Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Agaș

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Agaș

Agaș este o localitate aflata pe valea Trotusului judetul Bacau.

Comuna Agaș este situata in partea de vest a judetului Bacau in zona de munte pe Valea Trotusului, asezata pe cursul superior al acestuia, intre muntii Ciucului si muntii Tarcaului, la o distanta de 80 km fata de municipiul Bacau. Comuna Agas face parte din zona de dezvoltare Nord-Est. Orasele cele mai apropiate sunt: Comanesti la 20km, Onesti la 55km si Miercurea Ciuc (judetul Harghita)la 65 km.

Comuna Agas este situata la altitudinea de 560 m.

Majoritatea suprafetelor sunt deluroase, acoperite cu paduri in proportie de peste 50%, iar diferenta este reprezentata de pajisti naturale, numai o mica parte este suprafata plana, care se preteaza culturilor agricole.

Muntii Ciucului, asezati pe partea dreapta a râului Trotus, pe teritoriul comunei Agas, sunt strabatuti de mai multe culmi dintre care cele mai importante sunt: Carunta 1517m, Feltuian 863m, Feltuienas 1233m, Grohotis 785m, Cristes 1385m. Muntii Tarcaului sunt situati pe partea stânga a râului Trotus si sunt formati din culmi ca: Muncel 1233m, Agas 700m, Dracoiu 700m. Atât muntii Ciucului cât si Tarcaului sunt formati in special din gresie de Tarcau si prundisuri. Calitatea solurilor este slaba. in zona predomina podzolurile acide. in aceasta zona nu s-au efectuat studii pedologice si agrochimice.

Temperatura medie este cuprinsa intre 4º-6º C. Temperaturile extreme inregistrate in aceasta zona, variaza intre 38º in luna iulie, iar in timpul iernii, temperatura poate cobori pâna la -27º C. S-au inregistrat inundatii in anul 2005, la inceputul lunii august, când pârâul Agas a iesit din matca si a inundat o parte a satului Agas, ajungând in sosea unde au fost inundate curtile locuitorilor pe o distanta de aproximativ 2km. Inundatii au fost si pe cursul pâraului Dracoiu. Apa a rupt atunci peretele pâraului canalizat, inundând gospodariile locuitorilor. in anul 1991 au fost inundatii in satele Goioasa si Sulta, provocate de pâraiele Grohotis si Sulta.

Obiective turistice:

    - Manastirea Diaconesti
    - Manastirea Cotumba
    - Cabana Sulta

Sursa www.wikipedia.org

Obiective turistice în Agaș

Skigyimes

Skigyimes
Complexul skigyimes este asezat in valea Ghimesului pe drumul national DN12A care leaga Miercurea -Ciuc cu Comăneşti, langa raul Trotus pe un peisaj mirific. Complexul skigyimes este echipat cu un teleschi de 800m, un teleschi de 700m și o pista de bob
- partie de schi medie 700m
- partie de schi usoara 800m
- pista de bob (vara-iarna) 1300m
Partiile sunt asezate pe o inaltime de 1060m, diferenţa de nivel 160m.

Complexul este prevazut cu doua parcari de peste 200 de locuri. In incinta complexului se afla un restaurant, un bar si pe varf o cabană cu terasa panoramica.Vezi toate unitatile de cazare din Agaș