Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Izvorul Muntelui

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Izvorul Muntelui

Lacul s-a format ca urmare a construirii barajului hidroenergetic, Bicaz, motiv pentru care i se mai spune si Lacul Bicaz.

Este
cel mai mare lac artificial (antropic) amenajat pe raurile interioare
din Romania si se afla la 4 km de Bicaz, pe DN 15 spre N, apoi 2 km pe
DL la stanga.

Fauna lacului este alcatuita din mreana, clean,
lostrita, scobar, moioaga, babusca, pastrav indigen, pastrav de lac si
pastrav curcubeu, oblet, porcusor, platica.

Aici exista si o crescatorie de pastrav (Potoci).

Din portul amenajat in vecinatatea barajului se pot face croaziere cu vaporul pe lac sau se pot inchiria barci, hidro-biciclete.

Obiective turistice în Izvorul Muntelui

Masivul Ceahlău

Masivul Ceahlău este un masiv muntos aparținând de Carpații Orientali, situat pe teritoriul județului Neamț. Cele mai înalte vârfuri sunt Ocolașul Mare (1907 m) și Toaca (1904 m).
Masivul Ceahlău este cel mai înalt dintre grupa Munților Bistriței. Este străbătut de paralela 47 grade latitudine nordică și de meridianul 25 grade longitudine estică. Drept limite are: la nord, valea Bistricioarei, la est lacul Izvorul Muntelui, la sud valea Bicazului, iar la vest văile Jidanuluibistrelor și a Pinticului.
Cel mai apropiat oraș este Bicaz. La poalele lui, la circa 800 de m altitudine se află stațiunea turistică Durău.
Căi de acces:
La est și nord dn15 pe porțiunea Bicaz – Poiana Largului – Tulgeș, la sud dn12c pe porțiunea Bicazu Ardelean – Bicaz. Din dn15 se desprinde calea rutieră secundară dj155f între Izvoru Muntelui – Durău - Ceahlău – Bistricioara.
Clima -Staţia meteo Toaca
Masivul Ceahlău se află în zona temperat-moderat continentală în cadrul căreia sunt diferențiate două etaje determinate de altitudine și anume: ținutul climatic al munților înalți și ținutul climatic al munților mijlocii.
Temperatura medie anuală este de 0, 7 grade c pe vârful Toaca și 7, 2 grade c la poalele muntelui. Valorile maxime sunt înregistrate în luna iulie, când temperatura medie se situează în jurul valorii de 18 grade C, iar valorile minime în ianuarie, când se înregistrează o temperatură medie de -3 grade C. În zonele înalte numărul zilelor de îngheț ajunge la 200, acest fenomen putând apărea chiar și vara.
Nebulozitatea atinge cote maxime în anotimpul rece și primăvara, din cauza faptului că Vf. Toaca are înălțimi ce se apropie de zona de formare a norilor. Numărul zilelor senine crește în intervalul iunie-octombrie și atinge maximul în octombrie. Media anuală a precipitațiilor este de peste 700 mm, din care 60-75% în lunile de primăvară și vară. Pot apărea precipitații sub formă de zăpada în orice lună a anului. Un alt aspect important este ceața, care apare foarte des de-a lungul anului (70%)
Hidrografie
Apele de suprafață din aria Masivului Ceahlău aparțin în totalitate bazinului hidrografic al râului Bistrița. Pe râul Bistrița s-a lacul de acumulare Izvorul Muntelui iar afluenții direcți sunt pâraiele Schit-13km, Izvorul Muntelui-13km, Izvorul Alb, Secu, Coșușna, Răpciunița, Tiflic.
Alți afluenți sunt indirecți și sunt colectați de doi afluenți importanți ai Bistriței, Bistricioara și Bicaz. Bistricioara adună apele de pe versantul nord-vestic (pârâul Pintic) iar Bicazul pe cele de pe versantul estic (chișirig, Neagra și Bistra).
