Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Arieșeni

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Arieseni

Tara Motilor (Muntii Apuseni), gustul dulce al istoriei, vintul cald al muntilor, incremenirea suferintei oamenilor.

Arieseni o lume pierduta in inima Apusenilor, este locul in care fiecare roman trebuie sa-l vada macar o data in viata.

O excursie in Tara de Piatra este un vis dulce care trebuie trait la solemnitatea realitatii.
Obiective turistice in imprejurimi:

Obiective turistice în Arieșeni

Cetatile Ponorului

Considerate cel mai grandios fenomen carstic al Romaniei, Cetatile Ponorului reprezinta obiectivul de maxim interes din zona Padisului.

Ele se gasesc in partea de sud a bazinului, la capatul Vaii Cetatilor care-si formeaza cursul din izvoavele ce apar in Poiana Balaleasa.

Traseul turistic in circuit care conduce de la cabana Padis la Cetatile Panorului si inapoi este marcat cu punct albastru si insumeaza 12km, dintre care 5,5km reprezinta distanta la dus.
El ajunge mai intii in Piriul Bradetanului, trece la mica departare de Izbucul Ponor (pentru vizitarea caruia exista o derivatie cu marcaj dublu), traverseaza Poiana Ponor si razbate apoi in versantul sting al Vaii Cetatilor, in zona centrala a complexului pe care-l formeaza Cetatile Ponorului.
Acest marcaj intersecteaza drumul forestier spre Valea Seaca, care se desprinde in Saua Balaleasa din drumul Bulz - Padis si care constituie o a doua varianta de apropiere, accesibila si cu masina.

Pestera Ghetarul Focul Viu

Pestera se deschide la baza unui perete de calcar printr-o intrare joasa, urmata de o galerie care coboara in panta puternica pina in Sala Mare.

O scara de lemn, imbatrinita de vreme si cam nesigura, inlesneste totusi depasirea acestei portiuni mai dificile.

Sala Mare ( atentie, planseul de gheata aluneca ), masurind 68m in lungime si 46m in latime, adaposteste un bloc de gheata fosila - al doilea ca marime dupa cel din Ghetarul de la Scarisoara dar foarte probabil de aceeasi virsta cu acesta.
Centrul salii este ocupat de o imensa aglomerare de trunchiuri, cazute printr-o larga fereastra care strapunge bolta si prin care lumina zilei patrunde din belsug.
In latura din dreapta se deschide un fel de crevasa ( atentie, zona foarte periculoasa ), o rimaie de 20m adincime care nu poate fi coborita decit cu ajutorul scarilor speologice.
In partea opusa intrarii se vad citeva stalagmite si scurgeri stalagmitice de gheata, pe care razele soarelui le fac sa scinteieze in orele amiezii, generind o imagine de o rara frumusete.

Dincolo de aceste masive de gheata, cavitatea continua printr-o scurta galerie rectilinie, intrerupta de o saritoare de 6m (pericol de alunecare, podea de gheata) si inchisa de o nisa usor ascendenta. Lungimea totala a pesterii este de 165m.
Ea adaposteste peste 25000mc de gheata fosila.

Cascada Pisoaia

Cascada Pisoaia este o rezervatie peisagistica pe un prag stancos de calcare cristaline de varsta paleozoica, incadrata intr-o padure de fag si arbori izolati de rasinoase.

Caderea de apa se realizeaza de la circa 18 m inaltime, cu un front de dezpletire a firului de apa de 25 m pe abruptul stancos pe care se scurge.

Cascada Varciorog

Este situata in Arieseni, sat Vamvucesti, la 4,5 km de centrul comunei Arieseni.

Cascada Varciorog are statutul de rezervatie peisagistica fiind situata in padurea de molid si brad ce imbraca cu o haina verde o buna parte din valea cu acelasi nume.

Inaltimea cascadei depaseste 15 metri, cea mai impozanta infatisare o are primavara dupa topirea zapezii cand debitul apei este mare si vizitatorii acesteia nu scapa fara a fi udati un pic.

