Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Negreni

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Negreni

Negreni (în maghiară Körösfeketetó) este o comună şi o localitate în vestul judeţului Cluj, Transilvania, România, alcătuită din trei sate.

Obiective turistice în Negreni

Manastirea Sfantul Ioan Iacob Hozevitul -Piatra Craiului

Mănăstirea Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, Piatra Craiului este situată într-o oază de liniște, în mijlocul codrilor din județul Cluj. Bisericuța mănăstirii a fost ridicată într-un timp record de două săptămâni și trei zile de câțiva călugări, cu sprijinul autorităților locale și a câtorva credincioși din zonă fiind sfințită la data de 30 mai 1995 de Înalt Prea Sfinția Sa, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, Bartolomeu Anania. E singura mănăstire de călugări pe tot parcursul Cluj-Napoca - Oradea. Mănăstirea cuprinde biserica de lemn, stareția și chiliile, precum și un paraclis.
Prin grija ieromonahului Antonie Flore s-au început lucrările unui vast ansamblu monahal, la data de 1 august punându-se piatra de temelie pentru impresionanta biserică de zid, de către P.S. Vasile Someșanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
În fiecare an, în prima duminică a lunii august, mănăstirea sărbătorește hramul cu care este binecuvântată : `Sfântul Ioan Iacob Hozevitul Romanul `.

Biserica de lemn din Bucea (1791)

Buni creștini, cu dragoste și credință în Dumnezeu, locuitorii comunei Negreni și-au ridicat de-a lungul veacurilor mai multe locașuri de rugăciune. Cea mai veche construcție care se păstrează azi în comună este biserica de lemn din Bucea.
Foarte aproape de șoseaua care face legătura între Cluj - Napoca și Oradea, în centrul satului Bucea, se află biserica de lemn ce poartă hramul `` Nașterea Maicii Domnului ``. Capodoperă a arhitecturii lemnului din Transilvania, ea este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj sub codul LMI 2004: CJ-II-m-B-07539.
La fel ca majoritatea locașurilor de cult din Evul Mediu, biserica este așezată pe un pinten de deal, în cazul nostru al dealului Gorhan, pentru a-i veghea de acolo pe oameni și pentru ca țăranul, atunci când urca la sfânta biserică să refacă drumul Golgotei, calea patimilor Mântuitorului. Construită după tipicul caselor țărănești vechi din Apuseni, biserica de lemn din Bucea este înălțată din bârne de stejar îmbinate în cheotoare dreapta și în coadă de rândunică, pe o fundație de piatră.
Intrarea se face pe latura sudică printr-o ușă suficient de largă, dar mai scundă decât înălțimea medie a unui om, pentru ca țăranul să se prezinte cu capul plecat în fața Domnului. Pe grinda de lângă cunună, în dreapta ușii, se găsește incizat cu litere chirilice anul construcției: 1791.
Bine conservată și întreținută de către buceni sub îndrumarea neobositului preot Mircea Dejeu, biserica de lemn din Bucea reprezintă un exemplu de grijă creștinească față de memoria înaintașilor care au ridicat acest monument în lemn și totodată responsabilitate față de valorile arhitectonice și spirituale pe care trebuie să le lăsăm urmașilor.

Targul de la Negreni

Tărgul de la Negreni are o vechime de peste un secol, intitulat și Târgul de la Fechetău, a atras din cele mai vechi timpuri oameni din toata lumea. Acesta se desfășoară de regulă în a doua săptămână din iunie ( Târgul de Vară), și în a doua săptămână din octombrie ( Târgul de Toamnă).

Poze imprejurimi Negreni

Negreni Negreni Negreni Negreni Negreni Negreni Negreni Negreni Negreni Negreni Negreni Negreni Negreni Negreni Negreni Negreni Negreni Negreni

Vezi toate unitatile de cazare din Negreni