Dragasani 2017 | Statiunea Dragasani
path
Caută cazare în:
pixel
box
Dragasani:
Cazare Dragasani
Restaurante Dragasani
Sali de conferinta Dragasani
box
pixel
box
Despre Dragasani:
Despre Dragasani
Obiective turistice Dragasani
Evenimente turistice si agrement Dragasani
Poze Dragasani
Harta Dragasani

Paște 2018 Dragasani
Crăciun 2017 Dragasani
Revelion 2018 Dragasani
box
pixel
box
Cazare judetul Valcea:
Cazare Babeni
Cazare Baile Govora
Cazare Baile Olanesti
Cazare Berislavesti
Cazare Brezoi
Cazare Budesti de Valcea
Cazare Bujoreni
Cazare Bunesti de Valcea
Cazare Caciulata
Cazare Câineni
Cazare Calimanesti
Cazare Costesti
Cazare Daesti
Cazare Danicei
Cazare Dragasani
Cazare Giulesti de Valcea
Cazare Golesti de Valcea
Cazare Horezu
Cazare Jiblea Veche
Cazare Maciuca
Cazare Malaia
Cazare Maldaresti
Cazare Milcoiu
Cazare Muereasca
Cazare Nicolae Balcescu
Cazare Ocnele Mari
Cazare Perisani
Cazare Ramnicu Valcea
Cazare Raureni
Cazare Seaca
Cazare Stoenesti de Valcea
Cazare Tatarani de Valcea
Cazare Tetoiu
Cazare Tutulesti
Cazare Vaideeni
Cazare Voineasa

box

Despre Dragasani

Municipiul Dragasani este situat la limita de sud a judetului Valcea, pe terasele de pe partea a raului Olt si cuprinde urmatoarele  localitati componente : Dragasani, Zlatarei, Zarneni si Valea Caselor.

Cea dintai atestare a localitatii apare in actul oficial din 7 iunie 1535, prin care domnul Vlad Voievod da jupanului Fartat Parcalabul o mosie in Dragasani, desi viata pe teritoriul actual al orasului a cunoscut o organizare inca din paleolitic si neolitic.

De Dragasani ca targ, se poate vorbi ca exitand, la finele secolului al XVIII-lea. Von Bauer, inregistrand in 1772 in memoriile sale localitatea ca un centru evoluat in care veneau sau poposeau temporar marii boieri, aminitind de o casa episcopala, o curte boiereasca, o biserica, vii, un targ si o trecere peste Olt. Duhul revolutiei de la 1821 a cuprins intreaga Oltenie, in zona Dragasanilor, pandurii lui Tudor alaturi de eteristi opunand rezistenta trupelor otomane.

Modestul oras Dragasani, a fost implicat in revolutia de la 1848 si in rascoala de la 1907. La evenimentele din august 1944 a fost implicata  si scoala de Subofiteri Jandarmi Dragasani.

Pana in anul 1968, Dragasaniul a fost resedinta raionului Dragasani, din regiunea Arges, dupa reorganizarea teritoriala facand parte din judetul Valcea.

 Anul 1995 are o semnificatie aparte, intrucat  la implinirea a 460 de ani de la atestare prin documente oficiale a localitatii, s-a dobandit statutul de municipiu.

Vorbind despre vechimea viilor si faima vinurilor de Dragasani, acesta nu odata a stat pe masa celor mai luminoase figuri ale trecutului, nobilimea daca, generalii ostirilor romane, Mircea cel Batran, Mihai Viteazul, celor mai temuti haiducii si pandurilor lui Tudor.

In lista monumentelor de cultura de pe teritoriul Romaniei sunt mentionate: Biserica Targul Dragasani, actualmente catredrala din localitate, Biserica Sf.Ilie, Biserica Adormirea Maicii Domnului- Capul Dealului, Biserica Sf.Nicolae – Girdesti, ruinele castrului roman Russidava sau cetatea Domnului de Roua - Momotesti. Biblioteca publica a luat fiinta in anul 1840.Casa de Cultura functioneaza in actualul local din anul 1952, continuand activitatea culturala inceputa de Liga culturala infiintata in anul 1991 si a caminului cultural Vasile Roaita.

Muzeul Viei si Vinului s-a amenajat in anul 1974, organizarea colectiei muzeistice f iind inceputa din anul 1952 de preot D.Balasa si Alexandru Lita.