De la cascada, de primavara dupa topirea zapezii si pana toamna cand e vremea murelor, va recomandam sa urcati pana la mutaturile motilor si mai apoi mai sus pana pe Varful Piatra Graitoare.

In limba motilor a grai inseamna a vorbi, acest varf ar avea atunci numele de Varful Piatra Vorbitoare pentru ca atunci cand va aflati in fata ei raspunde strigatelor dumneavoastra cu mai multe ecouri.

Va asteptam la munte!

Peștera Ghețarul

Numitã și Peștera Minunatã este o peșterã frumos concreționatã, situatã la aproximativ 1170 m altitudine, în apropierea cãtunului Casa de Piatrã din comuna Arieșeni, jud. Alba. Peștera este ascendentã (30 m denivelare pozitivã) și are o lungime de aproximativ 340 m. Poate fi vizitatã fãrã echipament special de parcurgere a verticalelor.

Accesul cãtre peșterã se face pe o potecã semnalizatã din cãtunul Casa de Piatrã, comuna Arieșeni. Pânã în Casa de Piatrã se ajunge din centrul localitãții Gârda de Sus, pe drumul comunal paralel cu valea Gârda de Sus, iar spre amonte - valea Gârdișoara (între Gârda și Casa de Piatrã sunt 12 km).

Ghețarul de la Vârtop este celebru îndeosebi pentru faptul cã în anul 1974, cercetãtori din cadrul Institutului de Speologie Emil Racovițã din Cluj-Napoca au descoperit în interiorul ei 3 urme de hominid imprimate în planșeul peșterii. Cea mai bine conservatã dintre acestea a fost prelevatã în momentul descoperirii în vederea studierii sale. Studiile efectuate au relevat cã vechimea urmei de hominid este de cel puțin 62.000 de ani, ceea ce denotã faptul cã ea trebuie sã fi aparținut omului de Neanderthal.

Peștera a fost declaratã monument al naturii începând din anul 1957 și preluatã în administrare de cãtre Comisia Monumentelor Naturii din cadrul Academiei R.P.R.

În prezent, administrarea Ghețarului de la Vârtop este în sarcina Administrației Parcului Natural Apuseni, peștera fiind inclusã în zona de conservare specialã a ariei naturale protejate.

În acest context, peștera poate fi vizitatã în baza unui bilet de intrare, în grupuri de organizate, de minim 5 - maxim 10 persoane.

Valoarea unui bilet de intrare este de 10 lei/persoanã.

Durata vizitei este de aproximativ 30 de minute.

Vizitarea peșterii se poate face între orele 10:00 - 18:00 în sezonul turistic (15 iunie - 1 septembrie).

În afara sezonului turistic vizitarea peșterii se poate face doar în weekend, cu programare telefonicã prealabilã. Accesul grupurilor se va face în ordinea programãrilor telefonice (prioritar), respectiv în ordinea sosirii la peșterã.

Programarea grupurilor se face prin contactarea telefonicã a ghizilor:

Cosmin Dobra - 0766 445 980 sau 0732 900 289
Nicolae Gligor - 0762 626 551 sau 0733 555 916

Valea Ordâncusa

Izvorând de sub Vf. Clujului, valea strabate la început o zona anonima, pentru ca apoi sa sculpteze unele din cele mai impresionante chei din Apuseni, dezvoltate pe 4 km lungime.
Peretii deosebit de abrupti si foarte înalti (200 m) se apropie în unele sectoare la mai putin de 5 m, soseaua cu greu gasindu-si loc printre acestia. Numarul pesterilor trece de 50.
Principalul afluent al Ordâncusei este Pârâul Ghetarului, care îsi are obârsia în Fântâna de la Iapa si care dreneaza compartimentul nord-estic al Platoului Ghetari – Ocoale.

Culmea Cârligate

Situata în partea de nord-vest a Padisului, culmea ofera pentru turisti un interes deosebit datorita largilor privelisti pe care le deschide atât asupra Padisului, cât si asupra unei mari parti a Muntilor Apuseni. Culmea este formata din vârful Cârligate (1694 m) si se continua spre vest cu Vârful Cornu Muntilor (1652m) si Coasta Braiesei, iar spre est cu Saua Cumpanatelul.
Culmea reprezinta un platou, orientat est-vest, foarte abrupt spre sud ( Padis ) si cu panta mai domoala spre nord ( Valea Draganului).

