Descrierea localității și informații utile turiștilor.
Eșelnița este o comună în județul Mehedinți, Banat, România, ă numai din satul de reședință cu același nume. Se află în partea vestica a judetului Mehedinți pe DN 57. Localitatea se învecinează în est cu municipiul Orșova, fiind situată pe malul Dunării la 7 km în amonte de Orșova, la confluența cu râul omonim, la poalele Munților Almăjului. Localitatea este menționată documentar în anul 1488. Până în anul 1966 satul și comuna s-au numit Ieșelnita.
Placa memorialã romanã „Tabula Traiana”, 4 metri lungime si 1,75 metri înãltime, ce comemoreazã finalizarea drumului militar roman al lui Traian, este amplasatã pe partea sârbeascã cu fata spre malul românesc.
Cetatea TriKule era reprezentata prin trei turnuri dispuse pe malul stang al Dunarii in forma de triunghi, cu unul dintre varfuri spre Dunare. In fiecare unghi se afla cate un turn de o inaltime de cca. 10 m, cetatea avand pe latura dinspre mal o lungime de 20 m intre turnuri, iar pe celelalte doua laturi o lungime de 40 m.
Nume/sinonime: Pestera Gura Ponicovei, Pestera Ponicova, pestera de la Gura Apei, Pestera liliecilor.
Grad de dificultate: mediu
Speleometrie: Lungimea = 1666 m, Denivelare = -60 m; Cea mai mare pestera din Clisura Dunarii
Localizare: Pestera este sapata in malul stang al Dunarii, in masivul muntos Ciucaru Mare.
Vizitarea se poate face tot cursul anului, cu o perioada optima intre mai si octombrie. Este necesar echipament adecvat (cizme de cauciuc, salopeta, casca de protectie, lanterna), cu exceptia perioadelor de viitura cand este posibil ca Galeria Ponicovei sa fie inundata total sau partial. Este de preferat ca in etajul superior accesul sa se faca in prezenta unui ghid obisnuit cu speologia avand in vedere gradul de dificultate al accesului in acest etaj.
Manastirea Mraconia - in zona Cazanelor, sector din Defileul Dunarii, se afla Valea Mracunei ( "loc ascuns" sau "apa intunecata" ),unde,pana in 1967, se gasea o veche manastire numita Mracunia. Constructia Hidrocentralei Portile de Fier 1 a dus,insa, la sacrificarea lacasului de cult, apele revarsate ale lacului de acumulare au inghitit ruinele manastirii, botezata de localnici "manastirea de sub ape". Cand nivelul Dunarii scade foarte mult, ruinele in forma de cruce ale vechiului lacas pot fi vazute cu ochiul liber. De-a lungul timpului, a fost cunoscuta drept Manastirea din Valea Dunarii sau de la Ogradena Veche, o fosta comuna mehedinteana situata in apropiere si inghitita si ea de apele Dunarii.
Între bazinetul Dubovei si Ogradena se află Cazanele Mici, care se întind pe o lungime de 3, 6 km, fiind poziţionate între Ciucaru Mic (313 m) şi Stirbatul Mic (mali Strbac - 626 m) pe teritoriul Serbiei.
Prin Cazanele Dunării se înţelege porţiunea de defileu cuprinsă între gurile de vărsare a rȃurilor Plaviseviţa şi Ogradena, fiind formate din două porţiuni distincte: Cazanele Mari şi Cazanele Mici, despărţite între ele printr-un golf semicircular, bazinetul Dubova.
Între Plaviseviţa şi bazinetul Dubova se întind pe o lungime de 3, 8 km Cazanele Mari, încadrȃndu-se între masivul calcaros Ciucaru Mare ( 318 m ) pe teritoriul Romȃniei, ai cărui pereţi abrupţi mărginesc latura stȃngă a fluviului şi Stirbatul Mare (veliki Strbac - 768 m ), pe malul sȃrbesc. La baza peretelui de calcar ce flanchează această porţiune a Cazanelor Mari există două cavităţi: peşterile Gura Ponicovei şi Veterani.