Pârâul Rupturi, alături de Bistrele Mare și Mică sunt cele mai atractive pentru turiști, Rupturi formând cascada în două trepte Duruitoarea cu o cădere de 30 m iar Bistrele formând chei și cascade mai greu accesibile însă.
Rețeaua hidrografică este radiară și relativ densă iar lungimea totală este de 200km. Datorită petrografiei, pâraiele sunt alimentate de pânzele subterane aflate la baza conglomeratelor și grohotișurilor. Izvoarele acestor pâraie se află la altitudini de 1200-1300m.
Fauna
Ceahlăul adăpostește o faună diversp și bogată: 350 de specii de păsări, 40 de specii de reptile, numeroase specii de mamifere mari și mici, precum și o varietate de insecte. În pădurile Ceahlăului trăiesc aproape toate speciile de animale existente în Carpați: ursul bun (ursus artos), cerbul (cervus elaphus), mistrețul (sus scrofa), lupul (canis lupus), vulpea (vulpes Vulpes), râsul (felix lynx), căprioara (capreolus capreolus), pisica sălbatică (felis silvestris), jderul de pădure (martes martes), veverița (sciurus vulgaris) și mândria sâncarilor, capra neagră (rupicapra rupicapra). În pădurile de molid viețuiesc: cocoșul de munte (tetrao urogallus), ciocănitoarea neagră (dryocopus martius) - cea mai mare ciocănitoare din România, aușelul (regulus regulus) - cea mai mică pasăre din România. În locurile umede de păduri trăiește o reptilă - tritonul carpatic (tritus montadoni), endemism pentru Carpații Orientali.
Rezervații Naturale - Parcul Național Ceahlău.
Bogăția floristică a Masivului Ceahlău, vulnerabilitatea ecosistemului montan și frumusețea peisajelor au determinat declararea în acest spațiu muntos a Parcului Național Ceahlău, cu o suprafață de 7742 ha. În cadrul acestuia sunt incluse ca arii naturale protejate: Rezervația `polița cu Crini` (370 ha), Cascada Duruitoarea (1 ha) și s-a creat o zonă de cercetare științifică, cu o suprafață de 5830 ha, cuprinsă între Complexul Lespezi, Piciorul Șchiop și Scaunele Zeilor - Ocolașul Mare, la sud.
Legende
Trasee turistice:
Cabana Dochia
Ceahlău - Piatra Lată din Ghedeon
Traseu - Stațiunea Durău (780 m) - Cabana Fântânele (1235 m) - Căciula Dorobanțului - Pe sub Vârful Piatra Lată - Pe sub Panaghia - Pe sub Vârful Toaca (1900 m) - Vârful Lespezi (1805 m) - Cabana Dochia (1770 m)
Marcaj: bandă roșie
Timp de mers: 3 1/2 - 4 ore
Traseu - Stațiunea Durău (780 m) - Poiana Viezuri (vesuri) - Cascada Duruitoarea (1250 m) - Poiana Scăiușului - Polița cu Ariniș (1555 m) - Curmătura Piciorul Șchiop (1765 m) - Cabana Dochia
Marcaj: cruce roșie
Timp de mers: 4 1/2 - 5 ore
Cascada Duruitoarea
Traseu - Stațiunea Durău (780 m) - Pârâul Rupturilor - Cascada Duruitoarea (1250 m) - Poiana Scăiușului - Polița cu Ariniș (1555 m) - Curmătura Piciorul Șchiop (1765 m) - Cabana Dochia
Marcaj: cruce albastră
Timp de mers: 4 1/2 - 5 ore
Traseu - Satul Izvorul Alb (500 m) - Valea Izvorului Alb - Cabana Falon (940 m) - Stânca Dochiei - Jgheabul cu Hotar - Cabana Dochia (1770 m)
Marcaj: triunghi albastru (vechi)
Timp de mers: 5 1/2 - 6 ore
Traseu - Satul Izvorul Alb (500 m) - Bâtca Baicului (1174 m) - Curmătura Lutu Roșu (1015 m) - Culmea Răchitiș - Piatra cu Apă - Detunatele - Cabana Dochia
Marcaj: bandă albastră
Timp de mers: 6 - 6 1/2 ore
Traseu - Cabana Izvorul Muntelui (800 m) - Pârâul Maicilor - Poiana Maicilor - Ocolașul Mic - Hornul Ghedeonului - Cabana Dochia
Marcaj: bandă roșie
Timp de mers: 4 - 4 1/2 ore

