Pensiunea Catalina din Moldova Sulita grade grade grade

Moldova Sulita, sat Moldova Sulița, str. Lucina, nr. 431A  
Petru Lucian din Baia Mare

Loc fain, camera cocheta, igieana desavirsita, gazde ospitaliere, ambianta ,,ca acasa,,

​Capacitate: 8 adulți și 2 copii în 4 spații de cazare

bine AȚI venit PE TĂRÂMUL HUțulilor!

Pensiunea Catalina se află situată în Obcina Mestecănișului, pe valea Lucavei (afluent al râului Moldova), în ”covata Lucinei”, la o altitudine de aproximativ 1200 m. În imediata apropiere se află cel mai înalt vârf din Obcinele Bucovinei - Vârful Lucina (1588 m).
Din punt de vedere istoric, pensiunea se suprapune cu drumul primului descălecător - Dragoș Vodă (1352 - 1353), voievodul maramureșan ce a pus bazele statului Moldova. O scurtă analiză a legendei înființării statului moldovean ne scoate în evidență faptul că ne aflăm în apropierea locului în care partenerul de vânătoare al voievodului, cățeaua Molda, cea de la care și-a tras numele și voievodatul, și-a găsit sfârșitul.
Ne aflăm aici în apropierea drumului tătarilor, drum pe care urmașii lui Gingis Han îl foloseau pentru a ataca celebra Republică Polonă - până la răscoala lui Bogdan Hmelnițcki din 1648 - 1654, moment în care Ucraina este ruptă Poloniei și alipită Rusiei țariste. Dovada existenței acestui drum al mongolilor stau și denumirile unor culmi, vârfuri, tihe sau ape: Tătarca Tătărcuța, etc..
În imediata vecinătate a Pensiunii Cătălina se află Herghelia Lucina, una dintre cele mai vechi unități hipice de la noi din țară. Utilizată încă de la 1787 ca ca pășune alpină pentru tineretul cabalin al hergheliei Rădăuți, herghelia Lucina devine herghelie de cai Huțuli în 1856. Trebuie să amintim că din 1774 până la Marea Unire din 1918, această zonă a Moldovei, Bucovina (numită anterior și Țara de Sus, Plonina, Cordun sau Arboroasa), a fost sub ocupația Imperiului Habsburgic. Așa se explică faptul că întemeietorul unei rase 100% românești este un cavaler austriac - Martin von Hermann - colonel de infanterie. Acesta a sesizat calitățile și abilitățile deosebite ale cailor locali, însușiri care au recomandat utilizarea exemplarelor în companiile de mitraliori și vânători de munte ai armatei habsburgice. La insistențele colonelului austriac se pun bazele formării rasei Huțul, pornind inițial de la un număr de 5 iepe achiziționate din zonă.
În 1918, odată cu reîntregirea neamului și alipirea Bucovinei, întregul efectiv de cai huțuli este transferat în Austria. Statul austriac organizeză apoi licitații pentru vânzarea cabalinelor, dar România, datorită statutului pe care l-a avut în război, nu a fost invitată să participe decât în ultimă fază. Mai mult decât atât, în timpul războiului s-au pierdut anumite linii din care amintim aici Ceremuș, Taraș, Mișca și Știrbu. De la acest moment începe o muncă susținută a specialiștilor români. S-au putut reface numai liniile Goral și Hroby, dar în perioada interbelică se mai întemeiază alte 3 linii genealogice: Oușor - achiziționat în 1923 din Odorhei, Pietrosu - achiziționat tot din Odorhei, și Prislop - acesta fiind o derivație a liniei Goral.
La ora actuală, herghelia Lucina este cea mai mare herghelie de cai de rasă Huțul din lume. Creșterea se realizează în linii genelogice (linii de tată), numele acestor linii fiind date de denumirile anumitor locuri din zonă: Hroby, Oușor, Pietrosu, Prislop. Singura linie care nu beneficiază de un astfel de nume este linia Goral, aceasta fiind importată din Galiția. Totuși, numele de Goral este atribuit unei minorități etnice ce trăiește în Munții Carpați, minoritate ce se înrudește cu huțulii.
La mai puțin de 500 m de pensiune se află rezervația botanică ”Tinovul Găina - Lucina” reprezentând o zonă montană de mlaștini oligotrofe (tinov sărac în substanțe nutritive, acoperit cu mușchi arctic de turbă) în a cărei teritoriu vegetează mai multe specii floristice (unele foarte rare), printre care și mesteacănul pitic (Betula nana).
Pensiunea este înconjurată practic de situl „Găina - Lucina” sit ce dispune de trei tipuri de habitat: păduri aluviale cu anin și frasin, turbării active și turbării cu vegetație forestieră. Ce adăpostesc și conservă o gamă faunistică și floristică diversă, caracteristică lanțului carpatic al Orientalilor.
Fauna sălbatică locală are în componență o gamă diversă de mamifere, păsări, reptile și amfibieni, dintre care unele protejate. Amintim aici ursul brun, lupul și râsul dintre carnivorele mari ocrotite. Tot aici ne putem întâlni cu cerbul carpatin, căpriorul, mistrețul, jderul, corbul, acvila de munte, broasca roșie de munte, etc..
Flora locală spontană este constituită din ierburi, flori, arbori și arbuști, din care amintim: pinul, laricele, salcia, merișorul, afinul, zmeura, dar și gustoasele ciuperci din familia hribilor, ghebelor și gălbiorilor.


