Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Praid

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Depre Praid

Localitatea   Praid este o statiune balneara situata la altitudinea de 5oo-525m, in judetul Harghita, incadrat de localitati cu vechi renume turistic, precum Sovata si Corund, dar “binecuvântat” cu o mina de sare.

Praidul si-a creat un bine-meritat renume propriu, îmbina în mod spectaculos farmecul rustic al satului secuiesc, dezvoltand structuri turistice de tip rural, balnear si de agrement.
 
La Praid se gasesc  izvoare hipertermale (49 grade) sarate si un munte de sare cu lapiezuri si izvoare sarate.

Statiunea Praid dispune de un climat specific de adapost cu veri racoroase si ierni reci.
 


Praid (în maghiară: Parajd) este o comună în județul Harghita, Transilvania, România, ă din satele Becaș, Bucin, Ocna de Jos, Ocna de Sus, Praid (reședința) și Șașvereș.

Salina Praid

Salina Praid -  principala atractie din localitate si din regiune.

Rezultatele obtinute în salina Praid ne arata ca tratamentul subteran speleo- si climatoterapeutic este o metoda simpla si eficienta, care contribuie la ameliorarea starii bolnavilor suferinzi de boli ale cailor respiratorii, mentine si reface echilibrul sufletesc si tonusul sistemului nervos vegetativ.

Efectul terapeutic al pesterilor si excavatiilor subterane a fost cunoscut de secole.
 
Camerele de tratament si anexele sunt iluminate electric, cu aeraj continuu. Aici sunt amenajate terenuri de joaca, scaune si sezlonguri, mese de biliard, de ping-pong, porti de handbal, o capela ecumenica si un bar, toate acestea pentru a face mai suportabia si mai variata, cele minim 4 ore obligatorii pentru tratament în subteran.


Baile Sarate Praid

În cadrul localităţii Praid există  un ştrand amenajat, cu apă
sărată. Tot aici lângă ştrand sunt amenajate băi sărate fierbinţi (în
vane) apă sărată fiind încălzită în cazane, deosebit de eficient în
tratarea reumatismului.

Apă
sărată şi iodurată are un efect calmant, relaxant fizic şi psihic.
Băile sărate acţionează asupra întregului organism şi ca atare are
urmatoarele efecte: calmant, relaxant fizic si psihic,
antiinflamatorie, vasodilatator, şterilizator de piele şi mucoase,
cicatrizant. Durata băii este de la 10 minute pe zi, până la 30 minute,
în funcţie de capacitatea individuală. Temperatura apei sărate este de
36 grade. Un tratament la vană constă din 10-14 băi calde fără
intrerupere.

Băile sărate din Praid funcţionează în perioada 1 iunie-15 octombrie.

Obiective turistice în Praid

Expozitia etnografica

Casa memoriala Áprily Lajos

Baile mezotermale

Canionul de Sare

Traseul tematic poate fi vizionat și pe harta de mai jos. Cele 7 puncte de interes al traseului:
.
Sóhát-sószoros-térkép
Prima stație este Ocna Iosif, care se află pe teritoriul minei vechi și este parțial prăbușită. Aici au fost primele exploatări de sare în 1762. Ocna are o adâncime de 80 m și formă de clopot. În timpurile vechi sarea a fost ridicată la suprafață în piele de bivol, cu ajutorul crivacului, o structură trasă de patru perechi de cai.
De la ocnă, trecând printr-o pădure de conifere ajungem la punctul doi, unde izvoarele sărate, permanente și temporare întind apa formând astfel un ”câmp sărat”. Datorită evaporării și precipitării de sare se formează diferite cristale sau cruste de sare în preajma bălților.
La punctul trei se poate vedea: izvorul sărat cu cel mai mare debit de apă din Canion, conopidele de sare și lapiezurile interacțiunea precipitațiilor cu sarea ieșită la suprafață.
De aici poteca urcă până la marginea, apoi coboară pe fundul dolinei de sare, o pâlnie naturală ce oferă poate cea mai spectaculoasă priveliște, punctul cel mai înalt al sâmburelui de sare. După revenirea la punctul 3 poteca continuă pe marginea pârâului.
Lapiezurile se pot admira în mărimi impresionante. Localnicii folosesc aceste stânci pe post de puncte de prognoză meteorologică, pentru că stâncile albe devin cenușii când curenții de aer umed se aproprie.
Înainte de sosirea la punctul 6 se trece pârâul pe bolovani. Apoi se ajunge la baia tradițională cu nămol terapeutic sărat, care a fost reînnoit cu ajutorul comunității locale. Se poate citi pe peretele vestiarului rețeta tradițională de îmbăiere cu nămol. Localnicii folosesc nămolul de origine minerală de secole pentru remediu împotriva bolilor de piele, reumatice și ginecologice.
În drum spre ultimul obiectiv traseul traversează iar pârâul pe un poduleț. Ajungând la punctul șapte, vizitatorul poate să admire o creastă de sare ce închide un șir de doline

