Localitatea Garda de Sus

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Garda de Sus


Obiective turistice în Garda de Sus

Ghetarul de la Scarisoara

Cel mai mare bloc de gheata subteran din lume.

Prima rezervatie naturala din Romania.

Drumul spre pestera porneste din comuna Garda de Sus, situata pe valea Ariesului Mare la 32 km amonte de Campeni (pe DN75). Din centrul comunei se desprinde drumul carosabil de pe Garda Seaca pe care se ajunge, dupa aproximativ 1km, la gura Vaii Ordancusa. De aici exista trei variante.

Prima este poteca turistica marcata cu cruce rosie, care mai intai trece prin catrumul Mununa si dupa un traseu de 10 km, ajunge la Pestera Scarisoara.

Cea de a doua varianta este drumul asfaltat de pe valea Ordancusei, de 23 km care duce pana in catunul Ghetar.

Ultima si cea mai noua varianta este pe Valea Garda Seaca, la 2 km de la gura Urdancusei porneste un drum forestier prin Mununa pana la Ghetar lung de 12 km.

Izbucul Tauz

Izbucul Tauz face parte dintr-un complex de pesteri, cel mai ramificat de acest gen din Europa si tocmai din acest motiv speologii din intreaga lume exploreaza des zona.

Izbucul este cel mai adanc din Romania si este cautat pentru scufundarile subacvatice.

Pestera Coiba Mare

Are cel mai mare portal din masivul Bihor si nu numaiare 74m latime si 47m inaltime. Lungimea tuturor galeriilor pesteri insumeaza peste 4447 m


Localizare:
- pe Valea Gardisoara, amonte de satul (catunul) Casa de Piatra
- 15 km din comuna Garda de Sus, mergand pe Valea Garda Seaca

La coborarea spre gura pesterii fiecare cuvant este repetat cu exactitate de pestera ca un bun venit pentru turistul interesat de maretia naturii

Pestera este activa in etajul inferior si prezinta numeroase lacuri, cascade si sifoane

Apele intrate in subteran prin Coiba Mare, respectiv Coiba Mica ies la suprafata prin Izbucul Tauzului situat la cativa kilometrii in aval.

Poate fi vizitata si iarna.

Ghetarul Vartop

Specificul pesterii il reprezinta formatiunile de calcar, de o fumusete si o diversitate rar intalnite.

In interiorul pesterii s-a gasit o urma de humanoid evaluata la 62000 ani vechime ( se gaseste acum la Muzeul de Speologie Emil Racovita din Cluj ).

Pestera Poarta lui Ionele

Pestera are un portal destul de impresionant iar in interior te intampina liliecii.

Alaturi potecii ce te duce la pestera merge o cascada pe calcare imbatranite si mult muschi.

Peisajul este foarte frumos pestera situandu-se in Cheile Ordancusii.

Pestera de Sub Zgurasti

Pestera Zgurasti este o pestera activa, cu doua intrari, aproximativ 5,1 Km lungime si 80 metri adancime si in interior gasiti cel mai mare lac subteran din Romania.
Pestera se afla la o inaltime de 920 metri pe Valea Ordancusei, Coordonatele GPS NU sunt exacte

Izbucul Tăuzului

La baza unui perete stâncos ce se îndreaptă aproape vertical către cer, apa care a intrat circa 2.5 km mai la deal prin imensul portal al peșterii Coiba Mare iese in sfarșit la lumină, prin Izbucul Tăuz.
Accesul catre micul ochi verde de apă este relativ ușor. Din centrul comunei Gârda de Sus se urmează cursul Văii Gârda… până la izbuc. Ce se ascunde sub oglina apei e o altă poveste…
Primele tentative de depășire a izbucului și pătrunderea în acest mare sistem de peșteri, din care mai fac parte și peșterile Coiba Mare și Coiba Mică, au fost făcute in 1982, când scufundatorul maghiar Czako Laszlo, sprijinit de Liviu Vălenaș și Halasi Gábor, reușește să treacă de primul sifon, ajunge intr-un clopot de aer și parcurge și al doilea sifon până la adâncimea de 47 m. Reușește să mai vadă continuarea până la cota de -55 m. Peștera atinge o lungime scufundata de 105m.

