Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Sulina

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Sulina

Intrand pe canalul Sulina si apropiindu-te de gura bratului, se vede un oras ce pare nesfarsit. Acest placut oras este Sulina (al 5-lea oras al judetului Tulcea), situat in Delta Dunarii, pe ambele maluri ale Canalului Sulina (unul din cele trei brate de varsare ale Dunarii, la o distanta de aproximativ 1 km de litoralul Marii Negre).

Sulina: Poze SulinaSulina: Poze SulinaSulina: Poze Sulina

Reateaua hidrologica este constituita in principal, din bratul Sulina (fragment al Dunarii maritime), golful Musura, lacurile Rosu, Rosulet, Lumina, Vatafu, Rotund si numeroase garle si canale.

Port la Dunare si Marea Neagra, Sulina are cea mai joasa altitudine din Romania (3,5 m fata de nivelul marii) si se afla sub influenta climatica a marii, fiind cel mai estic punct al tarii.





Sulina: Poze SulinaSulina: Poze SulinaSulina: Poze SulinaSulina: Poze SulinaSulina: Poze SulinaSulina: Poze Sulina

Program nave Navrom

Pentru a consulta programul navelor Navrom din portul Sulina vizitati www.navrom.x3m.ro

Obiective turistice în Sulina

Cimitirul Maritim

Localizare:

- la iesirea din oras spre plaja.

Cimitirul maritim se prezinta ca un ansamblu de trei cimitire:

- Cimitirul crestin (impartit in Cimitirul C. E. D. , Cimitirul ortodox, Cimitirul ortodox de rit vechi - lipovenesc si Cimitirul bisericilor europene occidentale),
- Cimitirul musulman
- Cimitirul evreiesc.

Printre morminte de ofiteri si comandanti din Marina Regala Romana poate fi gasit mormantul Printesei Ecaterina Moruzi, nepoata Voievodului moldovean Ioan Sturza, nascuta la Istanbul dar sfarsitul a gasit-o la Sulina si mormantul lui William Simpson, omul de incredere al inginerului sef al Comisiei Europene a Dunarii. Simpson a condus 13 ani lucrarile de constructii pe canal, de la debarcadere si farurile de pe dig.

Muzeul si Farul de aterizare

Constructia acestui far a fost stabilita dupa infiintarea Comisiei Europene a Dunarii, prin ``Actul public privind navigatia la Dunare``, emis la 2 noiembrie 1865 la Galati.

Planurile si constructia acestui obiectiv, au fost realizate de catre inginerii englezi Ch. Hartley si M. Engelhardt care au participat, de asemenea si la realizarea planurilor de construire a canalului navigabil precum si cele de intretinere permanenta a bratului Sulina.

Constructia farului este realizata in doua etape si finalizata in anul 1870, fiind proprietatea Comisiei Europene a Dunarii.

Intre anii 1856 si 1921, sediul Comisiei este la Sulina - Palatul C. E. D. din str. I, nr. 202, dupa care se muta la Orsova. Dupa desfiintarea Comisiei, Ansamblul Farului din Sulina este transferat Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos din Galati, ulterior intrand in patrimoniul Muzeului ``Delta Dunarii`` din Tulcea. De aici, este preluat in 1991 de catre Ministerul Culturii.

Astazi, monumentul istoric se afla in administrarea Oficiului National Pentru Protejarea Patrimoniului.

Palatul fostei Comisiuni Europene a Dunarii

Cladirea este in forma de ``U``, cu parter si etaj si a functionat ca sediu al Comisiunii Europene a Dunarii pana in anul 1921.

Constructia imobilulului, cel mai impunator din Sulina, a fost terminata in 1868. Dupa constituirea Directiunii Dunarea Maritima (D. D. M. ), aici a functionat Capitania Portului Sulina, Casa de bani a Trezoreriei D. D. M. si o parte din serviciile auxiliare ale D. D. M.

Imobilul a fost afectat de bombardamentele din Primul Razboi Mondial si refacut ulterior.

Intre anii 1941 si 1944, aici a functionat Comandamentul militar German.
In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, imobilul a fost incendiat, ramanand doar peretii din caramida.Cladirea a suferit in timp, recompartimentari interioare nesemnificative.

Imaginile vechi sugereaza prezenta unor acrotere la extremitatile frontonului principal, disparute de mult timp.

Arhitectura cladirii, care are anvergura unei universitati, se incadreaza in stilul neoclasic, cu o compozitie simetrica in plan si spatiu.

Turnul de apa

Data exacta a constructiei acestui obiectiv nu se cunoaste, insa el se afla in stare foarte buna de functionare si astazi.

Batranii spun ca in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, armata germana a incercat sa arunce intregul edificiu in aer, insa nu au reusit decat sa spulbere partea sa superioara. Ulterior fiind finantat de Regina Olandei in anul 1897.

