Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Saschiz

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Saschiz, mai demult Saschizd, Chizd (în dialectul sãsesc Keist, Kaest, în germanã Keisd, Kaisd, Keißd, Kaißd, Hünenburg, Hujnerschburg;, în maghiarã Szászkézd vára) este un sat în judeþul Mureº, Transilvania, România. Este reºedinþa comunei Saschiz.
Satul Saschiz este atestat documentar din anii 1308-1310. Localitatea Saschiz (cunoscutã în limba românã ºi sub denumirile alternative Saschizd, Chizd) a fost populatã de secui pânã la sfârºitul secolului al XIII-lea, când a devenit o localitate populatã preponderent de saºi, sub denumirea de Kaissdit (cunoscutã în limba germanã ºi sub denumirile alternative Hünenburg, Hujnerschburg, Keisd, Kaisd, Keißd, Kaißd [in Weinland, Königsboden], iar în dialectul sãsesc Keist, Kaest).

Saschizul a rivalizat chiar cu Sighiºoara care, în acea vreme, era "capitala" saºilor din Transilvania. Acest orãºel era centrul pentru capitulum-ul din Szászkézd (casa pentru adunarea canonicilor), motiv pentru care, în 1663, Mihai Apafi I, princepele maghiar al Transilvaniei (1661-1690), a þinul o dietã (sesiune a Parlamentului) în biserica din localitate. Lucrãrile de construcþie a acestei biserici au început în 1493 ºi au fost terminate, ca bisericã fortificatã, în prima jumãtate a secolului al XIV-lea. Turnul ºi biserica micã au ajuns sã aibã înfãþiºarea actualã în anul 1677. Turnul, care seamãnã cu Turnul cu Ceas din Sighiºoara (forma pe care o avea anterior incendiului din 1676), pe care meºterii fãuritori l-au avut ca model, a fost renovat în 1832, dar a fost serios avariat de cutremurul din 1986. Acoperiºul Turnului, îmbrãcat în þiglã smãlþuitã, coloratã în diverse culori, are forma unei piramide ascuþite. Dintre obiectele aflate în bisericã, o valoare deosebitã o are un potir gotic, lucrat acum mai bine de 500 de ani de cãtre un artist necunoscut.

În 1494, localitatea Saschiz (Keisd) a primit de la provincia Sibiu, membrã a celor ªapte scaune sãseºti, suma de 50 de guldeni, apoi în 1497 sume de 25 guldeni, în 1521 încã 16 guldeni ºi, în sfârºit, în 1525 alþi 15 guldeni, contribuþie pentru construirea Bisericii fortificate. Bisericii Sf. ªtefan (în germanã Stephanskirche) i-a fost acordat în perioada 1503-1507, dreptul de acordare a indulgenþelor. Aceste indulgenþele erau acordate contracost de Biserica Catolicã exact în perioada 1503-1507, epocã care a premers Reformei protestante.

În anul 1677 a fost supraînãlþat turnul principal, de un maistru constructor tirolez, care a luat ca model Turnul cu ceas din Sighiºoara. În aprilie 1714, un incendiu devastator a distrus cea mai mare parte a clãdirilor din Saschiz, ocazie cu care s-au topit ºi cele trei clopote ale turnului cu ceas. În afarã de biserica fortificatã Sf. ªtefan, în Saschiz mai existau alte ºase biserici, motiv pentru care oraºul mai era cunoscut sub denumirea neoficialã de Siebenkirchen (ºapte biserici). Mai existã astãzi urme a patru din ele.

Sursa: www.wikipedia.org

Obiective turistice în Saschiz

Cetatea taraneasca

Situata pe "Dealul Cetatii", inconjurata in trei parti de pante abrupte, cetatea taraneasca de refugiu din Saschiz se pare ca a fost ridicata pe ruinele unei foste fortificatii romane, intr-o pozitie stategica importanta: pentru a pazi drumul care lega Rupea de Sighisoara.

Anul 1343, inscris pe zidul de N-v al cetatii indica probabil inceputul lucrarilor principale (sau de intarire) a sistemului defensiv. La constructie au participat 7 sate din imprejurimi : Saschiz, Cloasterf, Archita, Daia, Crit si alte doua care in timp au disparut : Diawaldia si Adamsdorf. Aceste comunitati au castigat astfel dreptul de a se adaposti aici in caz de nevoie.