Peștera Hodobana

Peștera Hodobana este o peșteră activă, de mari dimensiuni din Munții Bihorului, Apuseni.
După descrierea făcută de Paul Damm și Călin Pop, intrarea peșterii a fost descoperită de F. Păroiu (Focul Viu București) și N. Sasu în luna aprilie a anului 1979, explorându-se atunci doar 25 m din galeria de la intrare. În luna august a aceluiași an, cei doi speologi amintiți, împreună cu Eva Győrfi, parcurg mai multe sute de metri de galerii, atingând prin Puțul Speranței un sifon situat la cota -119, respectiv o strâmtoare severă la +54 în Galeria Coralitelor.
Din septembrie 1979 coordonarea explorărilor este preluată de către Liviu Vălenaș. Alături de Eva Győrfi, el descoperă, cu plecare din baza Puțului Speranței, direcția principală de înaintare spre amonte. Parcurg apoi Sala Dante, urmată de Marile Meandre și se opresc în Sala Mamut, la baza unui perete. Cercetările sunt reluate în luna octombrie a aceluiași an, când L. Vălenaș, Dorel Pop, Horia Mitrofan și Nicolae Sasu descoperă un nou parcurs activ, situat sub Sala Mamut, dar din păcate fără continuare. Este descoperit și un sistem de galerii polietajat, care avea să ofere iarăși continuarea. Cu ocazia Revelionului din 1980, L. Vălenaș, Nicolae și Rodica Stoica-Negulescu și Costică Gagea (cser București), descoperă Marele Râu, unde după un parcurs de 860 m, înaintarea le este oprită în Sala Finală, de către o cascadă înaltă de peste 20 m. În cadrul aceleiași tabere, în colaborare cu numeroși speologi de la cser București, Flacăra Iași și zktj din Polonia, sunt descoperite mai multe rețele laterale dintre care mai importante sunt Canionul Sclavilor, Marele Canion al Vântului și Galeria Dan Nanu.

Pestera Coiba Mare

Are cel mai mare portal din masivul Bihor si nu numaiare 74m latime si 47m inaltime. Lungimea tuturor galeriilor pesteri insumeaza peste 4447 m
Localizare:
- pe Valea Gardisoara, amonte de satul (catunul) Casa de Piatra
- 15 km din comuna Garda de Sus, mergand pe Valea Garda Seaca
La coborarea spre gura pesterii fiecare cuvant este repetat cu exactitate de pestera ca un bun venit pentru turistul interesat de maretia naturii
Pestera este activa in etajul inferior si prezinta numeroase lacuri, cascade si sifoane
Apele intrate in subteran prin Coiba Mare, respectiv Coiba Mica ies la suprafata prin Izbucul Tauzului situat la cativa kilometrii in aval.
Poate fi vizitata si iarna.

Cheile Galbenei

Cheile Galbenei – natura salbatica in cea mai pura forma.
Pereti de stanca gigantici erodati de apa Vaii Galbena in forme spectaculoase. Grote si pesteri ascunse, un rau subteran, Cascada Evantai si Izbucul Galbenei – cateva dintre motivele pentru care merita sa vizitati Cheile Galbenei.
Aventura si adrenalina cu treceri prin tuneluri si catarare pe lanturi.
Traseul Cheilor Galbenii este recomandat turistilor mai experimentati, avand un grad de dificultate mai mare.
Cum ajung la Cheile Galbenei?
Plecand din centrul localitatii Arieseni, urmati drumul pietruit ce trece printre magazine si primarie, urcand pe valea Coblesului prin satul Fata Cristesei pana in satul Cobles. Marcajul turistic ce trebuie urmat este triunghi galben.
Pentru cei care doresc sa mai scurteze din drum, puteti inainta cu masina din Arieseni pana in Cobles iar de la Abc-ul din Cobles urmati in continuare drumul din stanca ce urca pe Valea Gojii iar apoi coboara pe Valea Luncsoarei pana la intrare in Cheile Galbenei. Aceasta portiune a drumului este accesibila oricarei masini pana pe la Cantonul Luncsoara. La intrarea in Chei veti gasi cateva indicatoare turistice si un panou informativ. Prin chei va recomandam sa urmati traseul marcat si amenajat in locurile mai dificile cu lanturi pentru siguranta dumneavoastra.

Activități de agrement în Garda de Sus

Excursii cu Jeep-uri si ATV-uri

Excursiile au o durata diferita( de la 2 ore la o zi intreaga ) in functie de obiectivele pe care ne propunem sa le vizitam.

Fiecare excursie implica bineinteles si drumetie cu diferite grade de dificultate.

Tarifele sunt 20 - 100 lei /persoana.

Atractia este irezistibila, atuul principal fiind salbaticia( in sensul bun ) care inca o gasiti in aceasta zona.

    Date de contact:
  • Nume: Bota Calin
  • Telefon: 0763 605 797
  • Email: apusenitour@yahoo.com
  • Web: www.apusenitour.ro

Poze imprejurimi Garda de Sus

Garda de Sus Garda de Sus Garda de Sus Garda de Sus Garda de Sus Garda de Sus Garda de Sus Garda de Sus Garda de Sus Garda de Sus Garda de Sus Garda de Sus Garda de Sus Garda de Sus Garda de Sus Garda de Sus Garda de Sus Garda de Sus Garda de Sus Garda de Sus Garda de Sus Garda de Sus Garda de Sus Garda de Sus Garda de Sus Garda de Sus Garda de Sus Garda de Sus Garda de Sus Garda de Sus Garda de Sus Garda de Sus

Vezi toate unitatile de cazare din Garda de Sus