Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Botoșani

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Botosani

Istoria orasului Botosani incepe din vremuri indepartate, fiind mentionat pentru prima data in documente in anul 1439 - Letopisetul Tarii Moldovei al lui Grigore Ureche. Totusi,inceputul de viata a Botosaniului dateaza cu mult inaintea atestarii documentare.

Situat la confluenta drumurilor care uneau principalele resedinte domnesti ale Moldovei: Siret, Suceava, Harlau si Iasi,intr-un punct de legatura favorabila cu marile drumuri comerciale medievale europene, Botosaniul a fost un targ cu rolul de principal centru de schimb si, concomitent, centru de mestesugari.

Ars de poloni la 1509, Botosani si-a redobindit insemnatatea in timpul domniei lui Petru Rares, care-si durase aici una dintre resedintele lui preferate.

In secolul al XVIII-lea si la inceputul secolului ai XIX-lea, Botosani devine cel de-al treilea centru economic al Moldovei, iar in 1832 asezarea se situeaza pe locut doi, dupi Iasi, sub raportul populatiei. In a doua jumatate a secolului al XIX-lea se intensifica si activitatea culturala din acest centru (publicatii literare, asociatii culturale si stiintifice etc.).



In ceea ce priveste numele de ``Botosani`` este destul de incert, dar sunt posibile urmatoarele explicatii:

- prima ar fi ca orasul isi trage numele de la un boier pe nume Botas, care a trait pe aceste meleaguri la inceputul mileniului II.
- a doua de la antroponimul``Botos``
- a treia de la regionalismul``botos``insemnand ``capusa``
- alte variante ar fi cuvintele ``botos`` sau ``botosei``

Autogara Botosani

AUTOGARA BOTOSANI - Mersul autobuzelor




Plecari Botosani / Sosiri Botosani

Autogara Botosani
  • Adresa: Str. Garii, Nr. 1
  • Tel: 0231/511129


Obiective turistice în Botoșani

Parcul Mihai Eminescu

Amenajat in 1869, acest parc mai pastreaza cativa arbori contemporani cu Mihai Eminescu care a poposit aici de mai multe ori mai ales in ultima parte a vietii sale.
In parc exista un mic lac artifical cu 2 poduri iar pe aleeile principale se gasesc statui cu busturile principalilor oameni de cultura botosaneni si un loc amenajat unde in trecut fanfara militara sustinea recitaluri.

Casa memoriala Nicolae Iorga

Cladirea originala, cu pereti din paianta, a fost demolata in 1965.


Cladirea actuala a suferit mai multe modificari in timp: acoperisul din tabla a fost inlocuit cu sindrila, stalpii din beton au fost inlocuiti cu stalpi din lemn (1967-1975). Reconstituire de epoca in primele doua incaperi locuite de familia Iorga (1876-1880).

Galeriile de Arta Plastica Stefan Luchian

Infiintate in anul 1981, aici sunt organizate temporar expozitii tematice, muzeale sau personale de arta plastica si decorativa.
Cuprind operele unor mari artisti plastici precum Stefan Luchian, P.R.Troteanu, Octav Bancila dar si a unor sculptori precum Iulia Onila sau Dan Covataru. Alaturi de acestea puteti intalni si tapiserii realizate de Ileana Balota, Cela Neamtu si Aspazia Burduja dar si lucrarile graficianei Ligiei Macovei.

Muzeul Botosani

Muzeul Judetean Botosani se afla in fostul palat Administrativ, construit intre  1906-1914. Fost palat al Prefecturii, cladirea a fost ridicara in perioada premergatoare primului razboi mondial dupa proiectul arhitectului Petre Antonescu.
Muzeul are urmatoarele sectii:
 Arheologie
 Istorie
Se remarca bogata colectie de ceramica pictata si figurine (zoomorfe si antropomorfe) apartinind culturii Cucuteni, arme, unelte, podoabe geto-dacice gasite la Stincesti, Cocorani, Lozna etc. cat si obiecte, documente, monede din timpul domnitorilor Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare, Petru Rares.

Muzeul de Etnografie

Muzeul a fost infiintat in anul 1989. Intr-o vreme aici s-a pastrat arhiva orasului, apoi a fost sediul societatii muzicale Armonica.
Colectiile cuprind obiecte, din zona etnografica Botosani, privind ocupatiile (agricultura, cresterea animalelor, vanatoare, pescuit, albinarit) si mestesugurile traditionale (olarit), port popular din zona.

Manastirea Agafton

Situata langa padurea Agafton, biserica manastirii a fost ctitorita de sihastrul Agafton (1728 - 1748).
In 1921, aceasta biserica a fost distrusa de un incendiu, iar restaurarea s-a facut abia in 1957. In 1838 se incep lucrarile la o biserica noua, mare, construita din piatra.
Manastirea mai este importanta si prin faptul ca aici s-au calugarit matusile lui Mihai Eminescu, Fevronia si Olimpiada.

Manastirea Vorona

La 2 km. de soseaua ce leaga municipiul Botosani de comuna Liteni, jud. Suceava, este situata manastirea Vorona, veche ctitorie,  a fost alcatuit initial din patru biserici. Cea mai veche, construita pe la 1600, nu se mai pastreaza. 

Biserica Sf. Nicolae

Biserica Sf. Nicolae este una din ctitoriile lui Stefan cel Mare, ridicata in 1496. Biserica de stil trilobat, cu turla pe naos si acoperis fragmentat.



Manastirii i-au fost adugate in 1750, ziduri trainice din piatra si un turn de veghe, ce-i confera aspectele unei veritabile cetati. In partea de nord-vest a bisericii, odata cu aceasta a fost construit un puternic turn-clopotnita, unul din cele mai valoroase si bine conservate exemplare de acest gen din epoca respectiva.

Biserica Lipoveneasca

Actuala cladire a Bisericii Lipovenesti a fost inaltata in locul unei vechi capele din lemn, in anul 1853.
Biserica crestin ortodoxa de rit vechi are unele elemente comune celorlalte biserici ortodoxe, dar si o serie de particularitati. Elementul particular care din start apare la o biserica lipoveneasca este determinat de prezenta crucii cu opt extremitati.

Biserica Sfantu Gheorghe

Biserica a fost zidita de Doamna Elena Rares, sotia domnitorului Petru Rares in 1551.
Construita in plan triconc,  a fost realizata din piatra si caramida.



Vezi toate unitatile de cazare din Botoșani