Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Lacul Oașa

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Lacul Oașa

Barajul Oașa este un lac de acumulare pe râul Sebeș, la granița județelor Alba și Sibiu, în Munții Șureanu. Situat la altitudinea de 1255 m, cu o suprafațã de 441ha și 136 mil. m3 de apã, este cel mai mare dintre lacurile de acumulare amenajate pe cursul râului Sebeș.

Barajul Oașa, amplasat în Defileul Oașei, este obiectivul principal pentru întreaga amenajare și a intrat în funcțiune în anul 1979. Este construit din anrocamente (gneise micacee șistoase) cu mascã din beton armat. Are înãlțimea la coronament de 91 m, lãțimea maximã la bazã de 250 m (în zona taluzului), lãțimea la coronament de 10 m și lungimea maximã de 300 m. Acumularea realizatã, Lacul Oașa, cu un volum util de 136 mil. m3, are o suprafațã de 460 ha și o lungime de aproximativ 6 km. Pentru ridicarea debitului a fost captat râul Ciban. S-a ales ca soluție acest tip de baraj, deoarece balastul existent în zonã prezenta un procent ridicat de micã, ceea ce îl face impropriu pentru prepararea betonului necesar pentru un eventual baraj arcuit.

În anul 1980 a fost pusã în funcțiune centrala subteranã Gâlceag, care valorificã potențialul energetic înmagazinat în lacul Oașa. Hidrocentrala Gâlceag, de tip cavernã, cu aducțiunea principalã constituitã dintr-o galerie lungã de 8,2 km, este echipatã cu douã grupuri de tip Francis de 75 MW fiecare. De asemenea, prin intermediul Stației de pompare Gâlceag ce conține douã hidropompe cu putere de 10 MW fiecare, acumularea Oașa primește, tot suplimentar, și apele râului Cugirul Mare (zãgãzuite de barajul de la Canciu). În viitorul apropiat lacul de la Canciu va ma fi alimentat și de apele râului Cugirul Mic prin intermediul aducțiunii secundare Rîul Mic - Sipcea ( galerie subteranã cu lungimea de cca 3400 m).

Principalii afluenți ai râului Valea Frumoasei (numele râului Sebeș pânã la vãrsarea în lac) sunt: Tãrtãrãu, Curpãtu, Sãlãnele, Smida, Valea Mare.

Peștele predominant în lacul de acumulare este pãstrãvul și crãietele (boiștean). Barajul este traversat de DN67C (Transalpina) care leagã orașele Sebeș și Novaci.

Sursa: www.wikipedia.org

Poze imprejurimi Lacul Oașa

Lacul Oașa Lacul Oașa

Vezi toate unitatile de cazare din Lacul Oașa