amplasare - localizare

Pensiunea Catalina se află situată în Obcina Mestecănișului, pe valea Lucavei (afluent al râului Moldova), în ”covata Lucinei”, la o altitudine de aproximativ 1200 m. În imediata apropiere se află cel mai înalt vârf din Obcinele Bucovinei - Vârful Lucina (1588 m).
Adresa: 727380 Herghelia Lucina, com. Moldova Sulița, nr. 431A, jud. Suceava
Acces: din DN17/E576/E58 (Câmpulung Moldovenesc - Vatra Dornei), în comuna Pojorâta se intră pe DJ 175 (spre Izvoarele Sucevei) până în centrul comunei Moldova Sulița (la troiță). Din comuna Moldova Sulița se face stânga pe DC 86 (Lucava) către herghelia Lucina. După ce ați trecut de poarta de intrare în herghelie, la aproximativ 600 de metri, pe partea dreaptă, veți vedea pensiunea
Coordonate GPS: lat. 47°39`15.38`N/long. 25°11`25.00`E


(...) citește toată descrierea unității expand_morerestrânge textul expand_less

Facilități unitate:

 • check acces la bucătarie
 • check echitație
 • check fax
 • check fermă proprie
 • check frigider în unitate
 • check gradină/curte
 • check grătar/barbeque
 • check internet wireless
 • check livadă
 • check living
 • check masă de ping-pong
 • check parcare
 • check râu în curte
 • check sală de mese
 • check sanie trasă de cai
 • check terasă
 • check TV în living

Facilități camere:

 • check baie în cameră
 • check cameră cu TV
 • check camere cu balcon
 • check încălzire centrală
CONTACT UNITATE
Letcan Stefania
vezi numărul de telefon

După acceptarea telefonică a rezervării, completează formularul online SOLICITĂ CAZARE, chiar dacă ți se transmite că nu mai este necesar. Rezervarea prin formular îți dă dreptul de a scrie o recenzie la sfârșitul sejurului, iar hotelierul va fi motivat să-ți ofere o ședere mai plăcută.

                                                                                   

Procedura de rezervare

 1. Completați formularul SOLICITĂ CAZARE, chiar dacă ați rezervat prin telefon, pentru a evita orice neînțelegeri ulterioare privind data sosirii, data plecării şi numărul de camere. Veți primi o copie a cererii de rezervare și acceptul hotelierului pe email.
 2. Insistați să plătiți avans la rezervare! Avansul reprezintă o garanție, și a dvs. și a hotelierului, că celalalt își va respecta promisiunea (număr de camere, număr de nopți și perioada). În cazul în care unul dintre cei doi nu-și respectă promisiunea, avansul îl compensează pe celalalt. Avansul este nereturnabil dacă dvs. nu vă țineți promisiunea însă vă asigură că hotelierul va reține camerele solicitate, în perioada solicitată. Notați pe documentul de plată datele sejurului, numele unității și localitatea,

După acceptarea telefonică a rezervării, completează formularul online SOLICITĂ CAZARE, chiar dacă ți se transmite că nu mai este necesar. Rezervarea prin formular îți dă dreptul de a scrie o recenzie la sfârșitul sejurului, iar hotelierul va fi motivat să-ți ofere o ședere mai plăcută.