Chipul lui Decebal, a fost sculptat, între anii 1994-2004 prin finanţarea lui Iosif C-tin Drăgan, pe malul stȃncos de la vărsarea rȃului Mraconia în Dunăre.
Este cea mai mare sculptură în piatră din Europa, înaltă de 55 m şi lată de 25 m. A fost sculptată după modelul celei din stȃnca Muntelui Rushmore, are cu 6 m mai puţin decȃt Statuia Libertăţii, cu opt mai mult decat monumentul lui Christos din Rio de Janeiro şi cu aprox. 10 m mai mult decȃt înălţimea legendarului Colos din Rhodos. Sub chipul lui Decebal se găseşte o inscripţie în latină:`Decebal Rex - dragan fecit`(`regele Decebal - făcută de Dragan`).
Peştera Veterani - este sapată în malul stȃng al Dunării, în Cazanele Mari, în masivul muntos Ciucaru Mare, la 500 m aval de Peştera de la Gura Ponicovei, sub peretele denumit Pȃnza Curii. Alt. Abs. 73 m. Peştera este mijlocie, 64 m şi este în întregime fosilă şi are un caracter usor ascendent. Peştera are o galerie scurtă de acces, o sală mare (de 28 m lăţime şi 37 m lungime, înaltă de pană la 20 m). Sala este luminată direct printr-o fereastră. Există o galerie vestică ascendentă dezvoltată pe diaclaze, la intrarea căreia se află un zid de fortificaţie din piatră, parţial distrus. În partea terminală a sălii există amenajată o fȃntană - `fȃntana Turcului`.
Peştera Veterani a fost considerată sanctuarul zeului Zamolxe de către daci, apoi a servit ca sălaş pentru animale pȃnă la construirea barajului de la Porţile de Fier.
În peşteră s-au construit fortificaţii cuprinzȃnd ziduri de piatră începȃnd cu sec. Al xiii-lea, cunoscută din documentele vremii sub numele de `peth`.
Moara pe apa dateaza din anul 1950, ea este pastrata in stare de functionare.
Moara este construita din lemn pe o fundatie de piatra seaca, acoperita cu sindrila. Aceast moara este o copie dupa una din morile de la Rudaria.
A fost construita de localnicii din satul Ogradena, sat stramutat in anul 1969, datorita barajului de la Portile de Fier.
Descoperire incredibila, la 100 de metri de statuia lui Decebal pe partea dreapta catre Mraconia dupa o surupare in aceasta primavara.
Este egala chiar mai mare decat statuia scluptata de catre Constantin Dragan.
Pentru vizitare 0788258708 - Dragos
Manastirea Mraconia a cunoscut toate vitregiile istoriei, incepand de la pustiirea navalitorilor, plata peschesului, stapaniri straine si pana la a fi inghitita de apa.
Actuala manastire este ridicata pe locul fostei manastiri Mraconia, ridicata in valea cu acelasi nume. Manastirea initiala a fost ridicata in anul 1523 sub jurisdictia Episcopiei de la Varset de catre dregatorul regiunii de granita a Caransebesului si Lugojului, banul Nicola Garlisteanu. Biserica a primit hramul Sfantului Prooroc Ilie.
Astfel, renumitul cronicar Nicolae Stoica din Hateg, fost protopop al Mehadiei, scria intr-o cronica din anul 1829 ca “de frica turcilor, si indeosebi dupa batalia nefericita de la Varna si dupa ocuparea Constantinopolului in 1453, calugarii de la Mraconia s-au refugiat la Orsova”.
Grădina de corzi și aventură Eșelnița este cel mai mare obiectiv pentru petrecerea timpului liber situat la intrarea în Clisura Dunării dinspre Orșova. Aici puteți escalada peretele vertical, parcurge trasee aflate la câțiva metri deasupra pământului precum și închiria biciclete pentru a vă bucura de minunată priveliște oferită de Cazanele Mari, Clisura Dunării
Singurul parc de aventură de pe Clisura Dunării, este peste stradă de cabana noastră.