Coiba Mare

Coiba Mare este o peşteră situată în judeţul Alba, la 300 de metri de cătunul Casa de Piatră.
Lungimea totală a tuturor galeriilor depăşeste 4 km, iar partea cea mai interesantă la aceasta peşteră este portalul (intrarea în peşteră) a carei dimensiuni este de 47 metri înalţime şi 74 metri latime.

Telescaun Piatra Graitoare

Telescaun Piatra Graitoare - noua partie de la Vartop
- telescaunul se gaseste la 10 km de Arieseni in satul de vacanta Vartop-Nucet.
- telescaunul si partiile aferente vor fi deschise imediat ce stratul de zapada va fi suficient de mare
- partie amenajata de Consiliul Judetean Bihor si Primaria Nucet la 200 de metri de partiile de la Vartop-Arieseni
- investitie de 24 milioane de ron
- partie cu o lungime de 1600 metri cu trei variante de coborare ce va fi deservita de un telescaun modern cu 4 locuri cu o lungime de 1.095 metri si cu o capacitate de 1400 persoane pe ora; telescaunul este debraiabil - scaunele merg cu o viteza mult mai mica in statii pentru a facilita urcarea turistilor pe scaune; viteza telescaunului fiind de 5 metri/secunda iar in statii de 0.5 metri pe secunda
Partia Piatra Graitoare vazuta de la Groapa Ruginoasa- partiile au si instalatie de nocturna
- amenajare turistica este prevazuta cu 139 locuri de parcare (neterminate inca)
- pretul unui bilet pentru adulti a fost de 7 ron; daca se cumpara 30 de urcari pretul este de 5 ron de urcare (150 ron) - cartela este valabila 1 saptamana
- la baza partiei are loc in fiecare an in luna februarie: Serbarile zapezii de la telescaunul `Piatra Graitoare ` ( concerte in aer liber in parcarea partiei iar seara un frumos foc de artificii)
- telescaunul s-ar putea utiliza si vara pentru a facilita urcarea turistilor pe creasta pentru traseul Vartop-Cornul Berbecului- Piatra Graitoare- Vf. Bihorul-Arieseni

Muzeul Patrahaitesti

Muzeul este situat in satul Patrahaitesti din comuna Arieseni, la poalele Varfului Curcubata Mica. In minimuzeul de la Patrahaiesti veti gasii expuse cateva obiecte specifice Tari Motilor. Alaturi de acestea gasiti o expozitie cu vanzare de obiecte tratidionale din lemn, de mesteri ciubarari.

Groapa Ruginoasa

Groapa ruginoasa este o ravena uriasa de peste 600 de metri in diametru si 100 de metri adancime, cu rupturi ruginii. S-a prin eroziunea torentiala, extrem de activa a depozitelor de cuartite, fresii si argile rosii. Este o adevarata rana vie in trupul muntelui, eroziunea se extinde si in prezent insa pe o parte a gropii a inceput vegetatia sa creasca datorita pantei mai line. Intre versanti gropii s-au creat vai foarte stramte ce dau un aspect de canion fundului torentului.
La precipitatii, prin el se scurge apa in torent, contribuind la dezvoltarea acestuia. Interiorul Gropii este separat in patru sectoare mari, de catre versanti ingusti si ascutiti ca lama. Suprafata pe care o ocupa este de aproape 20 ha, iar volumul de material erodat pe parcursul timpului se estimeaza la aproximativ 7 milioane de metri cubi.
Aceasta este un renumit si vast fenomen torential, se gaseste la altitudinea de aproximativ 1400 metri in Muntii Padis - Scarisoara (O subdiviziune a Muntilor Bihor), intre varful La Morminti (1430 metri) si Varful Tapul (1475 metri). Pereţii săi înclinaţi, muchiile ascuţite converg spre centrul gropii, unde se află vâlcelul Valea Seacă, cu sectoare de chei, ce pot fi parcurse numai de alpinişti. Dincolo de groapa la 4 km se află Poiana Florilor, iar pereţii albi ce se văd în depărtare sunt Pietrele Galbenei.
Groapa Ruginoasa datorita unicitatii peisajului este o arie protejată de interes național - rezervație naturală de tip geologic - situată în partea sud-estică a județului Bihor, pe teritoriul administrativ al comunei Pietroasa. Face parte din Parcul Natural Apuseni.

