Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Borșa

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Borșa

Borșa este situata la extremitatea estica a judetului Maramures, la baza Masivului Rodna, in apropierea trecatorii Prislop.

In 1365 regele Ludovic daruieste Borsa lui Balc, fiul lui Sas si fratelui sau. Este locul unde la 1717 au fost infranti tatarii de catre luptatorii maramureseni condusi de Popa Lupu Sandor. Biserica a fost arsa in aceasta incursiune si refacuta, noua ne este cunoscuta din documente de la 1800. In 1895 s-a construit una noua, din piatra, prezenta si astazi in peisajul Borsei.

La 1774 Borsa era comuna si parohie. In parohia de sus, la 1631 conducea Popa Dumitru; in parohia de jos si sus, reunite, la 1653 conducea Popa Ioan si apoi Popa Pintea.

Pictura bisericii a fost executata la 1775 de un zugrav anonim. Localitatea este cunoscuta pentru dezvoltarea mineritului si exploatarii forestiere, la care se adauga dezvoltarea turismului alpin de vara si de iarna. Complexul turistic pentru sporturile de iarna pune la dispozitie echipamente necesare pentru practicarea sporturilor specifice sezonului. La mica distanta de aceasta localitate se afla si rezervatia naturala Pietrosul Rodnei, cu altitudinea maxima 2304 m.

Statiunea Borsa dispune de partii de schi pe o diferenta de nivel de 1000 m, trasee de schi fond de 4 - 6 km, precum si doua trambuline pentru sarituri de peste 80 m, una fiind cea mai inalta trambulina naturala din Europa. Partia principala este echipata cu telescaun si teleschi, are 1920 m lungime si o diferenta de nivel de 497 m. 

Eveniment special

*** In perioada 8 -10 februarie au loc in Borsa Maramures, Serbarile Zapezii !
 
Cu aceasta ocazie va asteptam si pe dumneavoastra sa luati parte la eveniment !

Obiective turistice în Borșa

Varful Pietrosu

Cel mai inalt varf din M-tii Rodnei(2303m).

Ofera un peisaj magnific cu intreaga Borsa si iti da ocazia sa ai la piciaore toti muntii din jurul tau.

La poalele varfului se afla Lacul Iezer care are forma romaniei.

Manastirea Moisei

Manastirea Moisei este atestata de la anul 1599, an in care s-a ridicat biserica de lemn, fiind tarnosita mai tarziu, in 1672, de Mitropolitul Sava Brancovici, si inchinata manastirii Putna pentru aproape 200 de ani.

Pictura din interior s-a facut la 1699, iar cea de pe iconostas in 1792, fiind scrisa cu litere chirilice. Manastirea mai are patru icoane cu pictura pe lemn din secolul al Xviii-lea.

Monumentul Eroilor Moisei

Multi ani, cel mai crud eveniment petrecut in Maramures in timpul ocupatiei hortiste a fost invaluit in misterul creat de variantele diferite enuntate de propaganda comunista din Romania si Ungaria.

Monumentul de la Moisei este tot cea a ramas dupa ocupatia hortista.

Biserici din lemn

Biserica din zona Borsa Complex se deosebeste de celalalte lacase de cult din zona Maramuresului prin picturile si decoratiile murale deosebite, fiind realizate in alt stil decat cele din zona.

Pestera haiducului Buftiuc

Dupa incarcarea cu energia cascadei se deschide apetitul pentru vizitarea pesterii haiducului Buftiuc.