Padurea Letea

Padurea cu specific tropical, Letea este declarata din anul 1990 zona strict protejata in cadrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

Real monument al naturii, in padurea Letea puteti admira 500 de specii de plante, printre care: liane mediteraneene, plopi, ulmi, tei si mesteceni, curpenul de padure, iedera sau hameiul si mai ales, stejarii seculari va asteapta sa va umpleti plamanii cu oxigen, sa evadati din rutina zilnica spre a primi cu generozitate ce doar Mama – Natura poate oferi din plin: linistea!

Nuferi, pelicani, canale, salcii in Delta Dunarii

Inclusa din anul 1990 in patrimoniul mondial al unesco, Delta Dunarii este unicat in Europa.
Muzeu al biodiversitatii si paradis al pasarilor, acest univers mirific asigura existenta a 1689 specii de flora si a 3448 specii de fauna.

Trasee in Delta Dunarii

Traseul nr. 1: Tulcea - Canalul Mila 35 - Girla Sireasa - Girla Sontea - Canalul Olguta - Dunarea Veche - Mila 23 sat - Crisan - Maliuc – Tulcea
Traseul nr. 2: Tulcea - Canalul Litcov - Canalul Crisan - Caraorman - Hotelul Lebada - Maliuc - Tulcea
Traseul nr. 3: Tulcea - Maliuc - Hotelul Lebada - Canalul Crisan - Caraorman - Lacul Puiu - Popas BTT Rosu - Lacul Rosu - Împutita - Canalul Busurca - Sulina – Tulcea
Traseul nr. 4: Murighiol - Canalul Dunavat - Canalul Dranov - Golful Holbina - Lacul Razim - Gura Portitei
Traseul nr. 5: Jurilovca - Gura Portitei
Traseul nr. 6: Hotelul Lebada - Dunarea Veche - Canalul Eracle - Girla Lopatna - Canalul Lopatna - Lacul Trei Iezere
Traseul nr. 7: Hotelul Lebada - Dunarea Veche - Canalul Magearu - Dunarea Veche - Bratul Sulina - Hotelul Lebada
Traseul nr. 8: Traseul turistic Tulcea – Chilia Veche pe ruta: mun. Tulcea - canalele: Mila 36 – Sireasa – Sontea – Razboinita – Stipoc – Pardina - loc. Chilia Veche
Traseul nr. 9: Tur Chilia pe ruta: loc. Chilia Veche - brat Chilia - bratul Babina - bratul Cernovca - canal Sulimanca - Lacul Merheiu Mic - Lacul Merhei - Lacul Matita - Lacul Babina - canal Radacinoasele -canal Pardina -loc. Chilia Veche
Traseul nr. 10: Tur Sf. Gheorghe pe ruta: loc. Sf. Gheorghe -canalele: Zaton – Buhaz – Palade –Crasnicol - bratul Sf.Gheorghe - loc. Sf. Gheorghe
Traseul nr. 11: Traseul turistic Sulina –Periprava, pe ruta: Sulina - can. Cardon - can. Sfistofca - Periprava
Traseul nr. 12: Traseul turistic Sulina- Periprava, pe ruta: Sulina - can. Cardon - Golful Musura - bratul Musura - bratul Stambulul Vechi - brat Chilia – Periprava
Traseul nr. 13: Tur Uzlina pe ruta: loc. Uzlina - can. Uzlina - lacurile: Uzlina si Isac - canal Isac 3 - gârla Perivolovca - brat Sf. Gheorghe - loc. Uzlina - cu extensie lac Isac- canal Isac 2- canal Litcov - canal Ceamurlia - can. Crisan - brat Sulina - Centru de Informare si Documentare Ecologica Crisan
Traseul nr. 14: Traseul turistic Jurilovca – Periboina - Istria pe ruta: loc. Jurilovca - lacul Golovita - canal V - lacul Sinoe - cherhana Periboina - punctul Cetatea Istriei - canalul II - lacul Zmeica - lacul Golovita - loc. Jurilovca
Traseul nr. 15: Traseul turistic Tulcea - Mila 23 pe ruta: mun. Tulcea - bratul Sulina - canal M.22 - garla Sontea - Dunarea Veche - loc. Mila 23
Traseul nr. 16: Traseul Crisan - Mila 23 pe ruta: loc. Crisan - Dunarea Veche - canal Bogdaproste - lacurile: Bogdaproste - La amiaza - Trei Iezere - garla Lopatna - canal Eracle - Dunarea Veche - loc. Mila 23
Traseul nr. 17: Traseul Sulina - Sf. Gheorghe pe ruta: oras Sulina - canalele: Busurca – Imputita - cordon litoral – Tataru - loc. Sf. Gheorghe
Traseul nr. 18: Traseul Sulina – Sf. Gheorghe, pe ruta: oras Sulina: canal Busurca- canal Rosu – Imputita - lac. Rosulet - cherhana Rosulet - lac Rosu - baza turistica Rosu - lacul Puiu - can. Mocansca - lac Erenciuc - brat Sf. Gheorghe - loc. Sf. Gheorghe.
Traseul nr. 19: Lac Casla- Garla Somova- Lac Potica- Lac Parches – Lac Telincea

