Localitatea Sat Pestera

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Sat Pestera


Obiective turistice în Sat Pestera

Pestera Mica si Mare

Cele doua pesteri `` Pestera Mica`` si ``Pestera Mare`` sau Pestera Liliecilor se gasesc in acelasi masiv calcaros denumit Dealul Bisericii la o altitudine de cca. 950 m.

Ele se afla la o distanta de 11 m una de alta.

Pestera Mica are o lungime de 8,70 m si o latime la intrarea de 5,70 m.
Sedimentul are o grosime de aproximativ 0,50 m spre fundalul pesterii si cca. 0,70 m spre intrarea acesteia. Resturile de locuire atribuite stratului musterian a carei grosime nu depaseste 0,30 m sunt extrem de sarace, ele constand din putine resturi osoase de macromamifere si din numeroase resturi de microvertebrate precum si din cateva sparturi de cuartit si putine fragmente marunte de carbuni le lemn.


Pestera Mare sau Pestera Liliecilor este formata dintr-o singura galerie principala lunga de 162 m.

Pestera liliecilor

Pestera cu lilieci este localizata in satul Pestera, la 5km de comuna Moeciu, pe versantul estic al dealului Bisericii, in partea de nord-vest a platformei Branului si la o altitudine de 950 m.

Pestera s-a format ca urmare a fenomenului de eroziune a muntelui calcaros de unul din afluentii paraului Vaii cu Cale care astazi este un parau temporar. Numele pesterii provine din existenta in pestera a unei numeroase colonii de lilieci. Cunoscuta si sub numele de Pestera Mare din Satul Pestera sau Pestera Badichii, pestera a fost semnalata cu multe secole in urma dar a fost explorata si studiata abia la sfarsitul secolului trecut de speologul Iuliu Czaran, care a si realizat primul marcaj spre pestera Liliecilor. Pestera Liliecilor este o pestera usor de vizitat, are o lungime de 370m din care 109m de galerie activa si o denivelare de 10m.

Accesul in pestera se face printr-un culoar ingust dupa care se ajunge intr-o grota, nu foarte mare, cu podea ascendenta. De aici mai porneste o galerie, spre nord, care are o lungime de 15m care se termina cu un horn.

Pestera este o pestera calda, cu umiditate moderata si este presarata cu multe formatiuni calcaroase, cu "lacrimi ale pamantului" si cu camere care au tavan cu colorit diferit. Prin pestera curge un paraias plin de mal. Desi nu este necesar un echipament special, o lanterna fiind suficienta, este bine sa aveti un echipament de protectie, pentru a evita murdarirea cu argila si urme de guano, excremente ale liliecilor, justificate de existenta in pestera a numerosi lilieci solitari sau grupati in colonii.

Manastirea Pestera

Manastirea este situata în Satul Pestera, judetul Brasov, comuna Moeciu de Jos, pe D. N. 73 Brasov - Pitesti, la 30 de Km de orasul Brasov, la 25 de Km de Predeal si la 10 Km de Castelul Bran.

La Manastire se poate ajunge prin localitatea Moeciu, distanta fiind de aproximativ 7 Km.

Amplasamentul se afla în Parcul National Piatra Craiului, în zona intramontana a Carpatilor Meridionali, ce desparte Masivul Piatra Craiului la Nord de Masivul Bucegi la Sud-est si face parte din Parcul National Piatra Craiului.

World / Romania / Brasov / Moeciu
Coordonate: 45°30'55"N 25°16'6"E

Statuia lui Ghicuta

Statuia lui Ghicuta, "emblema" satului turistic Pestera.

Ghicuta reprezinta traditiile pastoresti si branza in coaja de brad specifica "pesterenilor".
Ghicuta este blazonul satului Pestera fiind considerat apogeul traditiilor pastorale cu vechime de dinainte de Ev Mediu.

"Tu Ghicuta urci Vladusca, pana-n Pietrele lui Crai,
Sa faci branza cea mai grasa, dar in coji de brad s-o dai,
Zise varul secelean, c-o facut-o un pesterean. "

Poze imprejurimi Sat Pestera

Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera Sat Pestera

Vezi toate unitatile de cazare din Sat Pestera