Poiana Stampei 2017 | Statiunea Poiana Stampei
path
Caută cazare în:
pixel
box
Poiana Stampei:
Cazare Poiana Stampei
Restaurante Poiana Stampei
Sali de conferinta Poiana Stampei
box
pixel
box
Despre Poiana Stampei:
Despre Poiana Stampei
Obiective turistice Poiana Stampei
Evenimente turistice si agrement Poiana Stampei
Poze Poiana Stampei
Harta Poiana Stampei

Paște 2018 Poiana Stampei
Crăciun 2017 Poiana Stampei
Revelion 2018 Poiana Stampei
box
pixel
box
Cazare judetul Suceava:
Cazare Arbore
Cazare Berchișești
Cazare Breaza de Suceava
Cazare Brosteni
Cazare Bucsoaia
Cazare Cacica
Cazare Cajvana
Cazare Campulung Moldovenesc
Cazare Capu Campului
Cazare Carlibaba
Cazare Ciocanesti
Cazare Cosna
Cazare Crucea
Cazare Dorna Arini
Cazare Dorna Candrenilor
Cazare Falticeni
Cazare Frasin
Cazare Frumosu
Cazare Fundu Moldovei
Cazare Galanesti
Cazare Gura Humorului
Cazare Horodnic de Sus
Cazare Ilisesti
Cazare Ipotești
Cazare Izvoarele Sucevei
Cazare Malini
Cazare Manastirea Humorului
Cazare Mitocu Dragomirnei
Cazare Moara
Cazare Moldova Sulita
Cazare Moldovita
Cazare Paltinoasa
Cazare Panaci
Cazare Poiana Stampei
Cazare Poieni Solca
Cazare Pojorata
Cazare Putna
Cazare Radauti
Cazare Sadova
Cazare Saru Dornei
Cazare Scheia
Cazare Slatioara Stulpicani
Cazare Solca
Cazare Spataresti
Cazare Suceava
Cazare Sucevita
Cazare Todiresti
Cazare Vadu Moldovei
Cazare Vama
Cazare Varfu Dealului
Cazare Vatra Dornei
Cazare Vatra Moldovitei
Cazare Vicovu de Sus
Cazare Voronet

box

Despre Poiana Stampei

 Situata intr-o zona plina de istorie si legenda, la trecatoarea dintre Ardeal si Bucovina,  comuna Poiana Stampei reprezinta una dintre cele mai pitoresti localitati din tara.

Atestata documentar inca din anul 1593, localitatea s-a dezvoltat de-a lungul secolelor , zestrea materiala si spirituala dobandita in timp fiind impresionanta. Peste hotarul localitatii au trecut o multime de popoare migratoare, apoi turcii, austro-ungarii , nemtii , rusii, fiecare dintre acestea contribuind la imbogatirea si diversificarea culturii si civilizatiei.Cu toate acestea locuitorii acestor locuri si-au pastrat cu sfintenie portul si vorba si l-au etalat in cel mai natural mod la: biserica, nunti, hore si jocuri, iar, putin mai tarziu , in mod coregrafic, pe scena.

La Poiana Stampei s-au purtat si se mai pastreaza printre cele mai frumoase costume populare din bucovina; traditiile si obiceiurile de iarna, de Paste sau alte sarbatori,ori cele care insotesc momente din viatza omului: nasterea,nunta,inmormantarea sunt deosebite si uitarea lor ar fi echivalenta cu pierderea unei comori.La Poiana Stampei se incondeiaza cu mare maiestrie oua si a fost creata bundita in culori.Aici sunt munti semeti si codri verzi unde treiesc cerbul si caprioara,jderul,bursucul,mistretul,pisica salbatica,veverita,ursul,lupul,cocosul de munte.

Din muntii Dornisoare izvoreste Dorna cea limpede si curata, aici avem singurul zacamant de turba rosie din Europa si Rezervatia Nationala Tinovu Mare, pe aici a trecut drumul imparatesc al Mariei Tereza, care este hotarul dintre Suceava si Bistrita Nasaud, cu Piatra Dornei si cei 12 Apostoli.Aici cresc plante medicinale atat de folositoare pentru sanatatea omului, iar padurile sunt bogatein fructe si ciuperci de tot felu.Oamenii sunt harnici, si-au construit case durabile, stiu sa produca bunuri cautate pe piata, sunt credincioasi si iubitori de frumos.

Comuna Poiana Stampei este situata in partea de sud-vest a judetului Suceava, in Bazinul Dornelor, in lungul Drumului National 17, Vatra-Dornei – Bistrita, artera de trafic national si european. Satele comunei s-au dezvoltat in lungul raului Dorna, care colecteaza spre varsare toate apele ce curg in aceasta zona.
           
Comuna este strajuita la vest de muntii marunti ai Bargaului, iar la sud de zidul inalt al Muntilor Calimani. Se invecineaza la nord cu comuna Dorna Candrenilor, la est cu Dorna Candrenilor si saru Dornei, la sud cu judetele Harghita si Mures, la vest cu judetul Bistrita Nasaud.

Suprafete mari de padure, de fanete si pasuni le-au oferit locuitorilor posibilitatea de a se ocupa de cresterea animalelor si valorificarea produselor animaliere si ale padurii (lemn, fructe de padure, ciuperci).

Avand in vedere ca amplasarea comunei Poiana Stampei este intr-o zona inconjurata la vest de Muntii Bargaului, la nord de Depresiunea Dornelor, la est de Muntii Bistritei, relieful este ondulat, avand culmi in partea de aval, iar in partea superioara a paraielor, de culmi proeminente si vai inguste. Altitudinea medie a zonei este de 800 m., cu varful Pietrosu de peste 2000 m. si Tamau – 1800 m. Masivele importante sunt: la est Muntii Bistritei si la sud Muntii Calimani. 
      
 Comuna Poiana Stampei are in componenta sa satele: Poiana Stampei (resedinta administrativa),  Casoi, Dornisoara, Pilugani, Tataru, Tesna si Praleni.

Sursa: www.poianastampei.ro