Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Lilieci

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Lilieci

Lilieci este o localitate in judetul Bacau, Moldova, Romania si face parte din Comuna Hemeius.

Comuna Hemeius este situata in imediata vecinatate a municipiului Bacau, este compusa din 3 localitati : Hemeius, Fintinele, Lilieci.

Comuna este strabatuta de DN 15 si DJ 119 B facand legatura acesteia cu municipiul Bacau si orasul Buhusi. De asemenea comuna este strabatuta de calea ferata Bacau-Bicaz.

In vecinatatea comunei gasim, dupa cum urmeaza:
- la N-E Comuna Beresti-Bistrita;
- la s-E Municipiului Bacau;
- la s, s-V Comuna Margineni.

Atestare documentara
Primele atestari documentare despre aceasta zona sunt din anul 1470, an in care voievodul stefan cel Mare a donat mosia Fantanele catre Manastirea Neamt. Denumirea comunei Hemeius apare in anul 1864, cand atestata in documentele administrative ale timpului.

Repere turistice
Pe teritoriul comunei Hemeius exista urmatoarele arii protejate:

Lacul Lilieci - in jurul acestuia s-a creat un splendid habitat natural unde convietuiesc specii diverse de pasari si animale cum ar fi: lebada, rata cu mot rosu,fazanul, mistretul, caprioara si iepurele de camp. Datorita aspectului unic al acestui habitat, lacul Lilieci si imprejurimile sale au fost declarate rezevatie naturala nationala. Lacul Lilieci este singura zona din Romania unde traieste rata cu mot rosu.

Parcul Dendrologic - este situat in lunca raului Bistrita si ocupa in prezent suprafata de 49 Ha. Parcul se prezinta ca o padure veritabila continand peste 1300 de specii de arbori si arbusti (specii rare si autohtone), fiind din acest punct de vedere cea mai diversificata padure din Moldova.

Monumente istorice
- Biserica`` Sfintii Voievoizi`` (1756), din satul Fantanele
- Ruine biserica la 200m de biserica monument, sat Fantanele, sec XV-XVI
- Conacul Cantacuzino - Pascanu - Waldenburg (1864-1880), in satul Lilieci
- Casa memoriala `` Grigore Tabacaru`` (1861), in satul Hemeius
- Scoala `` Ion Simionescu`` (1931)
- Biserica `` Sfintii Constantin si Elena`` (1850), in satul Hemeius

Obiective turistice în Lilieci

Parcul dendrologic

Parcul dendrologic.Comuna Hemeius este renumita prin unul din cele mai interesante si atragatoare parcuri dendrologice, situat in lunca raului Bistrita, ocupa in prezent suprafata de 49 Ha. Parcul se prezinta ca o padure veritabila continand peste 1300 de specii de arbori si arbusti (specii rare si autohtone), fiind din acest punct de vedere cea mai diversificata zona de padure din Moldova. Parcul a fost infiintat la inceputul secolului al XVIII-lea, pe un teren care face parte din proprietatea familiilor Pascanu si Cantacuzino, intre anii 1864 si 1866. In acest parc a fost construita o superba resedinta in stil medieval, cunoscuta de-a lungul timpului sub numele de Castelul Rosu. Prin casatoria dintre Lucia Cantacuzino si printul german Schonlung-Wandenburg si prin diverse aliante si succesiuni familiale, parcul, castelul si padurile din jur au trecut in proprietate germana. In timpul primului razboi mondial padurile din zona Hemeius au fost confiscate si trecute in patrimoniul statului roman. Incepand din anul 1976, in cadrul parcului functioneaza filiala zonala Moldova a Institutului de Cercetari Silvice Bucuresti, institut specializat in ameliorarea speciilor forestiere. Datorita colectivului de cercetatori ce-si desfasoara activitatea in acest institut, la ora actuala parcul este bine intretinut din punct de vedere biologic.



Vezi toate unitatile de cazare din Lilieci