adaugă o unitate turistică
search
date_range

Localitatea Sugas Bai

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Sugas Bai

Relieful de jur imprejurul asezarii este alcatuit din formele de relief de 800–1000m inaltime ale Muntilor Baraoltului, care sunt fragmentate in mai multe parti, mai mici sau mai mari, de vaile paraurilor. Piscul Ghiurghiu-Havad domina demn tinutul. Daca avem indrazneala sa urcam pana in varful Muntilor Ghiurghiului, ni se deschide o priveliste de neuitat: Valea Oltului si Depresiunea Barsei pana la Muntii Fagarasului; spre nord varfurile Muntilor Harghitei ``ne fac cu ochiul`` chemandu-ne. sugas Bai este situata la poalele estice ale Muntilor Ghiurghiului, in valea paraului cu acelasi nume, la o altitudine de 747 m. Asezarea are o pozitie geografica favorabila: este protejata de crestele muntilor impotriva vanturilor dinspre est si vest, iar piscurile o feresc din toate partile. sugas Bai este o atractie turistica in toate anotimpurile.

Bineinteles, nu din intamplare se gasesc aici acele curiozitati pentru care lumea vine aici cu placere. Din partea sudica a Muntilor Harghitei porneste si trece prin acest loc o linie de surpare spre partea estica a Muntilor Baraoltului. De-a lungul acestei linii de fractura tasnesc din adincuri apele minerale lecuitoare si bioxidul de carbon de origine vulcanica.

Pe vremuri ``fluierul pamantului`` era o jucarie la moda a copiilor care functiona cu gazele provenite din pamant. Tinerii de astazi, prea putin cunosc aceasta pozna de odinioara. Copiii de alta data se duceau in excursie in padurile din sugas si ii mai prindea cate o ploaie zdravana. in locurile in care pamantul emana gaze baltoaca avea bule de aer. Copiii scoteau apa din baltoaca, dar numai atat cat sa se vada unde ``rasufla`` pamantul. Aceste orificii au fost astupate cu noroi, iar in gaura au asezat un fluier facut din creanga de salcie. Asteptarea a dat rezultate: deodata fluierul a inceput sa cante. si fluiera vesel, acompaniind rasetul copiilor pentru ca cine nu se bucura daca reuseste sa faca Pamantul sa cante?

Poze imprejurimi Sugas Bai