Cascada Cailor

Cascada Cailor este una dintre cele mai frumoase cascade din România, ă pe versantul nordic al Munţilor Rodnei, in apropierea statiunii turistice Borşa. Este o destinaţie foarte populară, anual mii de turişti din toate colţurile ţării şi din străinătate vin să vadă una dintre cele mai maiestuoase cascade din Carpaţi. Apa rezultată din topirea zăpezii şi din ploi se adună într-un circ glaciar şi de acolo de pe versantul abrupt al Rezervaţiei Piatra Rea se prăvăleşte în jos formând cascada în mai multe trepte cu căderi succesive de 40 m apoi 20 m si din nou 40 m.
Legenda Cascadei Cailor
Conform legendei, Muntele Piatra Rea datorită păşunilor sale întinse era locul preferat al localnicilor pentru a ţine din primăvară până în toamnă `stavele` (hergheliile) de cai. Insă acest rai al cailor nu era chiar aşa de liniştit. Din când în când ursul incerca să îşi găsească o pradă uşoară din zecile sau chiar sutele de cai de pe munte. Însă într-un loc deschis şansele ursului erau slabe.
Aşa că ursul de obicei încerca să incolţească cai deasupra prăpăstiilor de la actuala Cascada a Cailor. Aici sărmanele animale nu aveau altă soluţie decât să se arunce în hău, astfel ursul având câştig de cauză. Într-o noapte întunecată, fără vizibilitate şi cu o furtună de proporţii, ursul a venit din nou să îşi aleagă o pradă. Speriaţi de fulgere şi de atacul neaşteptat al ursului, animalele au luat-o la goana, direct spre prăpastie. Unii dintre ei au scăpat dar o mulţime de animale au căzut în prăpastie, ursul alegându-se după spusele localnicilor cu vreo 15 cai.
De atunci localnicii marcaţi de eveniment au început să foloseasca numele de Cascada Cailor. Dar nu numai cascada a primit acest nume. Muntele se numeşte Muntele Cailor, circul glaciar a fost denumit Podul Cailor iar pârăul care se prăvăleşte jos pe abrupturi se numeşte Izvorul Cailor.
Accesul spre Cascada Cailor
Accesul spre cascada este facil, fie pe jos de la Borşa pe o poteca, fie cu telescaunul din staţiunea Borşa. De la capătul superior al telescaunului se poate ajunge la Cascada Cailor

Lacul Iezer

Lacul glaciar Iezer (1786 metri altitudine) de sub Varful Pietrosu – care face parte din Rezervatia Naturala Pietrosu Mare – reprezinta o alta atractie turistica ce merita vizitata daca ajungeti in muntii Rodnei. Traseul dureaza 4 ore si porneste din zona spitalului Borsa.
Traversati podul de beton si urmariti marcajul banda albastra, pe drumul principal (desi este neasfaltat, este totusi drum principal) care serpuieste printre case. Veti trece pe langa o mica pensiune si campingul Borsa (aflat la circa 800 de metri distanta fata de punctul de plecare). Dupa un kilometru si jumatate, veti intalni Pensiunea Muntii Rodnei; dupa ce treceti de ea veti ajunge la o intersectie cu indicatorul Schitul Borsa Pietroasa. Mergeti drept inainte pana la statia meteorologica Iezer (1760 m altitudine). In apropierea ei exista o zona de campare, pentru cei interesati. Daca preferati acest gen de cazare, e bine sa stiti ca trebuie sa campati aici, pentru ca langa Lacul Iezer camparea este interzisa.
In jurul lacului, care are o suprafata de 3450 metri patrati, este foarte mult jnepenis. Partea interesanta a acestui obiectiv turistic este ca, privit dintr-un anumit unghi, veti vedea ca Lacul Iezer are forma hartii Romaniei – unul dintre amanuntele care atrage anual mii de turisti in aceasta zona. Lacul este foarte limpede si rece, pentru ca este alimentat cu apa a doua izvoare din muntele Pietrosu; asta a permis popularea lacului cu pastravi curcubeu, pastravi indigeni si zglavoaca.