Cetatea Rapsone

Ruinele Cetatii Rapsone este situata în valea Târnavei Mici si Creanga Mare pe vârful unui grup de stânci. Originea cetatii este necunoscuta dar în urma cercetarilor arheologice din 1974 se considera ca ar fi fost construit ca fortareata secuiasca în secolul XI-XII.
Pentru a ne deplasa la ruinele cetatii de pe drumul national Praid Gheorgheni la kilometrul 5 lasam masina la odihna si ne îndreptam spre stânga pe drum de câmp, la cca. 2 km de mers pe jos vom ajunge la Varkapu, la poalele cetatii Rapsone, situata la altitudinea de 905 m de la nivelul marii.
De aici izvoresc trei pâraie: Szilas, Rakottyas si Iuhodul.

Muntele de sare

Muntele de sare Praid (monument al naturii) - sau în maghiară Sóhát - este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a 3-a iucn (rezervație naturală de tip geologic), situată în județul Harghita pe teritoriul administrativ al comunei Praid.

Salina Praid

Salina Praid este o mină de sare gemă din România, situată în județul Harghita. Salina se află în bazinul muntilor Gurghiului, cuprinsă în Dealul Sării, formând triunghiul Praid - Ocna de Jos - Ocna de Sus.
În Salina Praid se efectuează un tratament subteran speleo- și climatoterapeutic, ca metodă simplă și eficientă de ameliorare a stării bolnavilor suferinzi de boli ale căilor respiratorii, de menținere și refacere a echilibrului sufletesc și tonusului sistemului nervos vegetativ.

Wellness Center Praid

In luna iulie 2015 s-a deschis Wellness-ul de la Praid, cu apa sarata termala exploatata din adancimea de 1000 de metri, 33 garde, cu un bazin cu apa dulce unde se poate inota 29 de grade, jacuzzi, bazin pentru copii, bai cu aburi, saune, sala de fitness, masaj. Apa sarata terapeutica este recomandat pentru reumatismale cronice degenerative, reumatismale abartriculare, afecțiuni posttraumatice ale aparatului locomotor, afecțiuni neurologice cronice periferice, afecțiuni ginecologice cronice respectiv afecțiuni respiratorii.

Lacul Ursu

Lacul Ursu este situatā la 5 Km de Praid . Pe baza unor cercetări efectuate de istoricul Jozsa Andras s-a stabilit că Lacul Ursu s-a în anul 1875, pe data de 27 mai, la ora 11,00, pe locul unei păşuni pe care curgeau două pârâiaşe, care dispăreau într-o gaură săpată în muntele de sare.
Potrivit acestuia, în urma unei ploi torenţiale, apele au antrenat fânul şi resturile vegetale de pe păşune şi au obturat gaura din muntele de sare, iar în acest fel s-a ajuns la un lac cu o adâncime de aproximativ 18 metri.
După formarea Lacului Ursu din Sovata, în anul 1875, în zonă s-a dus vestea că această apă tămăduieşte diferite boli de tip reumatismal, iar după mai bine de o jumătate de secol aici a fost înfiinţată prima bază de tratament.
Începând din 1928, în Sovata există baza de tratament de pe malul Lacului Ursu, care a fost primul stabiliment balnear realizat în această zonă, urmând apoi baza de tratament de la Lacul Negru, în 1933, iar în 1973 baza de tratament de la Hotelul Sovata, actualul Hotel Danubius Health Spa.
Cercetătorul Jozsa Andras susţine că Lacul Ursu este cel mai frecventat loc de către turiştii care vizitează Staţiunea Sovata, iar acesta, cât şi zona din jur, deţine trei recorduri mondiale.
Un prim record mondial constă în faptul că Ursu este lacul helioterm cel mai mare şi mai cald din lume, al doilea record fiind că este singurul lac cu apă sărată din lume înconjurat de un munte de sare cu o vegetaţie bogată, datorită solului vulcanic care s-a depus în timp, iar al treilea record mondial constă în faptul că Lacul Ursu este singurul din lume a cărui dată de naştere se cunoaşte cu o precizie de un minut.
Lacul Ursu deţine cea mai mare concentraţie salină de pe planetă, are o temperatură de 29°C la suprafaţă şi de 41°C la adâncimea de 1,5 metri şi este cel mai important dintre cele cinci lacuri cu apă sărată existente în staţiunea Sovata - Aluniş, Roşu, Verde, Negru şi Mierlei - primind denumirea datorită formei sale, care seamănă cu o blană de urs desfăşurată.
După deschiderea sezonului de balneaţie, undeva în luna iunie, straturile din lac se omogenizează, apa ajunge la 33-34 grade Celsius, iar apoi temperatura scade treptat, mai ales din august, când încep nopţile răcoroase

