegetație tropicală unică în Europa.


De secole, municipiul Oradea a reprezentat un punct important de
referință pentru zonă, fiind cel mai important centru cultural și
comercial. În Evul Mediu, în Cetatea Oradiei exista un observator astronomic, iar astronomii care lucrau acolo foloseau meridianul Oradei ca meridian de 0°.
Turismul orădean începe sa se devolte, Oradea participand alaturi de
Baile Felix la Târgul de Turism de la Viena din Ianuarie 2015.Surasa: wikipedia.org

Obiective turistice în Oradea

Muzeul Episcopiei Romano-Catolice

Palatul Apollo

Palatul Moskovits

Palatul Ullmann

Palatul Vulturul Negru

Piata Unirii

Sirul Canonicilor

Teatrul de stat

Biserica Ortodoxa

Biserica cu Luna

Gradina Zoologica

Muzeul Memorial Ady Endre

Muzeul Tarii Crisurilor

Baile Felix

Cetatea

Având o istorie de aproape 1000 de ani, Cetatea Oradea are toate atuurile de a se constitui într-un obiectiv turistic de prim rang nu doar pentru Municipiul de pe malurile Crișului Repede, ci și pentru regiunea de vest a României și, în sens mai larg, pentru spațiul central–est-european.
Încă de la începuturile sale, Cetatea Oradea a constituit nucleul polarizant al așezărilor din spațiul orădean, prin concentrarea între zidurile sale a funcțiilor politice, militare, administrative, juridice şi religioase ale zonei Oradiei. A constituit un important centru religios în urma sanctificării, în 1192, a fondatorului Episcopiei Orădene Sf. Ladislau Taumaturgul, fiind la vremea respectivă (sec. Xiii şi Xiv) un loc de pelerinaj de talie europeană. Activa implicare a episcopilor în dezvoltarea sa și efervescenta viață culturală au transformat Cetatea Oradea în secolul al Xv-lea în unul din cele mai însemnate centre ale Umanismului şi Renașterii din Europa central-estică. Aici au funcționat o mare bibliotecă, cu cărți aduse din întreaga Italie, un Literarum asylum, un loc de întâlnire al marilor cărturari umaniști ai timpului, un observator astronomic (georg Peuerbach) şi celebrele sale Tabulas Varadiensis care fixează meridianul zero al hărţilor geografice (timp de 203 ani) la Oradea, precum şi o şcoală a Capitlului Catolic, unde a învăţat şi marele cărturar umanist Nicolae Olahus.
Localizarea aici a meridianului zero s-a făcut de către fizicianul austriac Georg von Peuerbach la îndemnul marelui umanist Episcopul orădean, Ioan Vitéz de Zredna (între 1445 şi 1465).
Cetatea Oradea a fost locul de veci al multor capete încoronate: Ladislau I (adus la Oradea între anii 1130 şi 1134), Andrei al Ii-lea (1235, dus ulterior la Agria), Ştefan al Ii-lea, Ladislau al Iv-lea Cumanul (1290), regina Beatrix, soţia lui Carol Robert de Anjou (1319), regina Maria de Anjou, soţia lui Sigismund de Luxemburg (1396), regele-împărat Sigismund de Luxemburg (1437, singurul împărat romano-german înmormântat în afara Germaniei).
Din punct de vedere arhitectonic, Cetatea Oradea a cunoscut trei mari etape de dezvoltare. O etapă romanică, una gotică și în final, etapa renascentisto-barocă, care îşi pune amprenta asupra monumentului vizibil şi astăzi. Cetatea Oradea, în urma refacerii şi extinderii din secolele al Xvi-lea şi al Xvii-lea, capătă fizionomia tipică a unei fortificaţii de tip bastionar italian, cu bastioane de tip pană, fiind singura de acest tip din întreg estul Europei.
Acest obiectiv este parțial vizitabil din cauza lucrărilor interioare de restaurare/reabilitare. Se pot obține detalii la adresa info@oradea. Travel.

Pasajul Vulturul Negru

Palatul Vulturul Negru este un monument arhitectonic reprezentativ al municipiului Oradea.
Palatul, aflat la adresa str. Independenței Nr.1, a fost construit între 1907-1908 de arhitecții orădeni Marcell Komor și Dezső Jakob, în stil secession. Antreprenorul lucrării a fost Ferenc Sztarill. Pe locul acestei clădiri s-a aflat palatul Arborele Verde, care dispunea de o sală ce găzduia manifestările culturale și politice.
Clădirea este de colț, cu parter înalt și patru etaje, din două corpuri între care se găsește un pasaj vitrat cu acces spre str. Independenței, Piața Unirii și str. Vasile Alecsandri. Fațada principală dinspre Piața Unirii este asimetrică, fiind ă din două corpuri mari, inegale, ce relevă cel mai bine stilul secession. Fațada corpului din str. Independenței este mai ordonată și sobră. Motivul central îl reprezintă un corp ieșit, impărțit în două registre, care se termină în atic trilobat, având un vitraliu în timpan. Vitraliul cu vulturul negru, devenit o emblemă a ansamblului, a fost executat în 1909, în atelierul orădean Neumann K.
Palatul Vulturul Negru este cea mai importantă clădire a stilului său, din Oradea. Clădirea este multifuncțională, cuprinzând, la vremea inaugurării, cazino, hotel, birouri, restaurant, grupate în trei corpuri asimetrice. În prezent, în clădire funcționează multe cluburi, cafenele, restaurante si birouri Digi, fiind un loc important de intalnire pentru scena sociala a Oradiei.

Poze imprejurimi Oradea

Oradea Oradea Oradea Oradea Oradea Oradea Oradea Oradea Oradea Oradea Oradea Oradea Oradea Oradea Oradea Oradea

Vezi toate unitatile de cazare din Oradea