Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Rupea

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Rupea



Rupea, mai demult Cohalm, Holuma, (in dialectul sasesc
Rappes, germana Reps, Rupes, Kuhalme, maghiara Kőhalom) este un oras in judetul
Brasov, Transilvania,
Romania
.



 



Are o populatie de 5.760 locuitori.



 



A fost asezamant dacic (Rumidava) si mai tarziu, pe timpul
ocupatiei romane, denumirea i-a fost schimbata in Rupes (stanca sau piatra - in
limba latina).



 



Cetatea Rupea, ridicata pe Dealul Cohalmului, dominand de
sus orasul, a fost construita si extinsa in secolele al XIV-lea-al XVII-lea, ca
cetate si refugiu pentru satele din imprejurimi. In prezent este in stadiu de
ruina. Curtinele formeaza 4 incinte, fiind intarite din loc in loc cu turnuri
poligonale, circulatia fiind controlata de mai multe porti interioare care
compartimenteaza ansamblul fortificat. Incinta centrala este prevazuta cu un
reduit si cu o capela.



 



Biserica Evanghelica-Luterana din oras este o constructie
gotica de tip sala din secolele al XIV-lea-al XVI-lea, cu picturi murale sub
var.

Obiective turistice în Rupea

Cetatea Rupea

Cetatea Rupea (germana: Reps, maghiara: Köhalom) este situata in zona vestica a orasului Rupea, pe un masiv de bazalt, in apropierea drumului ce leaga Transilvania de Moldova si Tara Romaneasca.
Orasul Rupea este situat la jumatatea distantei dintre Brasov si Sighisoara, in partea de nord a judetului Brasov si este singurul oras din aceasta zona. In decursul istoriei, cetatea Rupea a constituit un loc de refugiu pentru populatia satelor din imprejurimi in fata repetatelor asedii ale turcilor si tatarilor. Pe vremea dacilor, pe varful unei stanci de bazalt, se afla o cetate care se spune ca purta numele de "Ramidava".
In veacul al XIV-lea, sasii au gasit cetatea in ruina (in urma navalirilor popoarelor migratoare) si au construit pe ruinele acesteia, in mai multe etape, o cetate taraneasca dandu-i aceeasi denumire pe care o foloseau localnicii: "Reps" (mult mai tarziu ungurii au numit-o "Cohalom", adica "gramada de piatra"). Cetatea are forma unei spirale ascendente. Sistemul de fortificare consta in trei incinte: Cetatea de Sus (construita inainte de colonizarea germana), Cetatea de Mijloc (ridicata in secolul al XV-lea) si Cetatea de Jos (care dateaza din secolul al XVIII-lea).
Cetatea a fost construita cu incepere din anul 1324, in perioada rascoalei sasilor impotriva regelui Ungariei, Carol Robert de Anjou. Ulterior, locuitorii au mai adadugat constructiei initiale trei turnuri de aparare si doua curti interioare, folosite ca adapost. In prima curte, vei gasi o fantana adanca de 59 metri, a carei apa nu a secat pana astazi.
In schimb, cetatea a fost parasita inca din 1643, cind un incendiu devastator a transformat-o in ruine. La sfarsitul aceluiasi secol, sasii s-au refugiat in cetate, insa nu au folosit-o pentru a se apara, predand fara lupta cetatea armatelor habsburgice. In 1790, o furtuna puternica a distrus acoperisul cetatii, iar de atunci cetatea a fost lasata in parasire.
Va trebui sa urci si aici un drum ingust pana la portile cetatii, insa efortul iti va fi rasplatit din plin. Privelistea oferita de Dealurile Homoroadelor si de Podisul Hartibaciu este de neuitat.



Vezi toate unitatile de cazare din Rupea