adaugă o unitate turistică
search
date_range

Localitatea Sovata

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Sovata

Sovata a fost mentionata pentru prima data ca loc tamaduitor intr-un document din 1597.

Renumele Sovatei se datoreaza lacurilor Ursu, Alunis, Verde, Negru, Rosu, Mierlei si Serpilor care au efecte terapeutice.

Sovata, statiune balneară situată în centrul Transilvaniei este indicata in principal pentru tratamentul bolilor ginecologice (insuficienta ovariana, cervicita cronica, metrosalpingita cronica, sterilitate) dar si pentru afectiuni degenerative.

Obiective turistice în Sovata

Lacul Ursu

Este cel mai mare lac sarat helioterm din Romania cu o suprafata de 40,235 mp circomferinta de 1180 m cu o adancime maxima ce depaseste 18 m.

S-a format intre anii 1870-1880, numele fiind atribuit dupa forma conturului.

Fenomenul de heliotermie a aparut si s-a descoperit ulterior (1901) fiind determinat de stratificatiile concentratiilor saline ale apei lacului si incalzirea inegala a acestor straturi de catre radiatia solara.

Sovata este unica in Europa prin Lacul Ursu, lac salin helioterm. El este totodata si cel mai mare din lume de acest gen.

Heliotermia se datoreaza efectului de sera produs de stratul subtire de apa dulce ce curge deasupra lacului si care face ca temperatura in adanc sa se mentina constant mare.

Continutul de saruri este de asemenea foarte mare:40-250g/l.

Pentru tratarea diferitelor afectiuni ( reumatice, endocrinologice sau cardiovasculare )trebuie sa faceti bai de aproximativ 20-30 minute(pentru copii 10-15 minute). O alta resursa buna pentru tratament este namolul de pe fundul lacului.