Se întinde pe o suprafață de aproximativ 115.665,8 ha, fiind unul dintre cele mai mari parcuri naturale din România (locul 2), având în componența sa 18 rezervații. Principala formă de relief sunt munții, în componența sa intrând prelungirile sudice ale Munților Banatului (Munții Locvei și Munții Almăjului), Munții Mehedinți și o parte din Podișul Mehedinți.
Parcul Natural Porțile de Fier reprezintă o zonă de convergență a lumii vegetale și animale dintre Câmpia Panonică și Câmpia Română, Defileul Dunării făcând legatura între aceste regiuni. Climatul cu influențe mediteraneene (veri calde și uscate și ierni blânde cu ploi bogate) din această regiune, a favorizat prezența multor plante și animale iubitoare de căldură, care s-au adaptat la condițiile din acest spațiu geografic.
În arealul parcului trăiesc specii de plante și animale cu importanță majoră atât pentru România cât și pentru Europa. Specia Tulipa hungarica (laleaua cazanelor) este endemică, crescând pe abrupturile din zona Ciucaru Mare (Cazanele Dunării), fapt pentru care este specie strict protejată de lege. Dintre celelalte specii strict protejate, mai amintim: Testudo hermanni boettgeri (țestoasă de uscat), Vipera ammodytes (vipera cu corn), Canis lupus (lupul), Lacerta viridis (gușterul), Ruscus aculeatus (ghimpele), Campanula crassipes (clopoțeii Cazanelor), Daphne laureola, Taxus baccata.
Cu o înălțime relativ mică de doar 313 metri, Ciucarul Mic compensează prin panorame. Traseul ecoturistic Ciucarul Mic este lung de circa o oră doar dus, mai solicitant puțin pe alocuri, dar se poate face cam de oricine. Lungimea acestuia este de 2 km.
Ciucarul Mare are o altitudine maximă de 318 metri. Vizavi de acesta, pe partea sârbească, se află Vârful Știrbatul Mare cu 768 de metri. Între vârfuri puteți admira apele ”fierbând” ale Dunării. Zona defileului fiind relativ îngustă, apele au numeroase vârtejuri dând impresia de fierbere, de aici numele de cazane.
Cicloturismul este o forma tot mai raspandita de turism activ, o oportunitate de a evita sedentarismul si de asemenea o activitate cu impact redus asupra mediului inconjurator.
Pentru amatorii de drumetii "pe doua roti" va propunem o experienta inedita, de neuitat, de a parcurge "Clisura Dunarii", cca.140 km, de la intrarea Dunarii in tara la Bazias, pana dincolo de Cazane spre Orsova, un teritoriu plin de farmec natural, dar si de istorie, de-o parte Dunarea curgatoare, iar de cealalta piscurile muntoase.
Mountaine-bike: o forma de turism sportiv, inrudita cu cicloturismul, dar care este aplicata pe trasee de munte, cu biciclete echipate corespunzator. Are un caracter de aventura mai pronuntat. Pentru impatimitii de mountaine-bike, zona Defileului Dunarii ofera o multitudine de trasee spectaculoase, pe cararile Muntilor Locvei, Almajului si Mehedintilor.
Drumetia aduce multa incantare ochiului si bucurie sufletului. Este cea mai des intalnita-si cea mai ieftina-activitate de agremet din turism si sporturi montane. Are ca scop: relaxarea, odihna activa si sporirea activitatii fizice.
Drumetia inseamna cunoastere, miscare, intoarcerea la natura, bucuria de a strabate spatii. Echipamentul trebuie sa fie usor si functional. Nu trebuie sa lipseasca rucsacul si incaltamintea adecvata pentru parcurgerea traseelor montane in teren accidentat.
Va recomandam doar cateva din multitudinea traseelor pe care le puteti parcurge in "Zona Cazanelor":
- Ciucaru Mare si Ciucaru Mic - trasee marcate;
- Drumetie la cascada de pe raul Ponicova cu ascensiune pe Szbag.
- Vizitarea localitatilor cu populatie de etnie ceha :Eibental si Baia Noua.
