Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Cristian

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Cristian de Sibiu

Comuna Cristian este una dintre cele mai dezvoltate comune din judet si chiar din tara, fiind situata In lunca Cibinului la 11 km vest de Sibiu, pe DN. 1 (E81 E68) Sibiu - Sebes Alba. Este singura localitate din Romania ale carei strazi sunt numerotate cu cifre romane.

Relieful comunei este deluros, strabatut de raul Cibin. Hotarul comunei cuprinde o parte din lunca Cibinului,  si coasta unor dealuri din apropiere ca Dealul Viilor (la nord), Jneamnul spre Sibiu, Hula"catre Scel si Besineul din muntii Cibinului.

Apare in documente la 1223 sub denumirea de Insula Christiani. Asezarea sasilor aici, cu privilegiile acordate de regii Ungariei, a condus la numeroase conflicte de hotar cu comunitatile romnesti din vecinatate si chiar la rascoale, cum a fost cea din 1382 Indreptata Impotriva oficialitatilor sasesti din scaunul Sibiului. Rascoala s-a incheiat cu intelegerea de la Cristian, la sfatul lui Goblinus, episcopul Transilvaniei. Dupa ctiva ani, chiar sasii din Cristian se razvratesc impotriva patriciatului sibian ceea ce aduce interventia regelui Sigismund pentru aplanarea conflictului.

In secolul urmator, si Cristianul sufera de pe urma incursiunilor otomane. In 1493 este cucerit si jefuit, impreuna cu alte sate din zona Sibiului. In consecinta, fosta bazilica romanica a fost transformata Intr-o cetate taraneasca fortificata (1472 - 1498). Cu toate aceste eforturi in 1658 cetatea a fost din nou asediata si cucerita de turci. Nici cele doua razboaie mondiale n-au ocolit-o, populatia fiind evacuata in 1916 si in 1944.

In Cristian s-a nascut medicul si savantul Andreas Wolf (1741 - 1812), activ In Moldova despre care a scris cartea Contributii la o descriere statistico - istorica a Principatului Moldovei.

Sursa: www.primariaonline.ro

Obiective turistice în Cristian

Biserica fortificată din Cristian, Sibiu

Biserica evanghelică fortificată din Cristian, județul Sibiu, a fost construită în secolul xiii. Figurează pe lista monumentelor istorice 2010, cod LMI SB-II-m-A-12369, cu următoarele obiective:
cod LMI SB-II-a-A-12369.01 - Biserica evanghelică fortificată, secolul al XIII-lea, 1480 - 1495 (transformată), sec. Xviii;
cod LMI SB-II-a-A-12369.02 - Incintă fortificată interioară (fragmente), cca. 1500;
cod LMI SB-II-a-A-12369.03 - Turnul Octogonal, cca. 1580.
cod LMI SB-II-a-A-12369.04 - Incintă fortificată exterioară, cca. 1500.
cod LMI SB-II-a-A-12369.05 - Zwingerele cu casa parohială evanghelică, cca. 1550.
Istoric și trăsături
Biserica evanghelică luterană din Cristian a fost construită pe locul unei bazilici romanice purtând hramul Sf. Servatius. Se mai păstrează câteva părți originale din secolul xiii și anume: etajele de jos ale clopotniței cu tribuna de la etaj, câteva travee cu bolți în cruce din nava laterală de N și urmele ferestrelor semicirculare ale navei centrale, astupate ulterior.
După mijlocul secolului XIV, partea de est a monumentului a fost extinsă cu un cor gotic flancat de altare laterale.
Spațiul central are trei travee, iar cele laterale au câte două travee și o înălțime ceva mai redusă.
Către sfârșitul secolului XV s-au reconstruit navele, realizându-se o hală amplă cu patru travee. Noua biserică hală în stilul goticului târziu a fost terminată în anul 1495. Din 1480 s-a păstrat un contract cu meșterul sibian Andreas Lapicida, referitor la lucrările de pietrărie.
Probabil că în secolul xiii biserica a fost înconjurată de o curtină simplă, pentru ca în jurul anului 1500 să fie transformtă într-o cetate puternică, la care fortificația este o incintă dublă ce urmează un traiect pentagonal neregulat și este întărită cu turnuri. Distanța păstrată între cele două ziduri este de 3 m.
În jurul anului 1550 a fost construită o incintă secundară, situată la N de incinta principală, iar în anul 1580 a fost construit turnul mare octogonal. Există opinia că acest turn ar fi fost la origine o veche capelă, transformată abia în secolul XVI.
În colțul de SE al casei parohiale, orientat spre incinta secundară, se mai păstrază un amvon de ciumă, din care preotul predica în vremuri de epidemii credincioșilor adunați sub cerul liber.

