Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Arad

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Arad

  In Câmpia înaltă a Aradului, la 30 de km de Munţii Zarand,în extremitatea vestică a României este situat Aradul.   De la est la vest este udat de râul Mureş, in zona Pădurice, un lac natural.

 Ca urmare a faptului ca Muresul are o extindere a conului de dejectii, Câmpia Aradului este formată din pietrişuri, nisipuri şi argile. In est-ul Arad-ului apar loessuri şi depozite loessoide, iar în împrejurimile localitaţii Curtici, nisipuri eoliene cu relief de dune fixate.

Perioada medievala a Aradului a fost marcata de anul 1028 - Prima atestare documentară a zonei Aradului.

Apoi perioada moderna sa remarcat prin:
 1812 - Înfiinţarea Preparandiei - prima şcoală pedagogică românească din Transilvania
 1868 - Mihai Eminescu participă în calitate de sufleur într-un spectacol susţinut de trupa lui Mihai Pascaly
Perioada interbelica acunoscut o buna prosperitate in indrustie
 1930 - Apare fabrica de lacuri şi vopsele "Polyrom"[6]
 1936 - Apare Uzina Tehnică; produce becuri electrice[7]
 1937 - Oraşul este evaluat drept cel mai puternic centru economic din Transilvania şi al patrulea din România
 1959 - Apare prima fabrică de jucării din ţară "Arădeanca"[8]
 1962 - Apare prima fabrică de ceasduri "Victoria"[9]
 1968 - Este declarat municipiu
In Decembrie 1989 s-a alaturat revoltei începute în Timişoara.

   

Autogara Arad

AUTOGARA ARAD - Mersul autobuzelor




Plecari Arad / Sosiri Arad

AUTOGARA ARAD
  • Adresa: Str. Banu Maracine
  • Tel: 0257/273323


Obiective turistice în Arad

Biblioteca Judeteana A.D. Xenopol

Cladirea bibliotecii, realizata in stil secession, a fost construita in anul 1913.
La inceput biblioteca avea 1523 volume, datorita unei donatii importante ce a fost facuta de A.D. Xenopol si Vasile Goldis numarul volumelor a crescut la 2032.

Palatul Cultural

Din punct de vedere arhitectural, cladirea reprezinta o combinatie de mai multe stiluri: clasic, renascentist italian, gotic francez, baroc francez si roman.


Ferestrele sunt originale si sunt realizare in stil nouveau-art.


Pictura de pe bolta cupolei reprezinta sistemul solar si cometa Haley.



De-a lungul timpului, Palatul Cultural a fost gazda unor mari porsonalitati ale lumii artistice: George Enescu, Richard Strauss etc.



In prezent Palatul Cultural adaposteste Filarmonica de Stat si Complexul Muzeal Arad.

Palatul de justitie

Realizat in stil eclectic, palatul a fost construit in 1892.

Ștrandul Neptun

Al doilea ca marime din Europa si se spune ca este un loc superb.


 


 

Teatrul vechi

Constructia lui reprezinta stilul neolasic.
Aici au avut loc spectacolele trupei lui Matei Milo, în cadrul turneului prin Transilvania, spectacole la care a participat si Mihai Eminescu în calitate de sufleur.

Casa cu lacat

Denumirea de "Casa cu lacat" provine de la faptul ca inincinta se afla un "butuc de fier" al breslelor din Arad.
Butucul a fost fixat intr-o alveolare din coltul imobilului amintit, lacasul fiind protejat cu o bara metalica arcuita, incuiata cu un lacat, lucrare a unui lacatus aradean.

Colectia teatru-muzica-cinematograf (Colectia Iosif Sarbut)

Complexului Muzeal Arad, adapostind, in acelasi timp, biblioteca judeteana si sala de expozitii temporare a muzeului (sala ”Clio”).
Atat sala ”Clio” cat si depozitul (situat langa aceasta) au fost renovate radical in 2004.
Colectia cuprinde peste 25.000 piese datand din secolele XIX – XX: afise originale in diverse formate, plachete-invitatii, cataloage, carti de teatru, reviste teatrale, muzicale si cinematografice din Arad, fotografii cu artisti ai teatrului si din spectacole, partituri muzicale manuscrise sau tiparite, diverse obiecte de recuzita teatrala, instrumente muzicale, tablouri-portrete ale unor personalitati culturale aradene, costume din spectacole, aparate pre-cinematografice si cinematografice etc.
Dintre acestea sunt de mentionat: statutul, regulamentul de functionare si programa de studiu a Conservatorium-lui din Arad (1833 – a sasea institutie de acest tip din Europa); afise ale unor spectacole jucate pe scena Teatrului Vechi din Arad (1817 – primul teatru de pe actualul teritoriu al Romaniei) in perioada 1833 – 1871 dintre care se remarca cele ale unor trupe austriece, maghiare si romanesti (M. Pascaly – 1868, M. Millo – 1870/71); placheta-afis a filmului Razboiul de Independenta (1913 – realizat de Grigore Brezeanu), film proiectat la cinematograful Urania, amenajat in 1907 in cladirea Teatrului Vechi; filme pe celuloid realizate la Arad in 1913 (Nunta pe Strada Mare; Razbunarea lui Napoleon); pianul la care a concertat Franz Liszt la Arad (1846) si donat de catre compozitor Conservatorium-ului (pianul este expus in foaierul Palatului Cultural).
Sursa: www.hoinari.ro

