Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Glod

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Glod

Comuna Stramtura, cu satele apartinatoare Glod si Slatioara este un tinut cu o straveche istorie, legat dintotdeauna prin creatia sa materiala si spirituala de glia si fiinta neamului ramanesc, cu oameni care si-au facut o mandrie din a pastra traditiile, portul stramosesc, si, in special acea ospitalitate caracteristica zonei.

Comuna Stramtura este situata in partea de nord a judetului Maramures, la 27 km distanta de orasul Sighetu-Marmatiei, la 80 km de municipiul Baia Mare si la 50 km de orasul Viseu de Sus. Cu o suprafata de 91,57 kmp si o populatie de aproximativ 4.000 de locuitori, comuna Stramtura se invecineaza:
 -la nord-vest cu localitatea Barsana
 -la est cu localitatile Petrova si Leordina
 -in partea de est cu localitatea Rozavlea
 -iar in partea de sud cu localitatile Poienile Izei si Strambu-Baiut.

in partea de sud a comunei curge raul Iza, care absoarbe afluentul Slatioara.

De la rasarit la apus Stramtura este strabatuta de DJ 185 Sacel-Vadu-Izei. Din aceasta sosea pleaca mai multe drumuri comunale, cele mai importante fiind cele care leaga centrul comunei cu satele apartinatoare: Slatioara, care este la 5 km de comuna, respectiv Glod situata la 8 km distanta de comuna.

Sursa: www.primariastramtura.ro

Obiective turistice în Glod

Biserica de lemn cu hramul ``Sfantul Nicolae``

In centrul localitatii se inalta biserica de lemn ``Sfantul Nicolae``, construita probabil in prima jumatate a secolului XVIII.

Impodobita cu picturi lucrate, in anul 1829, de insusi parohul satului, Tivadar Vasile, al carui autoportret se pastreaza in interiorul altarului.

Adaposteste icoane pe lemn extrem de valoroase, din veacurile XVII si XVIII, mobilier, carti, cruci de mana, icoane pe sticla si alte valori patrimoniale.

Din nefericire, la una din ultimele restaurari, interiorul lacasului a fost zugravit in alb, acoperind din neatentie marginea iconostasului foarte frumos lucrat, iar in pridvor s-a procedat aidoma, cu o singura concesie datorata urmelor (atat de rar intalnite) de fresca exterioara, care au fost ocolite aproximativ de bidineaua cu var.

Biserica a fost recent renovata si se mentine iIntr-o stare destul de buna si prin stradaniile preotului paroh Iusco Marius.

Poze imprejurimi Glod

Glod Glod Glod Glod Glod Glod

Vezi toate unitatile de cazare din Glod