Localitatea Baia de Arama

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Baia de Arama

Baia de Arama este un oras in judetul Mehedinti, Oltenia, Romania. Are o populatie de 5.617 locuitori.[1]

Raul Brebina strabate acest vechi targusor mehedintean, in zona existand o multime de ruine dacice, semn ca regiunea a fost intens locuita de daci. Astazi insa, natura si-a reintrat in drepturi.

Altadata, aici erau mine de cupru, dar acum localitatea prezinta mai mult interes agro-turistic, fiind situata in apropierea multor obiective turistice montane.

Istorie
La baia de arama din zona, de la Bratilov, Mircea cel Batran a adus mesteri sasi, precum Ciop Hanos. Rotile pe care acesta le amenajase aici, inainte de 1392, sunt pomenite in mai multe acte. Baia de Arama a fost sat si nu a devenit targ decat din secolul al XVII-lea. Asezarea se afla pe marele drum de sub munte ce traversa tara Romaneasca. De la Ramnic si Ocna Mare, drumul pornea spre Targul Jiului si Severin, trecand prin Polovragi, Targul Gilort si Baia de Arama, fiind utilizat si de negustorii sibieni. La jumatatea secolului al XVII-lea, aceasta ruta a fost folosita de Paul de Alep si patriarhul Macarie al Antiohiei in calatoria lor pe la manastirile din tara Romaneasca.

Asezare geografica
Baia de Arama este situata in partea de nord-vest a Olteniei, in Podisul Mehedinti. Se adaposteste intr-o depresiune mica, fiind inconjurata de dealurile Dochiciu, Dealul-Mare si Cornet. Este traversata de paralela de 45°. Tot de Baia de Arama apartin si localitatile invecinate: Brebina, Titerlesti, Bratilovu, Marasesti, Stanesti. Carstul este presarat de un mare numar de pesteri binecunoscute prin comorile lor de frumuseti: Bulba, Closani, Ponoarele, Izverna.

Padurile sunt populate de animale salbatice: vulpea, caprioara, tapul, iepurele, veverita, viezurele, porcul mistret si chiar lupul sau ursul. Dintre raritati mentionam: vipera cu corn (vipera ammodites), scorpionul (euscorpius carpathiann), broasca testoasa (testudo hermani) si o serie de soparle.

Raul Bulba
Alaturi de paduri si pasuni o bogatie deosebita o reprezinta apele. Orasul este strabatut de raul Bulba care izvoraste din pestera cu acelasi nume aflata in legatura cu Pestera Ponoarele prin care se scurge apa lacului Zaton. Debitul raului este sporit de numarul mare al izvoarelor care il alimenteaza, dintre care cel mai cunoscut este Bolborosul, care tasneste la poala Cornetului de la baza unei stanci. Denumirea sugereaza forta cu care izvorul tasneste bolborosind intr-o limba rece si cristalina a frumusetii nealterate de trecerea timpului. Aici, la Bolboros, se organizau mai ales in zilele calduroase de vara iesiri la iarba verde si petreceri cu lautari pana noaptea tarziu. Cu toate ca asemenea petreceri sunt tot mai rare in ultimul timp, Bolborosul ramane un loc fermecator care ii asteapta pe cei setosi de frumusete. Apele izvorului au fost captate pentru o pastravarie aflata in administrarea Ocolului Silvic din Baia de Arama. Ceva mai jos se afla un alt izvor care a fost captat si adus pana in fata bisericii si a scolii, unde tasneste intr-o fantana aspectuos construita cu douasprezece guri, o adevarata risipa de bogatie.

Sursa: www.wikipedia.orgVezi toate unitatile de cazare din Baia de Arama