- Incursiune in Pestera Ponicova,
ATENTIONARI! Intru-cat intreaga zona este situata in incinta Parcului Natural Portile De Fier, pastrati nealterat patrimoniul natural din rezervatii si ariile protejate. O alta atentionare este impusa de existenta in tot arealul Parcului a viperei cu corn. Este un sarpe veninos, muscatura sa putand provoca mari neplaceri. Dar trebuie sa stiti ca vipera cu corn nu ataca omul, ci reactioneaza doar la agresiune sau atunci cand este calcata din gresala.
Daca doriti ca in perioada petrecuta in zona noastra sa deprindeti si cateva elemente de alpinism, va punem la dispozitie un poligon amenajat, cu elemente de mica si medie dificultate, care sa cuprinda: escalada, rapel, tiroliana. Activitatile in poligon sunt conduse de monitori si instructori, folosind echipament profesional de maxima siguranta.
Programarea si organizarea activitatilor se face cu cel putin 7 zile inainte, pentru grupuri de min. 8-10 pers.
Dupa o zi de relaxare in piscina de la pensiune, sau in drumetii pe carari de munte, plimbari cu barca sau cu bicicleta, va propunem putina adrenalina si va invitam la un atractiv joc de paintball in padurea din imprejurimi.
Activitatea se organizeaza pentru grupuri de min.8-10 pers. si dureaza cca.45-60 min. Pot participa persoane de peste 18 ani.
Asiguram echipamentul de protectie si joc necesar.
Programarea si organizarea jocurilor se face cu cel putin 5 zile inainte.
Pentru orice pescar, pescuitul pe Dunare reprezinta o provocare.
Depinde numai de priceperea si talentul dvs. de a avea in carlig un frumos trofeu de somn, salau sau crap.
La solicitarea dvs.putem asigura "ghid pescar" si deplasarea cu barca pe Dunare.
ATENTIE ! Pentru a putea pescui trebuie sa aveti permis si viza Politiei de Frontiera, care se obtine de la IJPF Mehedinti.
Nu puteti incheia seara in jurul "focului de tabara", sau la o masa pescareasca ,fara a participa la un incitant concurs de tir cu arcul.
Traseul Ciucaru Mare 1:
Acces direct din Dn 57, din centrul localitãții Dubova, la cca. 100 m de sediul Primãriei Dubova pe sensul de mers spre localitatea Svinița. ;lungime traseu aprox. 5 km, timp mediu de parcurs cca. 21/2 ore.
Este marcat cu un triunghi echilateral galben pe fond alb, pe arborii din imediata apropiere a potecii. Pe parcursul traseului intalnim patru puncte de belvedere care iti incanta ochiul si-ti bucura sufletul, sunt locurile de unde poți admira Cazanele Mari și Veliki Strbac, de pe partea sârbeasca a Dunãrii.
Traseul Ciucaru Mare 2:
Acces de pe drumul național Dn57, la ieșire din localitatea Dubova spre Moldova Noua, aproximativ 2 km distanțã de la primãria Dubova, prin locul numit de localnici poiana popiiµ. Lungimea traseului aproximativ 1, 6 km, timp mediu de parcurs cca 1ora, maxim 2 ore ambele variante.
Este marcat cu un triunghi echilateral albastru cu margine albã, pe arbori și pe pietre din imediata apropiere a potecii.
Traseul ecoturistic urmeazã poteci de munte, care parcurg pãduri de stejar, de fag și pajiști. Punctele de belvedere, nu puține la numãr, sunt locurile de unde poți admira Cazanele Mari și Veliki Strbac, de pe partea sârbeasca a Dunãrii. Dupã 10-15 minute, traseul ecoturistic se bifurcã, o potecã șerpuind spre platoul Cazanelor Mari, iar o altã potecã te duce direct la nivelul Dunãrii.
Traseul Ciucaru Mic:
Acces de pe drumul național Dn57, la intrarea în golful Dubova dinspre Orsova, pe partea dreapta, in imediata apropiere a parcarii auto;lungimea traseului aproximativ 3 km, timp mediu de parcurs cca 2 ore.
Este marcat cu un triunghi echilateral roșu cu margine albã, pe arbori și pe pietre din imediata apropiere a potecii. Traseul ecoturistic urmeazã poteci de munte. Punctele de belvedere, nu puține la numãr, sunt locurile de unde poți admira Cazanele Mici și Mali Strbac, de pe partea sârbeasca a Dunãrii.