Forma cetatii este ovala avand o lungime de 92m si latimea de 53m si a fost compusa din 6 turnuri, respectiv: turnul de paza- care azi nu mai exista si prin care printr-un coridor ingust se intra in turnul portii sau turnul slaninii la intrare. Cele doua turnuri alaturi de cel al preotului, al pulberii, al scolii si al principelui au fost reunite printr-un drum de garda de-a lungul zidului de fortificatie si au fost sustinute in special de intarituri din lemn, piatra sau constructii mai mici.

In partea de Est a cetatii acum se mai pot vedea doar o parte din fostele fundatii ale zidurilor de aparare.

In curtea interioara au existat doua iazuri cu peste, o fantana adanca de 60-70m din care se spune ca pornea o galerie subterana spre sat- ultima verificare a fost facuta dupa primul razboi mondial cand 10m mai erau inca practicabili- si de asemenea o capela care a fost utilizata pana in anul 1927 inainte de a fi transformata in casa de gazduire pentru tineret.
"In jurul cetatii a fost sapata o cale sinuoasa pentru a facilita accesul carutelor pana pe creasta". Charles Bonner, publicist englez, 1868.

Existenta unei cetati atat de puternice explica de ce doar pe la 1493- anul teribilei invazii turcesti in regiunea Sibiului- au inceput lucrarile constructiei bisericii fortificate.

Se spune ca cei care spun "noapte buna" sau "la revedere" cetatii primesc un raspuns compus din 6 sau 7 silabe. Salutului ii raspunde o fecioara batrana care s-a lasat zidita la cetate.
Astazi cetatea face parte din lista monumentelor nationale de clasa A.

Biserica Sf. Stefan

Biserica fortificatã a fost înãlțatã pe locul unde altã datã se afla o bazilicã romanicã, hramul Sf. Ștefan fiind ales în onoarea regelui Ștefan I al Ungariei, primul rege creștin al acestei țãri.

Biserica masivã, construitã din piatrã de carierã, în stil gotic, este de tip salã, întãritã cu 22 de contraforturi.
Sala este foarte latã și lungã, iar corul este închis pe trei laturi.

În 1496 a fost terminat corul bisericii, iar în 1525 toate lucrãrile au fost terminate.

Biserica evanghelicã fortificatã din Saschiz face parte din patrimoniul mondial Unesco.

Tunul cu ceas

Turnul din Saschiz este una dintre cele mai frumoase constructii medievale din Transilvania, apartinand, ca si Biserica fortificata, arhitecturii sasesti de secol Xv. Inalt de x metri, turnul marcheaza si astazi centrul comunei Saschiz. Functia sa defensiva este tradata de existenta gurilor de aruncare si a celor 12 lucarne care ritmeaza acoperisul imbracat in tigla smaltuita divers colorata. Si tot acoperisul, prin cele patru turnulete de pe colturi si prin flesa foarte ascutita, cu baza in forma de bulb, aminteste prin forma sa si prin materialele utilizate de elegantul turn ce i-a servit ca model: Turnul cu Ceas din Sighisoara.
Astazi, puteti admira complexul monumental alcatuit din Biseica evanghelica si turnul cu ceas la doar cativa metri de soseaua principala (e60) ce trece prin mijlocul Saschiz-ului.

Biserica Fortificată

Biserica evanghelică fortificată din Saschiz, județul Mureș, a fost construită în secolul al XIII-lea. Biserica figurează pe lista monumentelor istorice 2010, cod LMI MS-II-a-A-15782

Activități de agrement în Saschiz

Vestita ceramica de Saschiz

Turistii pot sa invete tehnica roducerii vestitei ceramici de Saschiz si pot sa-si faca propriul obiect de ceramica, sub indrumarea mesterilor de la atelier. Este deschis zilnic intre 10:00-16:00, in timpul sezonului turistic, adica mai-septembrie.
Centrul de Informare
Str. Principală nr. 166
Saschiz, Mureș 547510 Tel:40 (0)265 711635

    Date de contact:
  • Nume: Fundatia ADEPT
  • Telefon: (0)265 711635
  • Email: saschiz@fundatia-adept.org
  • Web: http://www.artandcraft.ro/blog/ceramica-de-saschiz.html

Poze imprejurimi Saschiz

Saschiz Saschiz Saschiz Saschiz Saschiz Saschiz Saschiz Saschiz Saschiz Saschiz Saschiz Saschiz Saschiz Saschiz Saschiz Saschiz Saschiz Saschiz Saschiz Saschiz Saschiz Saschiz Saschiz Saschiz Saschiz Saschiz Saschiz Saschiz Saschiz Saschiz Saschiz Saschiz Saschiz Saschiz Saschiz Saschiz Saschiz Saschiz

Vezi toate unitatile de cazare din Saschiz