Farul comisiei europene

Farul este construit de administratia rusa care a ocupat Delta Dunarii intre septembrie 1829 (Tratatul de la Adrianopol) si martie 1856 (Tratatul de la Paris) si a fost dat in functiune in data de 25 octombrie 1841 conform avizului catre navigatori publicat in ziarul Journal d’Odessa.Scopul său era avertizarea și ghidarea pe vizibilitate scăzută sau pe timp de noapte a navelor care intenționau să intre pe Brațul Sulina venind dinspre Marea Neagră. Lumina farului era vizibilă de la 15 mile marine.
Pe 1 aprilie 1879, farul a fost preluat în administrare de Comisiunea Europeană a Dunării, organism european constituit în urma Tratatului de la Paris din 30 martie 1856 și însărcinat cu supravegherea liberei circulații pe Dunăre și a liberului acces în și dinspre Marea Neagră.
Farul a fost modernizat, iar în dreptul lui, cu fața spre mare, a fost instalat un panou de dimensiuni mari și vizibil navelor, pe care era afișată adâncimea apei, în picioare, la intrarea pe Canalul Sulina.
În timp, farul a suferit o serie de modificări: cupolei i s-a adăugat pe contur un număr de patru rânduri de ochiuri de ferestre cu sticlă din cristal gros.În jurul farului au fost construite locuințe pentru personal și clădiri pentru depozitarea materialelor necesare funcționării instalației,iar iluminatul cu ulei a fost înlocuit cu iluminat electric, între 1910-1911.
După desființarea, în 1938, a Comisiunii Europene a Dunării, farul din Sulina a fost transferat în proprietatea Administrației Fluviale a Dunării de Jos din Galați, apoi în patrimoniul Muzeului „Delta Dunării” din Tulcea. Farul a fost scos din funcțiune în 6 ianuarie 1986, cand a fost declarat far stins (inlocuit cu Farul nou). În 1991, el a fost preluat de către Ministerul Culturii și restaurat între 1995 și 1997, fiind transformat în muzeu.Din 2003, ansamblul muzeal se află sub administrarea Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea.
Muzeul actual adăpostește la parter o sală dedicată Comisiunii Europene a Dunării, precum și cabinetul de lucru al scriitorului Eugeniu P. Botez, cunoscut sub pseudonimul literar Jean Bart.

Castelul de apa

Este cea mai înaltă construcție din localitate, legenda spune că s-a ridicat cu fondurile Casei regale olandeze, în momentul în care, odată ajunsă în România, venind în vizită la Sulina, regina Wilhelmina a Olandei a oprit vaporul, pentru a cere un pahar cu apă. Se pare că un localnic i-a întins un pahar de apă, luând-o direct din Dunăre. Iar reprezentanta casei regale olandeze a fost destul de intrigată că orășenii nu aveau apă filtrată și a hotărât să dea bani pentru ridicarea acestei uzine de apă, dar și pentru sistemul de canalizare al orașului.

Biserica Greceasca Sf Nicolae

Biserica Greceasca Sf Nicolae se afla situata pe una dintre strazile din apropierea canalului Sulina si dateaza din anul 1866.

Bisericile din Sulina

În Sulina sunt cinci biserici, Catedrala Sf Alexandru, Catedrala Sf Nicolae, biserica Greacă, biserica Catolică, și biserica Lipovenească

Epava (navei)Turgut S

O fostă navă românească vândută de mai multe ori eșuează în Marea Neagra la nord de canalul (brațul)Sulina, restul poestii,vi-l spun la locul cu pricina!

Activități de agrement în Sulina

Plimbari cu barca

Plimbari unice cu barca pe canalele Deltei, printre păsări, nuferi albi si galbeni. Prin stufăriș puteți vedea o mulțime de păsări precum gainusa de baltă, egreta albă, si mult doritul pelican .

    Date de contact:
  • Nume: Vihocenco Sandu
  • Telefon: 0745 067 653
  • Email: avihocenco@yahoo.com

Pescuit pe lacuri si canale

Se poate pescui atat de la pontoanele pensiunii Mila 2 cat si de pe canalul Busurca sau lacurile si baltile din imediata vecinatate:
- rapitor (stiuca, avat)
- crap, caras,
- somn

    Date de contact:
  • Nume: Donea Ecaterina
  • Telefon: 0745650005
  • Email: danieldistributie@yahoo.com

Poze imprejurimi Sulina

Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina Sulina

Vezi toate unitatile de cazare din Sulina