Localitatea Faget

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Faget

Faget este un oras in judetul Timis. Are o populatie de 7.201 locuitori.

Orasul Faget este situat in sud-vestul Romaniei, in zona de contact a Câmpiei Lugojului cu Dealurile Lugojului, pe cursul superior al râului Bega. in cadrul judetului Timis se afla in partea de est, la o distanta de 98 km de Timisoara si 33 km de municipiul Lugoj, de care se leaga prin drumul national DN 68A. Acelasi drum spre est pune orasul in legatura cu municipiul Deva, aflat la o distanta de 68 km. Orasul este strabatut si de calea ferata Lugoj - Faget - Ilia.

Cetatea Fagetului este atestata documentar pentru prima data in 1548, ca târg cu o puternica cetate. intre 1594-1602 a fost proprietatea Banului de Lugoj. in 1602 a fost asediata si distrusa de turci, dupa care a cazut in ruina. A constituit timp de 150 de ani obiectul unor aprige confruntari intre români, turci si austrieci, lucru confirmat si de catre sapaturile arheologice. Paralel cu cetatea militara a evoluat si asezarea civila, devenind intr-o perioada relativ scurta de timp, cea mai importanta localitate din zona. Cetatea a fost demolata de catre turci in 1699. in 1900 Fagetul a fost colonizat cu maghiari. La 5 iulie 1994 comuna a fost declarata oras.

Sectorul economic de productie e reprezentat de firme ce activeaza in domeniul prelucrarii pielii in incaltaminte si obiecte de marochinarie, exploatarea si prelucrarea materialului lemnos de diferite esente, de la cherestea pâna la mobila, o sectie de exploatare si prelucrare a nisipurilor cuartoase si firme cu domeniu de activitate in industria alimentara de prelucrare a laptelui si produselor de patiserie. in satul apartinator Jupânesti exista o traditie in olarit, tot mai scazuta ca activitate economica, dar cu un potential ridicat.

Sursa: www.wikipedia.org

Obiective turistice în Faget

Casa memoriala a poetului Traian Iancu

Situata pe strada Dionisie Pascutiu la numarul 21, in orasul Faget, este casa in care a copilarit Traian Iancu, personalitate a vietii culturale din localitate. Poetul Traian Iancu a locuit o parte din viata si la Bucuresti, ocupand functia de Director administrativ al Uniunii Scriitorilor din Romania. Cei care trec pragul casei memoriale, pot admira obiecte personale, decorative, mobilier ce a apartinut poetului, dar si manuscrise, documente ce au apartinut unora din cei mai importanti scriitori ai secolului al Xx - lea. Complexul mai cuprinde si o expozitie de literatura unde se ragasesc numeroase publicatii ale literaturii romanesti si universale. In fiecare an memoria scriitorului este comemorata prin Festivalul National de Poezie Traian Iancu.
Casa memoriala Traian Iancu este proprietatea Asociatiei Cultural - Artistice µfageteanaµ din Faget, Timis.Vezi toate unitatile de cazare din Faget