Biserica Ortodoxă „Buna Vestire”

1. Constructie şi datare:
Biserica Ortodoxă „Bunavestire” din comuna Cristian, judeţul Sibiu este datată din anul 1790. Ea este mărturia credinţei nestrămutate a românilor de pe aceste meleaguri, a creaţiei şi inspiraţiei unui popor care a primit târziu dreptul său fundamental, în patria proprie, de a-şi construi case din piatră şi cărămidă şi cu atât mai puţin să-şi zidească biserică. Românii ridicau în satele lor biserici din lemn în forma tradiţională a bisericilor „sală”. Cele de zid nu au fost îngăduite în Transilvania până la sfârşitul secolului al xviii-lea. Totuşi în unele din sate construcţia bisericilor din zid a început mai devreme (Tilişca, Mohu, Sălişte, Bungard, Ocna Sibiului, Răşinari). Satele mai sărace construiau şi mai târziu biserici din lemn (Săcel, Ludoş, Apoldu de Sus etc.). Biserica zidită de cristereni e o dovadă a jertfei lor, al acceptării multor sacrificii materiale pentru ridicarea unui asemenea locaş de doar câteva familii de români.
Biserica este situată în partea de Nord – Nord-Vest a comunei, la început amplasarea ei fiind probabil vizil mărginaşă în raport cu cetatea săsească, dar în mod sigur amplasată aproape de casele românilor şi cu ieşire la drumul naţional terminat în 1717. O inscripţie murală de secol al XIX-lea, care se mai păstra încă în anul 2009, pe peretele vestic la bisericii, deasupra intrării, în interiorul pronaosului, dădea mărturie despre o primă pictură din anul 1750 şi deci de o construcţie mult mai veche.
2. Elemente de arhitectură şi pictură
Monumentul (înscris în categoria B a monumentelor istorice în Monitorul Oficial Nr. 646 bis., cu Nr. Crt. 523 şi cod LMI: SB-II-m-B-12370) are proporţiile reduse ale unui paraclis şi se leagă de tradiţia bisericilor romanice din Sud-Estul Transilvaniei înălţate între sec. Xiii – XV. Se integrează în stilul transilvănean cu o arhitectură de sinteză de elemente bizantine, cu influenţe de stil romanic şi gotic, stil specific în zona Sibiului la bisericile construite în secolul al xviii-lea. Turnul clopotniţă este deasupra intrării, la apus este construit în plan pătrat şi are acoperişul primidal înalt. Tinda de sub el, construită în acelaşi timp sau modificată, nu a schimbat elementele arhitectonice originale. Biserica, în formă de navă, cu pronaos şi naos de plan dreptunghiular este construită din piatră şi cărămidă, cu mortar de var, acoperită cu ţiglă tip solzi. Este terminată la est cu un altar pentagonal, cu acoperiş fatetat.
Casa parohială
Este construită în anul 1866, în vremea păstoririi preotului Dumitru Şurean. Se află la depărtare de 4 case de biserică, pe str. Xiii, la nr. 1. Este construită din piatră şi cărămidă şi acoperită cu ţiglă, având 3 încăperi principale, pridvor şi pivniţă. La casa parohială este amenajată în curte şi o încăpere ce găzduieşte bibliteca parohială şi arhiva şi multe obiecte gospodăreşti. O colecţie de obiecte vechi legate de trecutul bisericii şi al comunei este expusă celui care-i trece pragul.
Biblioteca parohială numără un număr de câteva sute de cărţi, reviste şi ziare. Se află într-un loc special amenajat din curtea casei parohiale, alături de alte obiecte „ostenite” (vechi) care vorbesc despre viaţa şi cultura zonei. Spre păstrare, parohia are şi obiecte de cult sau bisericeşti care au fost folosite în biserica parohiei sau în altă parte în secolele trecute. De asemenea anumite manuscrise păstrate, de secol XIX, vorbesc despre oamenii locului şi modul lor de viaţă.
Troiţele:
Prima troiţă se află în curtea Bisericii. Datează din 1915 şi este restaurată în 2011. Este construită din lemn de stejar, masiv. A fost cioplită cu barda şi s-au folosit cuie fabricate manual de un fierar. În prezent este pictată pe ambele părţi înlocuindu-se table pictate şi aplicate pe cruce în anii 70’. Ea este specifică locului.
Monumentul eroilor: se află construit în incinta Bisericii, din anul 1930, lângă cimitirul din curte şi este închinat eroilor din Primul Război Mondial (1914-1918).

Muzeu Sătesc Etnografic

Cristian de Sibiu (in latina Insula Cristiani) este un sat in judetul Sibiu.
Muzeul funcționează într-o casă țărănească din secolul al xviii-lea, cu interesante detalii de arhitectură franconă, tipică acestei zone. Prezintă port popular, mobilier, unelte de lucru, obiecte de uz gospodăresc, țesături, toate ilustrând viața și activitatea sașilor.
Program : - la cerere
Strada: Str. IV nr. 27
Acces: stația autobuz Cristian, lângă primărie.

Poze imprejurimi Cristian

Cristian Cristian Cristian Cristian Cristian Cristian Cristian Cristian

Vezi toate unitatile de cazare din Cristian