Canionul de sare

Canionul de sare (1 km) imbratiseaza intr-un fel Praidul, astfel incat se intra pe traseu la un capat al localitatii si se iasa la celalalt capat al sau, dupa o plimbare lejera de cca 2 ore, avand posibilitatea de a admira numeroase forme sapate in zacamintele de sare de trecerea anilor si de numeroasele ploi, aici se poate vedea si intrarea in prima mina de sare din zona.
De pe strada cu intrarea in Salina se merge spre sud, se trece de strand si cand se ajunge la parau se ia la dreapta, pe langa cursul apei, pana la intrarea in Canionul de sare.
Din canion prin potecile laterale, se pot vizita cateva doline mai mari semi-inchise cu vegetatie si microclimat specific, care sunt strajuite de stanci si pereti de sare ce prezinta o frumusete exotica cu totul aparte.
Vegetatia caracteristica a `Tinutului

Statuia Inima lui Isus

Chiar dacă a fost construită în 2011, există și o legendă care spune că: În această zonă au fost inundații puternice, cu multe victime. Valea se inundă toată când e vreo ploaie torențială.
Domnul “Gordon” – patronul firmei de lactate Gordon și-a dorit să ridice o statuie care să protejeze comunitatea, dar care să-i protejeze și afacerea. Așa că, având o parte semnificativă din banii necesari, el a implicat câțiva investitori și primăria din sat și, împreună au adunat 200.000 eur – suma necesară pentru a construi statuia.

Parcul Mini Transilvania

Parcul Mini Transilvania este singurul parc tematic, multicultural, cu machete ale unor clădiri istorice din România. Este situat la Băile Szejke, în apropierea orașului Odorheiu Secuiesc.
Pe o suprafaţă de 8000 m2 vă oferim:
expoziție în aer liber, cuprinzând peste 80 de machete ale unor clădiri reprezentantive din Transilvania, cu un traseu printre aceste “mini clădiri”, monumente istorice şi de arhitectură, incluse în Patrimoniul unesco sau în Patrimoniul Naţional (mănăstiri, castele, biserici fortificate),
plimbare în parc cu mini mocăniță, unică din țară,
plimbare cu căruța trasă de bivoli,
Muzeul Apelor Minerale,
muzeul porților secuiești,
centrul memorial al etnografului Orbán Balázs,
zonă de agrement,
teren de joacă pentru copii.

Muzeul Apelor Minerale

Tot lângă parcul Mini Transilvania se află și Muzeul Apelor Minerale. Efectele curative ale apelor minerale de la Seiche au fost atestate documentar încă din secolul xviii.
Muzeul este destul de micuț, organizat pe 2 niveluri, bazat pe istoria apelor minerale din zonă. Cel mai mult mi-a plăcut reinterpretarea băilor balneare de la etajul superior și informațiile cu privire la toate stațiunile balneare, din păcate prea puține mai funcționează astăzi.
În timpul orelor de program, apa Izvorului Sarolta din curtea muzeului poate fi consumată şi stocată gratuit. Mai multe informații despre acest muzeu aici.

Casa Fluturilor

Casa Fluturilor din Praid a fost deschisă în primăvara lui 2012. Clădirea este compartimentată în două, o zonă de recepţie care comunică cu un magazin de suveniruri, și un spaţiu denumit „spaţiu de zbor”, locul în care am văzut și noi niște fluturi extraordinari.
Parcă ai fi într-un vis, pentru că ajungi în acea atmosferă tropicală și în jurul tău zboară fluturi aproape cât palma de mari, de culori inimaginabile, mie cel mai mult mi-au plăcut cei albaștri.
Casa Fluturilor poate fi vizitată în lunile calde, timp în care se pot observa, în acelaşi timp, mai multe exemplare reprezentând 8 – 9 specii de bază şi 6 – 7 specii schimbătoare, metamorfice.

Activități de agrement în Praid

Calarie

Va oferim calarie pe ponei.
Recomandam mai ales pentru copii.
Se pot plimba la Muntele de sare sau unde doresc turistii.
Tarife servicii oferite:
- calarie ponei - 10 lei/15 minute
Excursia la muntele de sare dureaza aproximativ 2 ore.
Va asteptam cu drag!

    Date de contact:
  • Nume: Molnar Iosif
  • Telefon: 0744 163 021

Poze imprejurimi Praid

Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid Praid

Vezi toate unitatile de cazare din Praid