Umbra Piramidei

Misterele Ceahlaului:
Fenomene paranormale pe muntele lui Zamolxis: Dincolo de maretia peisajului, menita sa taie pur si simplu respiratia privitorului, Ceahlaul a intrat si a ramas insa in istorie datorita misterelor care il inconjoara.
Departe de a a egala prin inaltime alte piscuri din tara, masivul poate fi totusi vazut, in zile senine si in anumite conditii de luminozitate a soarelui, de pe tarmul Marii Negre aflat la aproape 500 de kilometri distanta, sau de pe malul la fel de indepartat al Nistrului.
La orele rasaritului, deasupra Ceahlaului se produc jocuri de lumini unice si inexplicabile. Localnicii vad deseori aparitii misterioase pe cer si descopera pe pasunile din jur cercuri perfect trasate, pe care le pun pe seama altor fiinte din Univers.
Cei din vechime considerau muntele ca fiind salas al zeului Zamolxis, iar cei de astazi spun ca masivul este strabatut de cea mai puternica axa energetica a globului pamântesc.
Pe Ceahlau se petrec an de an, cu regularitate, doua fenomene optice inexplixabile.
In prima decada a lunii august, sub lumina rasaritului de soare, umbrele vârfurilor Toaca si Piatra Ciobanului formeaza, timp de peste o ora si jumatate, o holograma naturala imensa, având forma unei piramide perfecte. Din acest motiv, fenomenul a fost denumit Umbra Piramidei.
Tot in aceeasi perioada a anului si tot la rasaritul soarelui, deasupra vârfului Toaca se produce un fenomen optic care dureaza doar câteva minute si pe care localnicii l-au numit, inca din vechime, Calea Cerului. Practic, deasupra muntelui se formeaza un stâlp de o luminozitate intensa si stranie, care se pierde in imensitatea cerului si care este marginit pe laturi de doua benzi intunecate.
Unii cercetatori ai respectivelor fenomene sunt de parere ca acestea se datoreaza faptului ca prin Ceahlau, respectiv prin vârful Toaca, trece una din axele energetice ale globului pamântesc. Varful Toaca, o piramida cu baza patrata, reprezinta el insusi un mister. Acesta are aspectul unei piramide cu baza patrata, figura considerata a se forma extrem de rar in mod natural. Masuratorile efectuate de specialisti au aratat ca laturile bazei au exact dublul lungimii piramidei lui Keops, din Egipt, iar unghiul pantelor este cu doar 10 grade mai mare decât cel al aceleiasi piramide. Acest lucru ar fi putut fi catalogat doar ca o simpla si intâmplatoare coincidenta, daca la numai 30 de kilometri distanta de Ceahlau nu ar fi fost descoperita celebra cultura Cucuteni, datând din perioada anilor 4800 inainte de Hristos. Printre vestigiile scoase la iveala s-au gasit nenumarate obiecte din ceramica, ce aveau imprimate proiectii in plan ale unor piramide cu baza patrata si cu diagonalele perfect trasate.
In zilele noastre, localnicii din zona Ceahlaului sunt, frecvent, martori ai unor fenomene inexplicabile cu care, deja, s-au obisnuit.

Cabana Dochia

Cabana Dochia este situata la cota 1750 m altitudine in Masivul Ceahlau - Olimpul Moldovei.

Activități de agrement în Izvorul Muntelui

Barci, salupe sau mini-croaziere..

“Marea dintre Munti”, asa cum mai este cunoscut, lacul Izvorul Muntelui este cel mai mare lac artificial amenajat pe raurile interioare din Romania, in spatele unui baraj inalt de peste 120 m, un adevarat munte artificial. Cu un perimetru de 71 km si o lungime de aproximativ 35 km, lacul Izvorul Muntelui constituie o zona de agrement deosebit de atractiva pentru turisti.
Lacul Izvorul Muntelui – barci, salupe sau mini-croaziere
Portul amenajat in apropierea barajului Bicaz, pe malul lacului Izvorul Muntelui, denumit si Complexul Turistic Naval Port Bicaz reprezinta locul de unde pleaca cursele de agrement naval pe lac.
Aici gasesti numeroase ambarcatiuni pe care le poti inchiria pentru a experimenta o plimbare pe lac si a descoperi frumusetile din jur. O plimbare pe lac o poti face fie cu barca, salupa sau hidrobicicleta sau poti opta pentru o mini-croaziera cu vaporasul. In port mai gasesti un hotel plutitor, casute pentru cazare si o terasa plutitoare la care poti poposi pentru a admira lacul Izvorul Muntelui in toata splendoarea sa si a simti o clipa de liniste.
Plimbarea pe lac iti ofera o panorama a tarmului, poti admira “cascada” tunel, care transporta apa de la Tarcau, debarcaderul, masivul Ceahlau care se oglindeste in zilele senine in luciul lacului Izvorul Muntelui, casutele si corturile amenajate din zona Baicului, pensiunile de pe malul estic al apei, coada lacului cu peisajele de vis din Poiana Largului, viaductul de la Poiana Teiului iar apoi in partea de nord casutele din satul Ceahlau si zona de campare amenajata intr-un mic estuar pentru turistii care vin vara.
Locul in care este amenajat lacul Izvorul Muntelui este unul deosebit de frumos, unde natura a creat in chip perfect imbinarea muntelui cu apa.
Complexul Turistic Naval Port Bicaz ofera turistilor, pe langa cazare si urmatoarele servicii de agrement:
- plimbari de agrement pe lacul Izvorul Muntelui cu salupe, hidrobiciclete, barci sau croaziere cu navele Resita si Tusnad
- plimbari de agrement terestru: vizita la stana turistica

    Date de contact:
  • Nume: 0748 110 400, 0233 254 036
  • Email: rezervari@bicazlac.ro

Poze imprejurimi Izvorul Muntelui

Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui

Vezi toate unitatile de cazare din Izvorul Muntelui