Lacul Stiol

Parcurgerea unui traseu usor pe munte este oricand o idee binevenita. In muntii Rodnei, puteti face o usoara ascensiune pana la Lacul Stiol. Traseul pe care trebuie sa-l urmati este cel marcat cu banda albastra, care porneste din fata Complexului Turistic Borsa (zona partiei de telescaun Culmea Runcu – Stiol), aflat in imediata apropiere a hotelului Cerbul. Daca nu doriti sa luati telescaunul pana sus (oricum, functioneaza doar daca sunt minim 15 persoane), puteti urca pe partie pana ajungeti la capatul telefericului. In dreptul cladirii salvamontului veti descoperi indicatorul spre Lacul Stiol – un lac glaciar, in urma incalzirii climei si topirii ghetarilor ramasi in vaile adanci ale masivelor muntoase.
Dupa cativa zeci de metri, drumul continua prin padure pana ajungeti la o cascada; faceti la stanga, iar traseul continua cu un urcus lin pana in Poiana Stiol (unde exista o intersectie: un drum duce catre Cascada Cailor, altul catre Caldarea Cailor), unde veti urma traseul catre Caldarea Gargalau. Treceti de culoarul de jnepeni, pana spre Varful Gargalau. Pe culme faceti stanga, iar dupa alte cinci minute de mers veti ajunge la Saua Gargalau. Destinatia este marcata cu un par de lemn si niste indicatoare care duc spre Valea Aniesului.
Durata: 4,5 ore (daca optati pentru teleferic, timpul se scurteaza)
Grad de dificultate: mediu
Marcaj: banda albastra

Pasul Prislop

Pasul Prislop (din Maramureș) este trecătoarea cea mai înaltă din Carpații Orientali, fiind situat pe DN18 la 1416 m altitudine și, care face legătura dintre Depresiunea Maramureș situată spre vest-nord-vest și valea Bistriței Aurii (Moldova) situată spre est-sud-est.
Trecătoarea este situată între Munții Rodnei – aflați la sud și Munții Maramureșului – aflați la nord, pe culmea dintre Preluca Tătarilor și vârful Stiol (1611 m), între orașul Borșa aflat la vest și satul Șesuri din comuna Cârlibaba aflată la est. Partea pasului dinspre Maramureș este mai abruptă, trecătoarea continuându-se spre sud cu o pantă mai domoală.
Pasul este în fiecare sfârșit de august în prima duminică dupa Adormirea Maicii Domnului, locul de desfășurare al festivalul interjudețean de folclor „Hora de la Prislop”. Acesta este un eveniment cu tradiție, fiind menționat în documente încă din anul 1738. Interzisă fiind o lungă perioadă (din 1848), a fost reluată în 1968, prin eforturile profesorului de istorie și folcloristului Nicoară Timiș și ale câtorva intelectuali din Borșa.
În Primul Război Mondial Armata Austro-Ungară a construit în jurul anului 1915 cu prizonierii de război ruși, o cale ferată de legătură între Borșa și Iacobeni, peste trecătoare. În perioada de activitate a liniei, la Prislop a existat un adevărat orășel de barăci iluminat cu ajutorul unor generatoare electrice. Calea ferată a fost însă ulterior abandonată după preluarea administrației regiunii de către Regatul României, dar elementele sale de bază au folosit în perioada interbelică, la construcția căii ferate cu ecartament îngust de pe Vaser.
– Muzeul Rădăcinilor
La baza trecătorii (pe strada Preluca Tătarilor nr. 67 aproape de limita cu județul Suceava, la confluența Bistriței Aurii cu valea Vulcănescu ) se află într-o casă bătrânească „Muzeul Rădăcinilor”, unde sunt expuse peste 100 de rădăcini de arbori cu forme bizare de arbori. Tot aici se găsește și o cameră în care sunt expuse diverse obiecte care le-au aparținut unor soldați căzuți aici în cele două Războaie Mondiale. Muzeul mai conține și o colecție numismatică, exemplare de flori de mină și ouă încondeiate din Maramureș și Bucovina.
– Manastirea Prslop
In locul unde rasare soarele peste Maramures, in localitatea Borsa, un loc plin de traditie si istorie se inalta Manastirea Sfanta Treime Prislop cu hramul Schimbarea la Fata. Tot aici se gaseste Cimitirul Eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial care a fost amenajat si sfintit la data de 21 iulie 2009. Sfintirea locului si constructia manastirii au inceput in anul 1999. Cai de acces:
a) Vatra Dornei – Iacobeni – Ciocanesti – Carlibaba – Pasul Prislop
b) Moisei – Borsa – Pasul Prislop
– Monumentul de la Preluca Tătarilor
Un monument rutier situat în zonă amintește de ultima invazie tătară din 1717, când sub conducerea protopopului Șandor Lupu, borșenii au obținut la locul numit astăzi Preluca Tătarilor o victorie asupra tătarilor care se întorceau din ultima incursiune de pradă din Maramureș.