Complexul Muzeal Arad

Cladirea care adaposteste muzeul este Palat Cultural, monument de arhitectura, construit in 1913.
Muzeul cuprinde arheologie: epoca bronzului, dacica, epoca migratiilor si premedievala; istorie: marturii legate de Revolutia de la 1848 din Transilvania, lupta pentru Unire (1918); etnografie; stiintele naturii, exponate referitoare la zona Arad: mineralogie, flora si fauna; arta romaneasca clasica si contemporana; pictura europeana din secolele XVII - XX; arta decorativa; istoria teatrului: programe, afise, fotografii, partituri (colectia Iosif Sarbut).


 


 



Sursa: www.hoinari.ro

Muzeul de Arta

Cladirea muzeului este monument de arhitectura (secolul al XX-lea) si cuprinde arta romaneasca: lucrari de plastica romaneasca din secolele XIX - XX, picturi de Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Corneliu Baba, Nicolae Tonitza, sculpturi de Dimitrie Paciurea, Romulus Ladea; arta universala din scolile italiana, franceza, flamando-olandeza, maghiara (tapiserie, portelan, mobilier).


 


Sursa: www.hoinari.ro

Piata Avram lancu

A fost locul adunarii populare din timpul revolutiei de la 1848 si al ciocnirii cu trupele austriece din garnizoana orasului (februarie 1849), care au capitulat in fata revolutionarilor romani.

Catedrala Ortodoxa Sf. Ioan Botezatorul

Catedrala a fost construita intre anii 1862-1865 in stil baroc, dupa planurile arhitectului Antoniu Gzigler.

Catedrala Romano-Catolica

Catedrala a fost construita intre anii 1902-1904 in stil renascentist, dupa planurile arhitectului Emil Tabacovics.

Manastirea Sfantu Simion Stalpnicul

In incinta manastirii, intr-o cladire construita in 1762 este organizat un muzeu unde sunt expuse icoane pe sticla provenind din Fagaras (pictate de Savu Moga) si Bihor, icoane pe lemn din secolulul al XVIII-lea, iconostas din Densus (1789), piese de mobilier bisericesc, obiecte de cult, carti bisericesti.

Biserica de lemn

Biserica de lemn construita in 1724, cu pictura originala de la 1750 executata de "zugravul" David de la Curtea de Arges.

Biserica Evanghelica Luterana - Biserica Rosie

Biserica reprezinta un stil neogotic si este cunoscuta si sub numele de "Biserica Rosie" datorita exteriorului acesteia care este realizat din caramida rosie slefuita.

Biserica Sirba - Sfintii Petru si Pavel

Biserica realizata in stilul barocului timpuriu.
Turnul bisericii, construit din placi de blonz, este realizat in stil rococo.

Cetatea Aradului

Actuala cetate a Aradului este unul din cele mai importante monumente istorice existente.

Ridicata in a doua jumatate a secolului al Xvii -lea, cetatea a fost considerata ca una dintre cele mai impresionante fortificatii militare ale timpurilor respective.

Turnul de apa Arad

Tot aici, in a doua jumatate a secolului trecut, administratia orasului hotaraste ridicarea unui edificiu deosebit de important pentru viata localitatii, edificiu care in memoria aradenilor este cunoscut sub numele de "Turnul de apa". Turnul a fost construit pentru aprovizionarea cu apa a orasului aflat in plina dezvoltare si pentru semnalarea incendiilor si interventia rapida a formatiei de pompieri a municipalitatii.

Activități de agrement în Arad

Scoala de echitatie pentru copii

Calul este deseori animalul preferat al copiilor. Impozant,elegant, calul este un protagonist disponibil care se lasa cucerit si dirijat.
Echitatia este o activitate sportiva in care putem debuta de la o varsta frageda si care permite micutilor sa se dezvolte corect din punct de vedere fizic si psihic.
Animalul nu este un simplu instrument, este o fiinta vie, care se lasa mangaiata, atinsa, dar care pretinde in acelasi timp respect si ingrijire.
De aceea, calatoria reprezinta si o motivatie de nepretuit. Copilul simte dragoste, respect, teama si admiratie pentru cai, aceste sentimente fiind recunoscute si din punct de vedere pedagogic, ca fiind o buna premisa a proceselor de invatare.

    Date de contact:
  • Nume: Pony Club Arad
  • Telefon: +4 0756.031.695
  • Email: ponyclubarad@yahoo.com
  • Web: http://www.pony-club.ro/

Poze imprejurimi Arad

Arad Arad Arad Arad Arad Arad Arad Arad

Vezi toate unitatile de cazare din Arad