Botosani 2017 | Statiunea Botosani
path
Caută cazare în:
pixel
box
Botosani:
Cazare Botosani
Restaurante Botosani
Sali de conferinta Botosani
box
pixel
box
Despre Botosani:
Despre Botosani
Obiective turistice Botosani
Evenimente turistice si agrement Botosani
Poze Botosani
Harta Botosani
Autogara Botosani

Paște 2018 Botosani
Crăciun 2017 Botosani
Revelion 2018 Botosani
box
pixel
box
Cazare judetul Botosani:
Cazare Baisa
Cazare Botosani
Cazare Mihai Eminescu
Cazare Zaicesti

box

Despre Botosani

Istoria orasului Botosani incepe din vremuri indepartate, fiind mentionat pentru prima data in documente in anul 1439 - Letopisetul Tarii Moldovei al lui Grigore Ureche. Totusi,inceputul de viata a Botosaniului dateaza cu mult inaintea atestarii documentare.

Situat la confluenta drumurilor care uneau principalele resedinte domnesti ale Moldovei: Siret, Suceava, Harlau si Iasi,intr-un punct de legatura favorabila cu marile drumuri comerciale medievale europene, Botosaniul a fost un targ cu rolul de principal centru de schimb si, concomitent, centru de mestesugari.

Ars de poloni la 1509, Botosani si-a redobindit insemnatatea in timpul domniei lui Petru Rares, care-si durase aici una dintre resedintele lui preferate.

In secolul al XVIII-lea si la inceputul secolului ai XIX-lea, Botosani devine cel de-al treilea centru economic al Moldovei, iar in 1832 asezarea se situeaza pe locut doi, dupi Iasi, sub raportul populatiei. In a doua jumatate a secolului al XIX-lea se intensifica si activitatea culturala din acest centru (publicatii literare, asociatii culturale si stiintifice etc.).In ceea ce priveste numele de ``Botosani`` este destul de incert, dar sunt posibile urmatoarele explicatii:

- prima ar fi ca orasul isi trage numele de la un boier pe nume Botas, care a trait pe aceste meleaguri la inceputul mileniului II.
- a doua de la antroponimul``Botos``
- a treia de la regionalismul``botos``insemnand ``capusa``
- alte variante ar fi cuvintele ``botos`` sau ``botosei``