Manastirea Pietroasa

Mănăstirea se află la poalele Pietrosului Rodnei, la altitudinea de 1.000 me­tri, pe un platou care te face, dacă ajungi aici, să te simţi mai aproape de cer şi de Dumnezeu. Este, după cum am aflat de la măicuţele de aici, situată pe traseul ce duce spre Pietrosul Rodnei, un ultim popas al montaniarzilor înainte de ascensiune, care, în drumul lor spre piscurile pietroase ale Pietrosului (de aici, probabil şi numele locului), se abat şi pe la Sfânta Mănăstire, pentru a-şi lua apă rece de izvor de munte, devenind pelerini, unii fără voia lor. Şi aşa că intră în sfânta biserică a mănăstirii, zic o rugăciune, lasă un pomelnic, pentru ca Dumnezeu să le ajute ascensiunea, apoi merg mai departe. Până la piscul Pietrosului, este cale de circa patru ore şi jumătate de mers, în funcţie de antrenamentul fiecăruia.

Biserica de lemn Sfintii Arhangheli

Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli” se află în partea centrală a oraşului Borşa. Ea a fost precedată de alte biserici de lemn menţionate documentar începând cu secolul al XVI-lea. În Borşa au existat două biserici de lemn, dar nu se mai păstrează decât cea din partea de jos a oraşului[2]. Biserica de lemn a fost reconstruită după anul 1717 deoarece lăcaşul de cult anterior a avut de suferit în urma invaziei tătarilor din anul 1717. Locul unde s-au dat luptele poartă şi azi numele de Preluca Tătarilor, localnicii fiind conduşi în lupta din 4 septembrie 1717 de un preot, Lupu Şandor[3].
Biserica are o absidă poligonală decroşată, un naos de formă dreptunghiulară, deasupra căruia se află o boltă semicilindrică supraînălţată. Pronaosul este tăvănit, iar deasupra acestuia se înalţă turnul-clopotniţă, cu baza pătrată, cu foişor în arcade şi fleşă zveltă[4]. Biserica are un acoperiş de şindrilă, cu poală dublă. Pe faţada de vest se mai află un pridvor deschis, cu etaj. Pridvorul are arcade elegante, realizate din arce sculptate, fixate prin cuie de lemn la întâlnirea cu cununa şi stâlpii de susţinere. Parapetul este realizat din scânduri traforate cu modele de peşti şi cercuri. Uşa de la intrare are partea de sus arcuită prin decuparea bârnei, ce susţine uşorii laterali.
Foarte valoroasă este pictura interioară, realizată în a doua jumătate a secolului al xviii-lea, de meşteri anonimi[5]. Iese în evidenţă şi iconostasul, prin icoanele împărăteşti şi medalioanele în formă de inimă. Biserica păstrează şi un frumos sfeşnic de lemn, numeroase icoane pe lemn, cu fondul aurit, gravat cu decoraţii sub formă de frunze şi numeroase tipărituri, care atestă legăturile intense pe care le avea această localitate cu centrele culturale din Ţara Românească şi Moldova.