Cascada Pătrăhăițești

Cascada Pătrăhăițești este o spectaculoasă cădere de apă, în două trepte, de aproximativ 14 metri înălțime. Aceasta este cunoscută și sub numele de Cascada Bucinis -dupa numele râului pe care este ă, este situata la poalele Vârfului Curcubăta Mica, pe valea Bucinis.
Cei mai multi turisti viziteaza aceasta cascada in perioada de vara din iulie pana prin septembrie, insa se poate ajunge la cascada chiar si iarna cand zapada este mica. Cascada merita vizitata si in perioada de primava si toamna cand datorita topirii zapezilor sau ploilor debitul ei este mult mai mare, deasemenea iarna are un farmec deosebit fiind impodobita de gheata.
Cum ajung la Cascada Patrahaitesti?
Pentru a ajunge la cascada plecand din centrul statiunii turistice Arieseni urmati drumul national spre vartop circa 1 kilometru pana vedeti un pod de beton pe partea stanga iar langa acesta un mic indicator `Cascada Patrahaitesti 5 kilometri`. De aici urmati drumul forestier lejer si marcajul punct rosu pana in satul Patrahaitesti de unde mai aveti 1,5 kilometri pana la cascada. Cascada poate fi vizitată pornind de la Cabana Deea ca într-o plimbare scurtă pe culmile dealurilor, aceasta fiind situată la o distanță relativ redusă de cabană.

Calineasa

Un catun cu colibe din lemn unde oamenii vin doar vara. O lume pierduta, cu peisaje de vis.

Pestera Poarta lui Ionele

Amenajata cu scari pana la un lac in interior care primavara la topirea zapezilor inunda formand o spectaculoasa cascada interioara.

Activități de agrement în Arieșeni

Inchiriere ski si echipament de partie

Centru de inchirieri `` Piatra Graitoare`` situat pe partia de ski Vartop ( in partea dreapta ) va ofera pentru inchiriat clapari, bete, ski, boats si snowboard, saniute, rachete de zapada, de cea mai buna calitate.

  Date de contact:
 • Nume: Popa Gheorghe
 • Telefon: 0746 098 640
 • Email: pensiuneaheidi@yahoo.com

Patinoar

O nouă atracție pentru turiștii din Arieșeni!
S-a deschis Scorbura Moțului, patinoar natural și parc de aventură, la km 3 pe șoseaua Vârtop – Arieșeni.
Scorbura vă așteaptă cu patine, nocturnă, vin fiert și ținte și săgeți pentru tras cu arcul. Pentru vara oferim activitati in miniparcul de aventura, la panoul de catarare, pe terenul de footbal si tenis.
Tarif: 25 lei/persoana.
Gratis! In fiecare sambata seara incepand cu 19 decembrie, ora 7pm

  Date de contact:
 • Telefon: 0743 938 869
 • Web: www.scorburamotului.ro

Parc de aventură

O nouă atracție pentru turiștii din Arieșeni!
S-a deschis Scorbura Moțului, parc de aventură, la km 3 pe șoseaua Vârtop – Arieșeni.
Scorbura vă așteaptă cu ținte și săgeți pentru tras cu arcul. Pentru vara oferim activitati in miniparcul de aventura, la panoul de catarare, pe terenul de footbal si tenis.
Tarif: 10 lei/10 sageti pentru adulti, 8 lei/10 sageti pentru copii
Gratis! In fiecare sambata seara incepand cu 19 decembrie, ora 7pm

  Date de contact:
 • Telefon: 0743 938 869
 • Web: www.scorburamotului.ro

Poze imprejurimi Arieșeni

Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni Arieșeni

Vezi toate unitatile de cazare din Arieșeni