Traseul Trescovat:
Acces de pe Dn57, la 6 km de localitatea Svinita, in dreptul popasului Stariste .
Lungimea traseului cca. 10 km, timp mediu de parcurs : aprox. 6 ore.
Este marcat cu un triunghi echilateral rosu pe fond alb .
Obiectivul de referinta al traseului il constitue nekul vulcanic Trescovat .
Pornind de pe Valea Stariste, de-a lungul traseului, la intervale relativ mici de timp si la altitudini din ce in ce mai mari, intalnim puncte de belvedere, locuri de unde se pot admira : Dunarea, Mala Cucuiova, culminand cu masivul Trescovat, 755 m altitudine unul din cei mai inalti din Pnpf .
Traseul serpuieste prin paduri de cer, garnita, fag, iar pajistile cu iarba iti incanta privirile prin coloritul viu si te invita sa poposesti in aceste locuri de basm .
Traseele au un grad mediu de dificultate. Efort fizic moderat care nu necesita pregatire fizica speciala.
Echipament necesar : imbracaminte lejera, usoara, ( de preferat pantalon lung, pentru ca se strabat palcuri de arbusti ), palarie sau sapca pentru soare si incaltaminte adecvata pentru munte ( talpa cu mare aderenta ), bidon cu apa.
Incursiune in Pestera Ponicova : Pestera de la Gura Ponicovei este cea mai spectaculoasa si mai mare pestera din Clisura Dunarii galeriile sale insumand 1660 m.
Accesul in pestera se face de pe uscat, din Dn57 la cca. 1 km de Primaria Dubova spre Moldova Noua, pe valea Ponicovei, parcurgand un chei de cca. 500 m pana la gura pesterii, unde se coboara pana la nivelul galeriei active. Parcurgand galeria activa, cca. 300m, se ajuge la Dunare.
Galeriile pesterii sunt dispuse pe mai multe nivele, cele inferioare fiind active.
Dintre galeriile fosile cea mai spectaculoasa este galeria Concretionara cu Sala Coloanelor. Aici apa si timpul au creat stalactite si stalacmite de forme si marimi diferite, domuri si coloane, etc( pentru a vizita aceasta galerie este necesar sa fiti insotiti de un ghid ).
Timpul mediu de vizitare a pesterii este de cca. Doua ore, prezinta un grad mediu de dificultate, nu necesita efort fizic deosebit, este nevoie de lanterna ( o sursa de lumina la 2-3 pers. ), nu este amenajata.
Organizăm croaiere pe Dunăre, din comuna Eșelnița spre Cazanele Dunării.
Traseul durează în jur de două ore pe o lungime de 17 km dus și retur.
Se vizitează toate obiectivele:
- Golful Ogradena, Tabula Traiana, Cazanele Mici, Chipul lui Decebal (cea mai mare statuie din Europa, iar a doua cea mai mare din lume), Golful Mraconia, Manastirea Mraconia, Golful Dubova, vechile cladiri de dirijare a navigatiei din zona Cazanelor Dunarii de pe malul romanesc si cel sarbesc “La Balon”, Cazanele Mari perioada 1 aprilie - 20 aprilie, pe versantii din Cazanlele Mari, se poate admira Laleaua de Cazane, unica in lume, fiind singurul loc unde se gaseste, unde creste natural, Grota Veteranii (se viziteaza impreuna cu ghidul de la Parcul Natural Portile de Fier), Pestera Ponicova (face legatura intre comuna Dubova si Dunare, pe sub munte si este strabatura si de raul Ponicova).
Capacitatea maximă este de 12 persoane/ambarcatiune, iar daca sunt grupuri mai mari se poate merge cu mai mult ambarcațiuni simultan.
Tariful: 200 lei/1h/ambarcatiune pentru 11 persoane + conducator barca.
pentru grupuri mai mici se renegoniciaza tariful, pretul minim pentru excursie, ce dureaza în jur de două ore, este de 250 lei/ambarcatiune.