Manastirea Sfantul Nicolae Baia

Manastirea Sfantul Nicolae este situata pe str energiei nr 38 A, din Baile Borsa, pe o colina de deal numita ,,Poiana mare ,,la o distanta de 500 de drumul principal, drum ce uneste Borsa de Baia Borsa. Din Borsa sunt 7 Km pana la manastire si este accesibil drumul pentru orice tip de masina
Program de slujbe avem zilnic:la ora 7.00,incepem utrenia,continuam cu ceasul 1 si acatistul zilei ,iar seara la ora 17,00,facem ceasul 9,vecernia si pavecernita mica cu canonul Presfintei Nascatoarei de Dumnezeu.
Dispunem de 10 locuri de cazare in casa monahala.
Istoria manastirii ,,Sfintul Nicolae,,incepe in Australia ,acolo unde este stabilita familia ctitorilor principali: Nicolae si Rozica Oancea , care in urma rugaciunilor si pomelnicelor lasate pe la multe manastiri din tara pentru a obtine darul de copii de la Dumnezeu, au fost binecuvantati cu doi copii gemeni: baiat si fata,pe care i-a botezat Ionut Nicolas si Melisa Nicoleta. In semn de multumire pentru darul primit au promis lui Dumnezeu sa dureze o manastire pentru eternitate, pe terenul mamei sale din Borsa, dar stabilita si ea cu ceilalti copii in Australia. Astfel ca prin donatia ctitorului principal si prin implicarea directa si nemijlocita a domnului Stetcu Toader cu familia lui , in timp foarte scurt s-a inaltat acest sfant locas,in locul numit ,,Poiana mare,,
De praznicul Sfintilor Imparati Constantin si Elena pe 21 mai 2001 a avut loc sfintirea locului iar pe 26 octombrie de Sfantul Dimitrie acelasi an era finalizata, facandu-se slujba de sfintire a manastirii.
Intre anii 2004-2006 am reusit sa punem iconostasul si sa pictam icoanele pe iconostas, in perioada 2007 -2010 biserica a fost impodobita cu pictura bizantina in tehnica fresca,iar in anul 2009 am dotat biserica manastirii cu mobilier: strani arhieresti, strani pentru cantareti si credinciosi si tetrapoade. Complexul monastic se compune din biserica mare de zid; casa monahala cu 12 chilii, bucatarie ,trapeza, care functioneaza si ca paraclis pe timpul iernii ; o constructie langa biserica in care se afla centrala termica si magazia de lemne; o alta constructie langa casa monahala unde avem depozit de lemne si un garaj. Pe platoul de jos al manastirii am construit o anexa pentru animale si un fanar. Avem in manastire particele din moastele sfintilor Parinti ucisi in Sinai de catre persi, iar pe fatada manastirii in partea stanga se afla hrisovul.

Schitul Vinisoru

Schitul Vinisoru – un loc unde putem sa ne “ hranim sufletul ” de fiecare data cand ajungem in zona.
Din localiatea Borsa (jud. Maramures) trebuie sa mergeti 6 km pana in Baia Borsa, de unde mai aveti de parcurs circa 10 km pe drumul forestier de langa fostele mine, pentru a ajunge la acest loc absolut minunat.
Locul numit ,,Vinisorul,, are captate izvoare de ape sulfuroase, miraculoase si tamaduitoare de un real tratament.
In alcatuirea Schitului intra: biserica de lemn, altarul de vara cu clopotnita, casa monahala in cre functioneaza la etaj un paraclis de iarna. In vecinatatea casei monahale este construita o cladire ce are la parter, magazie mare pentru lemne si ci centrala termica, iar la etaj, o terasa frumoasa si camera deoaspeti. Tot langa casa monahala se afla 2 bazine de peste, iar inspre padure sunt construite anexele pentru animale.
Acces: din DN18 Borsa spre N-E-Baia Borsa (6 km) – Vinisoru (10 km)

Pârtia olimpică Borsa

Partie
Borșa
Prima pârtie de ski olimpică din România o găsiți în Borșa, Maramureș, si are 3 km lungime.

Telegondola de la Borșa are 2,6 km, cu o capacitate de 1.800 persoane/oră, iar pârtiile din această stațiune au o capacitate de 5000 -7.000 de schiori. Aceasta leagă complexul turistic de vechea pârtie olimpică de schi.

Au fost date în folosință două noi pârtii:
- o pârtie roșie cu instalație de nocturnă, în lungime de 3 km
- o părtie albastră în lungime de 4 km.

Ambele sunt acoperite cu tunuri de zăpadă artificială, ă din apa unui lac cu acumulare artificială.

Poze imprejurimi Borșa

Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa Borșa

Vezi toate unitatile de cazare din Borșa