Descrierea localității și informații utile turiștilor.
Comuna Ciucea, situată la 80 km faţă de Cluj-Napoca, se întinde pe o suprafaţă de 46 km2, având o populaţie de peste 1.700 de locuitori, dispuşi în satul reşedinţă de comună Ciucea şi satul Vânători. Se învecinează cu comuna Negreni la vest, cu comuna Poieni la sud şi cu judeţul Sălaj la nord şi est.
Comuna se află la intersecţia munţilor Meseşului, Plopişului şi Vlădesei, fiind parcursă de valea râului Crişul Repede.
Din anul 2002 comuna s-a divizat în 2 comune [6], rezultând cea mai nouă comună din judeţul Cluj - Negreni, care conţine şi satele Bucea şi Prelucele.
Localitatea Ciucea si zona inconjuratoare va ofera multiple locuri de vizitat. Dintre cele mai importante amintim, Castelul Memorial "Octavian Goga", unde poetul si-a trait ultima perioada din viata, Castrul roman de la Bologa, Valtoare si Moara cu apa tot de la Bologa,Cascada Miresei din localitatea Rachitele, Barajul Floroiu de pe valea Draganului, Codrii Mesesului ori Piatra Craiului si multe alte frumuseti. In apropiere se afla si partia de schi de la Vanatori, situata in cadrul complexului "Codrii Vlasinului".
Sursa: wikipedia.org
In localitatea Ciucea, cel mai important punct turistic este, fara doar si poate, casa memoriala Octavian Goga, unde omul politic, poetul, si-a trait ultimii ani din viata. Pe langa frumoasa gradina si bisericuta de lemn, la muzeul Octavian Goga se mai poate vedea o colectie impresionanta de arta, suveniruri, carti rare si arme de lupta, omul politic Octavian Goga primind in diversele sale calatorii in strainatate nenumarate obiecte de arta. Impresionanta este biblioteca, care numara enorm de multe volume, undele dintre ele volume rare ori unicat. In conacul poetului veti putea vedea si o colectie impresionanta de obiecte de arta din jad, primita cu ocazia vizitei sale in China. Insa poate, peste toate aceastea, cel mai impresionant dintre toate este mausoleul ridicat de sotia lui pentru el, aceasta asezand fiecare pietricica din imensul mozaic care imbraca locul de veci al poetului!
Barajul Floroiu este situat in apropierea localitatii Dragan, o atractie turistica masiva pentru toata zona, inclusiv Ciucea, este acces pe sosea cu masina, drum practicabil pe toata perioada anului. Se poate pescuii pastrav, insa in ultima perioada cleanul este cel predominant. Taxa pe zi este de aproximativ 26 lei.
Localitatea Rachitele este situata la aproximativ 30 de km de Ciucea, oferind mai multe atractii turistice, dintre acestea amintind Valea Stanciului (un peisaj salbatic, cum rar se mai intalneste) si deosebita cascada, cunoscuta sub denumirea de Valul Miresei. Este o cadere de apa, curgatoare pe toata perioada anului, iarna oferind un adevarat spectacol de apa si gheata, cu toate ca pe perioada friguroasa accesul este putin mai dificil. Mai jos aveti 2 imagini, una cu cascada Valul Miresei din localitatea Rachitele si cealalta cu formatiunea "Pietrele Albe" din apropierea localitatii. Pietrele Albe sun to formatiune calcaroasa, cu caracteristic de abrupt, denumirea provenind, evident, de la calcar, care ofera un alb stralucitor, formatiunea fiind vizibila de la mare departare. Aceasta zona este recomandata pentru cei pasionati de sporturi extreme si adrenalina. Se poate practica parapanta si alpinism.
Localitatea Negreni, in apropiere de Ciucea, va ofera o ocazie unica, de a participa la targul traditional, ori popular, cum mai este cunoscut, evident, de la Negreni. Se spune ca si atunci cand pleci la targ fara nici un ban, tot te intorci cu ceva, deoarece din sumedenia de produse oferite de vanzatorii ambulanti nu se poate sa nu va gasiti ceva pe plac. O parte interesanta a targului este prezenta "vechiturilor", o comoara de obiecte care de abia astepta sa atarne ori sa se posteze in casa dvs. Dintre acestea cele mai numeroase, sunt icoane pe sticla, vase de lut si ceramica in general, tablouri vechi, statuete, timbre si bani vechi (aviz amatorilor). Nu va speriati de pretul cerut! Dezabrobati cu strictete pretul cerut si efectiv plecati, reveniti in jumate de ora si pretul poate ajunge la jumatate din cel cerut initial. NEGOCIATI! Doar suntem la targul de la Negreni...
Mănăstirea a fost înființată în anul 1939, la dorința testamentară a poetului Octavian Goga. Închisă în anul 1945 Mănăstirea Ciucea avea să fie reînființată în 1994. Biserica de lemn, monument istoric, a fost adusă din com. Galpaia, jud Sălaj. În cadrul așezământului monahal funcționează un atelier de veșminte preoțești.